Odprtje slikarske razstave Kamničana Roberta Uraniča

0
3292

Včeraj popoldan je župan Marjan Šarec odprl slikarsko razstavo Kamničana Roberta Uraniča. Zbranim pa sta se pridružila tudi podžupana Igor Žavbi in Matej Slapar.

Robert Uranič je bil rojen 19. 6. 1968 v Ljubljani. Po končani osnovni šoli, ki jo je obiskoval v Stranjah, je šolanje nadaljeval na kovinarski šoli v Domžalah, nato pa se je ob rednem delu izobraževal še na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani.

Gre za njegovo tretjo samostojno razstavo, sodeloval pa je tudi na mnogih skupinskih razstavah. Med slednjimi naj omenimo Mednarodni likovni bienale Velika planina, kjer aktivno deluje tudi kot soorganizator, saj je ustanovni član Likovnega društva Tone Kranjc Kamnik,društva, ki je letošnje leto že devetič zapored organiziralo slikarsko druženje domačih akademskih in ljubiteljskih slikarjev na Veliki planini. In prav Velika planina ter planinski motivi in narava v nevihtnih oblakih in temačnih odtenkih so bistvena motivika njegovega slikanja, h kateremu pa dodaja tudi rezbarska in kiparska dela.

V uvodu je Tone Ftičar pripovedoval o avtorju razstave in njegovih delih: »Soočamo se s prečiščenim slikarskim rokopisom, ki je zorel dlje časa. In dozorel v to, kar nam v svojih motivih Robert Uranič ponuja. Ob izobraževanjih, njegovem udejstvovanju pri Likovnem društvu Tone Kranjc Kamnik in ob soočanju z mnogimi ustvarjalci in poustvarjalci, je potrebno omeniti to, da ni zorel samo v svojem domačem društvu, pač pa tudi ob srečanjih, kolonijah in izobraževanjih, ki se jih je udeleževal in, kjer je resnično izpopolnjeval svoj slikarski rokopis. Vsekakor ni šlo brez vpliva mentorjev, kjer je najbolj zastopan slikovni vodja in akademski slikar Likovnega društva Tone Kranjc Kamnik Alojz Berlec, o katerem Robert pravi, da je od njega dobil veliko in, da je veliko prispeval k temu, da je vstopil v realističen svet, ki pa ga je nadgrajeval v magično smer ali v hiperrealizem

Avtor razstave Robert Uranič se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so mu na poti ustvarjanja stali ob strani.

Župan Marjan Šarec pa je z željo, da bi si dela ogledalo čim več obiskovalcev, razstavo odprl z naslednjo mislijo: »Izredno sem vesel, da smo le dočakali samostojno razstavo Roberta Uraniča, ki svojim slikam daje ljubezen in čar. Ko se z njim pogovarjam o umetniškem ustvarjanju, ali pa o kakšni drugi temi, je ob pripovedovanju čutiti veliko žara in srčne predanosti vsemu, to pa se vidi tudi na slikah, ki krasijo stene občinske stavbe. Verjamem, da bo ustvaril še veliko in bo z mnogo volje, energije ter z doživetimi slikarskimi deli tudi v prihodnje navduševal številne gledalce oziroma obiskovalce njegovih razstav.«

Za glasbeno popestritev je poskrbel harmonikar Martin Vodlan.

Razstava bo v preddverju, prvem in drugem nadstropju Občine Kamnik na ogled do ponedeljka, 12. decembra 2016, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo