Udeleženci Regijskega BioCampa spoznali razvojni center Biofarmacevtike Mengeš

0
3863

Regijski BioCamp, ki ga organizira Lek, član skupine Sandoz, je v šestih letih dozorel v trajno povezovanje gospodarstva in akademske sfere. To odpira vrata novemu znanju, ustvarjanju novih delovnih mest in gospodarski rasti.

 V šestih letih je Lek, član skupine Sandoz, skupno gostil 210 vrhunskih študentov naravoslovnih ved z več kot 30 univerz. Več kot 20 jih je danes zaposlenih v Leku, članu skupine Sandoz.

Letos bodo udeleženci s predavatelji in z mentorji razpravljali o najsodobnejših načinih zdravljenja bolezni dihal. Te so vse bolj v porastu in so med vodilnimi vzroki umrljivosti pri odraslih in otrocih. 

Mengeš, 24. maj 2016 – Udeleženci Regijskega BioCampa, ki ga že šesto leto zapored organizira Lek, član skupine Sandoz, so danes obiskali razvojni center Biofarmacevtike Mengeš. Tam so se pogovarjali z vodilnimi znanstveniki ter spoznali, kakšno je okolje, ki bi lahko v prihodnje predstavljalo njihovo karierno pot. 35 perspektivnih študentov naravoslovnih ved iz regije je tako dobilo neposredni vpogled v delovanje biofarmacevtike, najsodobnejše veje farmacevtske industrije, in v razvoj podobnih bioloških zdravil, kjer ima Sandoz vodilno vlogo v svetu.

BioCamp-Biofarmacevtika Mengeš-1 (1)

»V farmacevtski industriji imamo ta privilegij, da s svojim delom služimo bolnikom. Da lahko izpolnjujemo to pomembno poslanstvo, potrebujemo vrhunske strokovnjake, ki so kreativni, inovativni in vedoželjni,« je ob začetku letošnjega Regijskega BioCampa poudaril Vojmir Urlep, predsednik uprave Leka, člana skupine Sandoz.

Bolniki so v središču tudi pri določanju tematik Regijskih BioCampov – letos so tako udeleženci s predavatelji in z mentorji razpravljali o naprednih načinih zdravljenja bolezni dihal, ki so v zadnjem desetletju vse bolj v porastu. So med pogostejšimi vzroki smrtnosti pri odraslih in otrocih, kronične oblike, kot sta astma in KOPB, pa močno vplivajo na kakovost življenja bolnikov. Napredek v zdravljenju je tako izjemno pomemben za celotno družbo, saj obolenja dihal predstavljajo veliko breme za bolnike, njihove družine in zdravstvene sisteme.

»V šestih letih je Regijski BioCamp dozorel v trajno povezovanje gospodarske in akademske sfere. Ob skrbnem načrtovanju aktualnih tem se krepi medsebojno poznavanje potreb v učnem in delovnem okolju. Industrija tako postaja zaupanja vreden partner akademski sferi. V skupnih projektih oblikujemo nove vsebine študijskih programov, vse več je magistrskih in doktorskih del, ki vnašajo interdisciplinarno obravnavo tematik, povezujejo tehnične novosti z ekonomsko učinkovitostjo. Tako vstopamo v evropske programe in strategijo pametne specializacije, vse to pa pomeni nove zaposlitvene možnosti za mlade, ustvarjanje novih delovnih mest in gospodarsko rast,« je razložila dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v Leku, članu skupine Sandoz.

Regijski BioCamp spodbuja podjetniško inovativnost

Poleg razprave o najsodobnejših načinih zdravljenja bolezni dihal Regijski BioCamp tudi letos izpostavlja podjetniško inovativnost, novosti v generični farmacevtski in biofarmacevtski industriji, svetovne izkušnje pri razvoju podobnih bioloških zdravil, bolnikov pogled na možnosti zdravljenja boleznih dihal, možnosti za razvoj kariere v farmacevtski industriji ter kako zagnati in voditi lastno podjetje. Tudi letos so se udeleženci pomerili pri pripravi študije primera in prenosu pridobljenega znanja v praktično delo.

Na Regijskih BioCampih v šestih letih gostili že 210 mladih strokovnjakov

Letošnjega Regijskega BioCampa so se udeležili študenti z univerz iz 11 držav: Slovenije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Velike Britanije, Italije, Makedonije, Poljske, Švice in ZDA. Izmed skupno okoli 100 prispelih prijav so Sandozovi strokovnjaki izbrali 35 najboljših. V šestih letih je Lek, član skupine Sandoz, skupno gostil že 210 vrhunskih študentov naravoslovnih ved z več kot 60 fakultet in inštitutov ter več kot 30 univerz. Več kot 20 izmed njih je Lek, član skupine Sandoz, omogočil zaposlitev.

Deset zmagovalcev minulih petih Regijskih BioCampov se je že pridružilo najperspektivnejšim študentom z univerz z vsega sveta na svetovnih Novartisovih BioCampih v Baslu. Med udeleženci iz Slovenije se lahko pohvalimo s kar dvema zmagovalcema na globalni ravni – to sta dr. Ljerka Lah in Janko Ignjatović. BioCampa v Baslu se bodo udeležili tudi trije zmagovalci Regijskega BioCampa 2016.

 

 

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

Oglasno sporočilo