Matic Vesel odhaja na študij v ZDA

0
2948
Eden najbolj nadarjenih košarkarjev generacije 1998 v Sloveniji, Matic Vesel, vsaj za štiri leta odhaja na študij v ZDA, točneje na University of Illinois. Pred odhodom smo z njim govorili o njegovih pričakovanjih, spominih, željah,…
Matic Vesel, 206 cm visok košarkar, ki lahko zaradi svojih atletskih sposobnosti igra na položaju krila ali krilnega centra, je član domžalskega kluba od svojega 4. razreda, torej nekje od 10. leta starosti. Zaigral je za vse klubske selekcije, se s soigralci veselil kar nekaj naslovov državnih prvakov, predvsem v zadnji sezoni pa je še kot mladinec dobil kar nekaj priložnosti tudi v prvi članski ekipi. Bil je član vseh mlajših reprezentanc Slovenije, nazadnje reprezentance mlajših članov U20 letos na evropskem prvenstvu na Kreti.
Čeprav je bil Matic v resnih načrtih domžalskega kluba za letošnjo in prihodnje sezone, je prevagala želja po odhodu na študij v ZDA. “Pred leti smo se začeli o tem pogovarjati. Kraljo (Luka Kraljević), Gaber (Gaber Ožegovič), jaz. Ko je Kraljo enkrat šel, je stvar postala bolj resna. V zadnjih mesecih se je pojavila možnost, da grem pogledat, kako tam vse skupaj izgleda. Pogoji za delo so resnično neverjetni. Ob tem, da bom lahko ob košarkarskem delu tudi normalno študiral. To je na koncu celo nagnilo vse skupaj na stran odhoda.” Matic je prejel polno košarkarsko štipendijo na University of Illinois, kjer bo igral za njihove Fighting Illini“Njihovi cilji so vezani na dodaten individualen razvoj vsakega košarkarja posebej. Sestavljena je mlada ekipa z novim trenerjem, zato je v načrtu, da se poskušamo šele tretjo, četrto sezono boriti za najvišje uvrstitve. Moji osebni cilji so vezani najprej na študij, košarkarsko gledano pa da si poskušam izborit čim več igralnih minut, ob tem tehnično in taktično napredujem ter pridobim tudi nekaj mišične mase, kar mi trenutno najbolj manjka.”
Sprememba bo huda, morda v začetku tudi malo stresna, iz domačega okolja nekam v popolnoma neznano. “Seveda bom pogrešal družino, punco, soigralce, tudi kakšnega trenerja, še posebej prvo leto, ko se ne vračam nič domov in sem v ZDA do konca svojih študijskih obveznosti. Ampak smo zdaj lahko toliko na vezi preko raznih kanalov, da to ne bo težava. Pa saj bodo prišli tudi na kakšne obisk, pa bo lažje,” je ob odhodu iz Domžal dejal Matic, ki je bil del izredno nadarjene domžalske generacije letnika 1997/98 in mlajših. “Seveda se spomnim vseh naslovov, ki smo jih s soigralci osvojili. Od pionirjev pa vse do članov. Pa saj to ni bilo težko ob vrhunskih pogojih za delo, ki so na voljo v Domžalah, verjetno so celo najboljši v Sloveniji. Ob tem se lahko zahvalim tudi vsem trenerjem, s katerimi sem imel priložnost sodelovat. Vsakemu posebej velika hvala za njihov prispevek v mojem košarkarskem razvoju. Pa tudi klubu seveda vse najboljše v prihodnjih sezonah.”
Matičev študij v ZDA bo trajal vsaj 4 leta, v Domžalah pa bomo seveda držali pesti, da mu uspe morebiten preskok tudi na največjo sceno. V vsakem primeru pa ostajajo vrata domžalskega kluba Maticu, ki je znal soigralce vedno spravit v dobro voljo, ob tem pa je marsikateremu trenerju pomagal do bolj sivih las, vedno odprta.

(FOTO: Gašper Papež)


Oglasno sporočilo