Tretji dan festivala v znamenju harmonikarjev in oblačilne dediščine

0
3312

Tretji dan prireditve 46. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine se je zaključil v soboto, 10. septembra 2016. Dan je minil v znamenju 11. tekmovanja harmonikarjev za pokal narodnih noš in  predstavitve otroških ter odraslih folklornih skupin. Festival se bo zaključil jutri, 11. septembra 2016, ko se bo skozi Kamnik sprehodila tradicionalna povorka narodnih noš. 

V pester sobotni dan je kot prva na sporedu pospremila Godba ljubljanskih veteranov, že dobro uro kasneje pa so se predstavile otroške folklorne skupine. Letošnje leto so jih zastopale Otroška folklorna skupina Mengeš, Folklorna skupina Trzinka Turističnega društva Kanja Trzin in Folklorna skupina Pestrna Vrtca Antona Medveda Kamnik. Za otroškimi folklornimi skupinami je oder zasedel poseben ansambel, ki se zavzema za ohranjanje starejše ljudske glasbe z moškim petjem, kar je bilo razvidno tudi iz njihovega stila oblačenja, ki je za ansamble precej neobičajen. Na odru so bili člani Ansambla Murni.

V dopoldanskih urah je potekal predizbor 11. tekmovanja harmonikarjev za pokal narodnih noš, popoldan pa še finale. V 1. kategorijiharmonikarjev do 10 let je tretje mesto zasedel Ambrož Goličnik, drugo Eva Tompa, tretje paDanaja Grebenc. V 2. kategoriji harmonikarjev od 11 do 16 let je tretje mesto zasedel Klemen Kotnik, drugo Žiga Hriberšek, prvo pa Tjaša Lesjak. V 3. kategoriji harmonikarjev nad 46 let je tretje mesto zasedel Viktor Kolar, drugo Breda Gubler ter prvo Stane Makovec. Absolutna zmagovalka 11. tekmovanja harmonikarjev za pokal narodnih noš je bila Tjaša Lesjak, naj ljudski godec pa Klemen Kotnik.

Popoldan je bilo moč prisluhniti orkestru harmonikarjev Cirila Spruka, ki preigrava skladbe iz zakladnice narodno-zabavne glasbe in zimzelene uspešnice. Orkester šteje preko 25 harmonikarjev, starih od 6 do 18 let. Za sproščeno popoldne je program postregel tudi s komedijo Poštar Jakec v izvedbi Kulturnega društva Ivan Cankar Šmartno v Tuhinju, avtorja Antona Žumbarja.

Nastopil je tudi Ansambel Skrivnost, ki so ga leta 2012 sestavila štiri mlada dekleta iz okolice Lukovice. Akademska folklorna skupina France Marolt je predstavila oblačilno dediščino mask, med njimi nekatere že videne, večinoma pa so bile maske iz cele Slovenije prav za ta dogodek rekonstruirane in na novo predstavljene. Med drugim smo si lahko ogledali tudi masko hudiča s Koroške, ki tehta približno 26 kilogramov, narejena pa je iz več deset celih lisičjih krzen.

Tudi danes so na Šutni, Maistrovi ulici ter na Glavnem trgu svoje izdelke na ogled postavili rokodelci s sejmom domače in umetnostne obrti, predstavil pa se je tudi sejem ustvarjalcev Diversity – express yourself, ki bo za obiskovalce odprt vse do nedelje, 11. septembra. Na voljo je tudi sejemska prodaja. Poleg pestrega glasbenega programa je bil zanimiv in poučen tudi otroški program. V parku Evropa je bila na voljo plezalna stena in hoja po vrvi (t. i. slackline), na Malem gradu pa Veronikine delavnice, ki bodo na sporedu ponovno jutri, 11. septembra, ob 11. in 12. uri. Odprl se je tudi Mednarodni Minimundus v sodelovanju s Cambridge Slovenija, ki bo na ogled tudi jutri v Parku Evropa.

Na Trgu svobode je potekala Družinska ura članov AMZS in AMD Kamnik: prometno-preventivna akcija s ciljem ozaveščanja udeležencev cestnega prometa in spoštovanja cestno-prometnih predpisov.

Posebnost letošnje prireditve je Flying dogs, ki je na sporedu ta vikend, med 10. in 11. septembrom, na letnem bazenu v Kamniku. V izvedbi Zavoda Pes in šport so organizirani pasji skoki in pasje hitrostno plavanje.

Sobota se je zaključila z nastopi skupine Gadi in Tanje Žagar s spremljevalno skupino Avantura.

Besedilo: Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo