Mladinski in kadetski naslov prvaka v rokah rumenih

0
2533
Danes se je tudi uradno zaključila sezona v prvi slovenski mladinski in kadetski ligi. Nogometaši Domžal so si tretja naslova državnega prvaka prislužili že tekmo pred koncem, v Novi Gorici pa so zaslužilo dvignili pokala za najboljši ekipi v Sloveniji. Varovanci Dejana Dončića in Darka Birjukova so tudi zadnji obveznosti v sezoni opravili z odliko, saj so se s severne Primorske vrnili z vsemi šestimi točkami.
Selekcija do 19 let je še tretje leto zapored pometla z domačo konkurenco. V letošnji sezoni je na 30. tekmah dosegla 22 zmag, tri remije in le pet porazov: ”Za nami je zelo dobra sezona. Na začetku smo bili superiorni, v nadaljevanju smo malce popustili, a smo v zadnjem delu znova pokazali, da smo najboljši v ligi. Zasluženo se veselimo novega naslova prvaka,” je sezono ocenil Žan Žužek, ki je z generacijo rojeno leta 1997 osvojil popolnoma vse naslove državnega prvaka, ki jih je v slovenskem mladinskem nogometu možno osvojiti: ”Lanska generacija je bila odlična in veliko smo slišali o tem, da bo težko ponoviti njene uspehe. To nas je dodatno podžgalo in uspeli smo osvojiti kadetski naslov več od njih. Pokazali smo, da znamo igrati nogomet, tako da na najlepši možni način zaključujemo mladinski staž,” je z nasmeškom na obrazu razlagal mladinski slovenski reprezentant, ki se bo skupaj z Janom Repasom in Dominikom Ivkićem preselil v prvo ekipo Domžal: ”Sedaj se moja kariera znova začenja z ničle. Čaka me poklicni nogomet, kar pomeni še več trdega dela kot doslej. Veselim se že dokazovanja v članskem nogometu.”

pokal
Medtem ko je bila mladinska ekipa celotno sezono na vrhu prvenstvene lestvice, je za kadeti nekoliko bolj razburkana sezona. Varovanci Dejana Dončića so v uvodnih kolih iz rok izpustili veliko točk, a so v nadaljevanju prvenstva uspeli zaostanek za tekmeci nadoknaditi: ”Že pred sezono smo se zavedali, da imamo zelo kakovostno ekipo, vendar nam na začetku ni steklo. Znašli smo se v spodnjem delu lestvice in morali smo spremeniti miselnost. To nam je uspelo in hitro smo začeli plezati po lestvici navzgor. V spomladanskem delu sezone smo igrali odlično in ga končali brez poraza. Zasluženo smo osvojili naslov prvaka,” o sezoni pravi kapetan kadetske ekipe Domen Božič, ki je s soigralci dosegel 21. zmag, 3 remije in 6 porazov. V drugem delu sezone so Domžalčani na enajstih tekmah devetkrat zmagali in le dvakrat remizirali.

Veselje
Dve tekmi pred koncem so na vrhu prehiteli Krško in rutinirano pripeljali sezono do konca. Večino igralcev sedaj čaka selitev v najmočnejšo mladinsko ligo, kjer bodo lovili četrti zaporedni naslov državnega prvaka: ”Pred nami je nekaj oddiha, potem pa se že začnemo pripravljati na novo sezono. Naša želja je nadaljevati zmagovito serijo in ohraniti Domžale v vrhu slovenskega mladinskega nogometa,” visokih ambicij ne skriva član reprezentance do 17 let, ki je v Domžalah že od svojega dvanajstega leta: ”Pri uspehih domžalske šole je zelo pomembno osnovno znanje, ki nam ga dajo trenerji v najmlajših selekcijah, od U8 do U15. Igralcem je potem veliko lažje, ko pridejo h kadetom in mladincem. S tem znanjem je veliko lažje narediti preskok v selekcije, kjer igralci ostanemo po dve leti,” je enega glavnih razlogov za uspeh domžalske mladinske šole navedel Božič, ki bo skupaj z vrstniki v prihodnji sezoni nastopil tudi v mladinski Ligi prvakov: ”Tega tekmovanja se prav posebej veselimo. To je najlepša možna nagrada za uspešne predstave v letošnji sezoni in osvojeno prvo mesto na skupni lestvici kadetov in mladincev.”

Skupinska
Mladinski nogometni center Nogometnega kluba Domžale je v letošnji sezoni osvojil tretji zaporedni naslov mladinskega državnega prvaka, tretji naslov kadetskega državnega prvaka in tretjo zmago na skupni lestvici mladincev in kadetov. V igri za naslov državnega prvaka še naprej ostaja selekcija do 15 let, ki je tik pred osvojitvijo Lige U15 – zahod.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

Oglasno sporočilo