Tanja Žakelj in Luca Braidot najboljša v Kamniku

0
2676

Slovenka Tanja Žakelj in Italijan Luca Braidot sta zmagovalca 19. Kamniškega krosa v članskih kategorijah, ki je letos štel kot mednarodna dirka prve kategorije (UCI C.1) in za točke slovenskega pokala. Najboljši Slovenec in član Calcit Bike Teama med člani je bil Boštjan Hribovšek na desetem mestu, Tina Perše je bila med članicami šesta.

DirkaDirka je bila sicer nekaj časa celo ogrožena. Sneženje sredi tedna je namreč predvsem v gozdu pustilo veliko škode, vendar so kamniški prireditelji vztrajali in z obširno delovno akcijo očistili drevesa in vejevje, s tem pa rešili 19. Kamniški kros. To se jim je na koncu še kako obrestovalo, dirka je bila namreč v sončnem in toplem vremenu, na startu pa rekordno število tekmovalcev – v vseh kategorijah okrog 280.

Luca Braidot

Za moško elite konkurenco sta bila premočna italijanska dvojčka Braidot. Zmagal je Luca, drugi je bil Daniel, za njim je zaostal eno minuto, skozi cilj pa je prišel s predrto zadnjo zračnico. Tretji je bil Slovak Michal Lami. Najboljši Slovenec je bil Calcitov Boštjan Hribovšek na desetem mestu, ki je na ciljni ravnini premagal moštvenega kolega Roka Nagliča, ta je bil na koncu 11. Zaostala sta 5:32 oziroma 5:33 minute. Gregor Krajnc je bil 17., Luka Tavčar 18., Peter Zupančič pa 28.
»Z rezultatom sem zadovoljen. Glede na to, da je bila domača dirka, sem startal po načrtu. Začetek dirke je bil zadržan, ker vem, da je dolga dirka. Proti koncu sem stopnjeval. Bila je zelo, zelo težka dirka, že suha pobere veliko moči, na mokri je treba še peš, ravninske dele odpeljati na moč. Drugi del sva z Rokom odpeljala taktično. Ujela sva enega pred seboj, na koncu pa naredila razliko, da sva bila varna pred njim,« je povedal Hribovšek, ki je prvi del sezone posvetil hrvaški etapni dirki 4 Islands, ki jo je s Tavčarjem končal na skupnem tretjem mestu.
»Dirka je bila zelo dobra. Od starta sem bil spredaj. Potem sem malo zdrsnil nazaj. Hribovšek je priključil v tretjem, četrtem krogu. Borila sva se z Avstrijcem. Na zadnjem klancu, ko me je hotel prehiteti Avstrijec, sem stisnil, Hribovšek je šel naprej. V sprintu ni bilo možnosti. Drugi del sva taktično odpeljala skupaj. Izkušnje na koncu naredijo svoje,« je dirko opisal Naglič.
V ženski elite konkurenci je navkljub ne najbolj prepričljivem začetku slavila Tanja Žakelj, najboljša Slovenka, sicer članica Unior Tools Teama, je na koncu imela 1:08 minute prednosti pred Madžarko Barbaro Benko. Tretja je bila Jovana Crnogorac iz Srbije. Calcitova Tina Perše je bila šesta.
»Na začetku mi je bilo zelo težko. Že tako nimam dobrih startov. Skušala sem biti zraven, ampak na prvem tehničnem delu sem naredila napako, izgubila sem stik, a k sreči ne preveč. Odmislila sem, kje se vozim in skušala narediti, kar sem lahko. Malo utrujenosti je bilo še od Avstralije. Na začetku se nisem znašla. Sem se pa prepričala, da je polnovzmeteno kolo prava odločitev. To mi je prihranilo nekaj energije, ko so druge napadale v klance. Na klancu smo se izenačile, jaz pa sem bila na tehniki suverena. V zadnjem krosu sem imela nekaj težav z vpenjanjem pedal. Do konca sem se borila v svojem ritmu,« je pokomentirala Žakljeva.

Podelitev

Calcit je imel svoje tekmovalce na stopničkah tudi v drugih kategorijah. Nika Dečman je bila tretja med mladinkami. Med dečki do 11 let je zmagal Jan Boltar. V kategoriji do 13 let je slavila Hana Kranjec Žagar, Jaka Starman je bil drugi med dečki do 15 let. Med deklicami do 7 let je Calcit dosegel dvojno zmago, Tajda Šoštarko je končala pred Ulo Ravnikar Bolčino. Ana Inkret je bila tretja med deklicami do 9 let, Nik Auer pa drugi v isti starostni kategoriji. Dvojno zmago je domači klub slavil še med veterani 2, prvi je bil Aljoša Martinjaš, drugi pa Gregor Miklič. Bojan Kemperl je med veterani 3 končal na drugem mestu. Mohor Vrhovnik je zmagal med amaterji.

PR Calcit Bike Team

Fotografije: Frane Kranjec/prijavim.se

Oglasno sporočilo