»Figura in kubizem« v galeriji DOM Radomlje

0
3805

V Likovnem društvu SENOŽETI Radomlje so 16. Junija 2016 pripravili otvoritev likovne razstave, ki so jo naslovili Figura in kubizem in predstavlja pregled njihovega dela v preteklem šolskem letu. Že drugo leto zapovrstjo se predstavljajo s kubističnimi deli, tokrat so  za razliko od  tihožitij iz preteklega obdobja, raziskovali človeško figuro – akt, ki velja za eno najzahtevnejših upodobitev v likovni umetnosti.

Uvodoma je  predsednica društva poudarila, da želijo s takim načinom dela dodati svoj  prispevek k likovnemu opismenjevanju, kajti na splošno je med likovnimi poznavalci znano dejstvo, da »smo Slovenci likovno nepismen narod«.  O tem se lahko prepričamo v vsaki pomembnejši tuji galeriji, kjer se tare obiskovalcev, od osnovnošolske mladine in otrok iz vrtcev, pa vse do srednje generacije in starejših; v naših galerijah pa kvečjemu kak zagnan študent slikarstva ali slučajni turisti, sicer se pa na daleč izogibamo obiskov galerij, ker tega področja ne poznamo. Likovna društva, ki jih je v Sloveniji kot listja in trave, bi morala stremeti k spoznavanju in razumevanju umetnosti, pa se razen redkih izjem s tem ne ukvarjajo, ker v svoji samozadostnosti ne čutijo potrebe po razumevanju likovnega področja. Tudi zato bodo v likovnem društvu SENOŽETI vztrajali na izobraževanju svojih članov tudi v prihodnje.

Mentor, akad. slikar Janez Zalaznik se je najprej zahvalil vsem članom, da so vztrajali in redno obiskovali predavanja in ure likovnega dela kljub izjemno zahtevni tematiki. Kubizem kot likovna smer predstavlja v prvi polovici 20. stoletja odločilno prelomnico v likovni umetnosti, od katere dalje lahko govorimo o moderni umetnosti, prav zato je pri svojem mentorskem delu posvečal toliko pozornosti prav smeri kubizma, ki je podlaga za razumevanje sodobnih likovnih praks. Poudariti je treba tudi, da se v razstavljenih likovnih delih skriva veliko ur vloženega dela in proučevanja literature, ki jo je v veliki  meri prispeval tudi mentor sam z izčrpnimi opisi in navodili, likovnimi in umetnostno-zgodovinskimi predlogami in zapisi, ki so bili slušateljem v veliko pomoč in razlago.

V poletnem času, v mesecu avgustu, se bodo člani društva predstavili v Arboretumu s posebno zanimivo razstavo v stilu »informela« oziroma neformalnih slik, narejenih iz nekonvencionalnih likovnih sredstev, kot so pesek, lubje, juta, vrvice, listje, zemlja in podobno. Upajo, da bodo poželi navdušenje obiskovalcev Arboretuma.

Danica Šraj

kubizem3 kubizem4 kubizem5

Oglasno sporočilo