Predsednik republike Slovenije Borut Pahor bo prvi, ki bo skupaj z otroki kamniškega vrtca Zarja vodil otroško delavnico za oživitev kulturne dediščine in pastirskega poklica

0
7758

V Eko resortu pod Veliko planino, kjer že od marca 2016, z namenom po oživitvi pastirske tradicije, poteka razpis za sanjsko službo pastirja, so k sodelovanju povabili predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja.

.
Borut Pahor
Ker je ohranitev kulturne dediščine izjemno pomembna pri oblikovanju naše kulturne in hkrati nacionalne identitete, se je predsednik republike odzval na povabilo za sodelovanje v posebnem programu, v katerem bodo obudili pastirske običaje ter prikazali tradicionalne navade Velike planine, ki slovi kot najbolj ohranjeno pastirsko naselje v Evropi.
Otrokom kamniškega vrtca Zarja bo predsednik Pahor predstavili slovenske avtohtone živali, jih povabil k hranjenju, na vodeni delavnici sodeloval pri prikazu molže in nato skupaj z otroki pospremil živali na pašo.
Ob zakuski tradicionalnih jedi Velike planine kot so kislo mleko, trnič, žganci, klobase, bodo otroci okusili značilne jedi Velike planine in izvedeli o njihovem načinu priprave.
Predsednik Pahor bo z otroki sodeloval pri sestavljanju lesene krmilnice in dokončal streho iz skodel. Tako bodo prikazali uporabo slovenskega lesa, ki je uporabljen v celotni pastirski vasici. Na krmilnico bo pritrdil spominsko obeležje.

Na poučen in zabaven način bodo tako pripomogli k ohranjanju kulturne dediščine in k širjenju prepoznavnosti častnega poklica pastirja.

BB
Oglasno sporočilo