Helios Suns v finišu ob zmago na derbiju

0
2334

Vselej zanimiv dvoboj med Helios Suns ter Unionom Olimpijo je v 4. kolu Lige Nova KBM postregel z dvema različnima obdobjema, prvem, v katerem so prevladovali Domžalčani ter drugim, v katerem so Ljubljančani zmogli popoln zasuk. Pred glasnimi navijači so v Športni dvorani Domžale so igralci Uniona Olimpije v zadnji četrtini do zmage prišli prek kapetana Mirka Mulalića ter tako slovenskim prvakom prizadejali prvi poraz v tej sezoni v Ligi Nova KBM (76:84).

Motivacije za derbi nikdar ne manjka. Z agresivno obrambo Đorđeja Lelića ter trojko Sima Atanackovića so gostitelji prišli do prve prednosti osmih točk (14:6). Razigrana in domiselna igra Domžalčanov, ki tokrat niso mogli računati na poškodovanega Luko Vončino, je košarkarjem Uniona Olimpije v uvodni četrtini povzročala precej težav, a so se z dvema zaporednima trojkama Brandona Jeffersona ob koncu četrtine približali na le tri točke zaostanka (20:17).

Slabšemu začetku Domžalčanov v drugi četrtini je sledila reakcija domačega trenerja Jakše Vulića, ki je vzel prvo minuto odmora na tekmi. Odločitev se je izkazala za odlično, saj so košarkarji Helios Suns takoj naredili delni izid 6:0 in znova prešli v vodstvo. Prednost se je vse do konca prve polovice dvoboja le še večala in tako so po blokadi Coryja Remekuna nad Gregorjem Hrovatom v zadnji sekundi, domači odšli na odmor z devetimi točkami prednosti (43:34). V prvem polčasu je v dresu Helios Suns blestel mladi Aljaž Bratec, ki je v 11 minutah dosegel prav toliko točk in bil nezgrešljiv pri slehernem metu proti obroču.

V začetku drugega polčasa sta moštvi pokazali precej raztreseno igro. Union Olimpija je z agresivno obrambo hitro izpolnila bonus štirih osebnih napak ter s tem ponudila Domžalčanom možnost, da dosežejo lahke koše s črte prostih metov. Gostitelji so to izkoristili in so po seriji neizsiljenih napak na strani gostov ter košem Curryja prednost povečali na 10 točk (50:40). Čeprav se je zdelo, da je ljubljanska ekipa brez razpoloženega košarkarja, so gostje, ki so zaostajali že s 43:59, s trojkama Semena Šaškova in Jeffersona ob koncu tretje četrtine zmogli 10 zaporednih točk ter se tako približali na 57:62.

V zadnji del tekme so domači stopili atraktivno, z »alley-oopom«, ki sta ga izvedla Curry in Tomaš Kyzlink. Nato pa so v ospredje stopili gostje, ki so se z dvema zaporednima trojkama približali na le točko zaostanka (67:66 za Helios Suns). Kyzlink in soigralci so se sicer nekaj minut zadnje četrtine borili za vsako žogo ter se v vodstvu izmenjavali s košarkarji Olimpije, nato pa je vajeti v svoje roke vzel kapetan Zmajev Mirko Mulalić, ki je z nizom treh zadetih metov za tri točke goste popeljal v vodstvo z 81:71 in 42 sekund pred koncem odločil tekmo.

Jakša Vulić, trener Helios Suns:
“Čestitke igralcem Uniona Olimpije in trenerju Gašperju Okornu za zasluženo zmago. Odigrali so odličnih zadnjih 13 minut, v katerih so nam otežili delo s spremembo obrambe, čeprav menim, da smo zaradi izgubljenih žog in prenehanjem igre v obrambi po 16 točkah prednosti za poraz krivi sami. Prepričan sem, da bi se tekma lahko drugače končala, če bi še naprej branili kot smo prej.”

Jure Močnik:
“Po odlični igri in visokem vodstvu smo v drugem delu tretje četrtine znova prenehali igrati in to se nam je v tej sezoni zgodilo že nekajkrat. V garderobi smo se po koncu tekme pogovarjali, da moramo, v kolikor nam ne gre v napadu, vse moči preusmeriti v obrambo in igrati agresivno do zadnje sekunde.”

LIGA NOVA KBM, 4. KOLO

Sobota, 29. oktobra:
HELIOS SUNS : UNION OLIMPIJA 76:84 (20:17, 23:17, 19:23, 14:27)
Helios Suns: Curry 13 (6 podaj), Bratec 11, Atanacković 11 (6 skokov), Kyzlink 11, Bolčina 9 (8 skokov), Lelić 7, Močnik 5 (5 podaj), Casey 5, Ramekun 4, Oman, Vesel, Gorjanc.
Union Olimpija: Jefferson 20 (5 skokov, 5 podaj, 6 ukradenih žog), Mulalić 19, Janković 12 (6 skokov), Mesiček 11, Oliver 6, Milošević 5 (5 skokov), Pelko 3, Bubnić 3, Šaškov 3, Hrovat 2, Barbarič, Jurček.

STATISTIKA

LESTVICA

1. Krka 3/1 7
2. Sixt Primorska 3/1 7
3. Union Olimpija 3/1 7
4. Rogaška 3/1 7
5. Helios Suns 3/1 7
6. Zlatorog Laško 2/1 5
7. Hopsi Polzela 2/1 5
8. Terme Olimia Podčetrtek 1/2 4
9. Šenčur Gorenjska gradbena družba 1/2 4
10. Tajfun 0/4 4
11. Portorož 0/3 3
12. LTH Castings 0/3 3
Oglasno sporočilo