Dragocen arhiv »Mavrice« bo predstavljen v Slovenski kinoteki

0
2485

Radomeljska MAVRICA se je pričenjala vzpenjati na filmskem, foto in video nebu že pred 50-leti, ko je bil fotoaparat še dragocena družinska pridobitev in je bil video še v začetku svojega pohoda. Takrat se nekaj zagnanih mladeničev iz Radomelj kar ni moglo ločiti od fotoaparatov in kamer in ustanovili so klub z imenom Mavrica, ki je kar pol stoletja razveseljevala ljubitelje fotografij in filmov. Dokazali so, kaj zmore mladostna navdušenost ne oziraje se na pomanjkanje denarnih sredstev in stotine drugih ovir, ki so se pojavile pred ‘mavričarji’; postali so prepoznavni doma in v tujini ter poželi številna priznanja in nagrade.

Takole so zapisali o sebi:
V klubu MAVRICA, ki je v preteklem letu praznoval 50 letnico obstoja in delovanja, delujeta in ustvarjata dve sorodni dejavnosti: foto in filmska, oz. video dejavnost. V 50. letih delovanja so člani filmske oz. video dejavnosti posneli cca 150 kratkih (10 do 20 min.) dokumentarnih in igranih filmov. Čeprav posneti z amatersko tehniko, predstavljajo filmi dragocen arhiv spominov in dokumentov o krajih, dogodkih in znancih naše polpretekle zgodovine. Dragocen, a občutljiv filmski material si prizadevamo ustrezno zavarovati in zaščititi. V ta namen smo se povezali z Državnim arhivom Slovenije in z njim podpisali pogodbo o hrambi naših filmov. V čuvanje smo jim v dveh sklopih oddali že 55 filmov.
Za naše filme so pokazali izjemno zanimanje. V dogovoru z nami in v sodelovanju s studijem M E G bodo pripravili VEČER MAVRIŠKIH FILMOV, ki bo 17. oktobra ob 18. uri v Slov. kinoteki v Miklošičevi ulici v Ljubljani.

Ustvarjanje se nadaljuje z mladimi, ki prihajajo

Da je ustvarjalnost kot potoček, ki nikoli ne presahne, so dokazali tudi s svojimi tradicionalnimi foto počitniškimi krožki, ki privabljajo najmlajše in vedno nove ustvarjalce. Takole sporočajo:
»Te dni smo v Radomljah zaključili vsakoletni, sedaj že tradicionalni POČITNIŠKI FOTO KROŽEK. Krožka se v času šolskih počitnic udeležujejo mladi, ki jih zanima in veseli kreativna fotografija. Tema letošnjega krožka je bila živalstvo in rastlinstvo našega okolja. Letošnjega krožka se je udeleževalo 10 mladih ljubiteljev fotografije, vodili pa so ga redni člani Foto sekcije kluba. Za zaključek pripravljajo razstavo, ki jo bodo predvidoma odprli v ponedeljek, 19. septembra v razstavišču »DOM« v Kulturnem domu v Radomljah.«
FOTO SEKCIJA kluba Mavrica pa je tedni razpisala klubsko letno pregledno razstavo. Člani kluba se bodo na njej predstavili s tremi temami in sicer: POTOVANJA, POTOVALNA SREDSTVA SKOZI ČAS in PROSTA TEMA.

mavrica_50_let_mladi

Nikakor ne smete zamuditi razstave počitniškega krožka MAVRICE, ki bo 19. septembra v razstavišču DOM Radomlje.
Vabljeni pa tudi na ogled filmov v ponedeljek, 26. septembra 2016 ob 18. uri v Ljubljansko kinoteko!

Ustvarjalnost »Mavričarjev« je pustila močne sledi, ki se bodo za vedno zarisale v čas in seveda tudi v kraj. Zato podprite njihova ustvarjalna prizadevanja z obiskom razstav in ogledom dokumentarnih filmov v Kinoteki.

Danica Šraj

Oglasno sporočilo