Mestna godba Kamnik četrtič na otoku Vis

0
2996

Lahko rečemo, da je sodelovanje Mestne godbe Kamnik s prebivalci najjužnejšega otoka v Dalmaciji Visom postalo že tradicionalno. Že četrtič so s koncerti zaključili tamkajšnje poletne festivale, tokrat v družbi Folklorne skupine Kamnik. Ko se na drugo nedeljo v septembru zaključijo Dnevi narodnih noš, to pomeni, da se kamniške godbenice in godbeniki odpravijo po igranju v povorki domov po prtljago, saj je pred njimi pot na turnejo po otoku Vis.

Tokrat so za malo hitrejši zaključek dela in zabave na omenjeni prireditvi prikrajšali tudi članice in člane Folklorne skupine Kamnik, saj so jih glasbeniki že spomladi povabili, da se jim priključijo na gostovanju in tako skupaj prikažejo del poustvarjalne kulture mesta pod Grintovci. Sodelovanje med Kamnikom in Visom se tako širi na različna področja, kar je bilo na lanskem gostovanju dogovorjeno med vrhovoma Občin Kamnik in Vis ter Mestne godbe Kamnik.

Na pobudo predsednika Mestne godbe Kamnik Borisa Selka so poleg omenjene kamniške folklore, k širitvi sodelovanja, bili na turnejo povabljeni tudi predstavniki Glasbene šole Kamnikravnateljico Nežo Gruden na čelu, ki so na koncertih igrali v orkestru in kasneje izkoristili priložnost za dogovor o sodelovanju s predstavniki tamkajšnje glasbene šole. Prav tako pa so stekli tudi prvi uspešni pogovori med predstavnico Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik prof. Marto Zabrič in ravnateljico Tončico Poduje Vojković Srednje škole «Antun Matijašević Karamaneo« Vis za sodelovanje med šolama, ki so po prvih informacijah dosegli svoj namen. Torej v prihodnosti lahko pričakujemo poleg sodelovanja godbe, klape Mali grad, mažoretk, folklore in akterji za ustanovitev kriket kluba v Kamniku, še sodelovanje med mladimi z izobraževalnih ustanov. Letos so Kamnik obiskali glasbeniki Hrvatske gradske glasbe Vis, za drugo leto pa se je Boris Selko že dogovarjal z direktorji tamkajšnjih turističnih skupnosti za predstavitev otoka Vis v Kamniku, in sicer tako na turističnem, gastronomskem, kulturno-zgodovinskem kot tudi na ostalih področjih.

In sedaj se vrnimo na tisto, kar že nekaj let druži Kamnik in otok Vis, to pa je koncertna turneja v Dalmacijo. Tudi tokrat je šlo za uradna zaključka poletnih festivalov v mestih Komiža in Vis. Pod taktirko dirigenta Martina Dukariča so se izvajala večinoma dela slovenskih skladateljev, ki so bila deležna navdušenja obiskovalcev, tudi vsled tega, da so bila pisano obarvana s plesi Folklorne skupine Kamnik. Prvi koncert v Komiži se je začel s povorko po tamkajšnji rivi. Poleg omenjenega programa pa se je na povabilo godbenikov odzval tudi tamkajšnji prijatelj, pesnik Joško Božanić-Pepe Kalafoto, ki je avtohtonem komiškem jeziku predstavil nekaj svojih pesmi. Tudi koncert na Visu se je začel s povorko godbe in folklore, ki je v prekrasnem, takrat še poletnem večeru, na prizorišče privabila številne obiskovalce. Vse navzoče so nagovorili tamkajšnja podžupanja Antonija Uskok, predsednik Mestne godbe Kamnik Boris Selko, direktor Kulturne zajednice Vis in predsednik folklorne skupine, ki so si med seboj izmenjali priložnostna darila.

Ob koncu uradnega dela so na takte godbe zaplesali tako nastopajoči kot obiskovalci. Večer se je zaključil na druženju s tamkajšnjo godbo. Torej festivala sta se zaključila, pred Kamničani pa je bil naslednji dan še en nastop, ki pa je za razliko od koncertov pomenil morda največ. Odzvali so se povabilu, da zvečer nastopijo v Domu starejši občanov Vis. V skrajšanem programu so na oči oskrbovancev in uslužbencev privabili solze sreče in spominov, ter tudi ta nastop zaključili s skupnim plesom in petjem navzočih. Nastop je močno odmeval po otoku, o njem se je govorilo tudi na sosednjih otokih, kot v celinski Dalmaciji, kako so se Slovenci nesebično in prijateljsko odzvali na ne planiran nastop. Ob vsaki priložnosti se je s promocijskim materialom Kamnika in okolice promoviralo naše kraje ter s ponosom kazalo del naše kulture. Za konec še to. Morda bo kdo pomislil, da je vse lepo in prav ampak taka turneja »pa košta«. Naj omenimo, da so si vsi, ki so sodelovali na letošnji turneji, bivanje na otoku Visu plačali sami, kot je to praksa iz minulih let.

Vse se je končalo srečno in v zadovoljstvo mnogih. Turneja je bila uspešna in je lahko v ponos Občini Kamnik, ki idejo o sodelovanju podpira, kot tudi naši državi, saj jo je podprl Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti z direktorjem mag. Igorjem Teršarjem na čelu, ravno tako tudi Zvezi slovenskih godb, ki je navdušena nad tovrstnimi mednarodnimi projekti.

Besedilo fotografije: Mestna godba Kamnik

Oglasno sporočilo