Območna revija odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin v Lukovici

0
1696

Na drugem pevskem večeru, ki ga je pripravila Območna izpostava JSKD Domžale, je vse zbrane najprej nagovoril Matej Primožič, koordinator Območne izpostave JSKD Domžale in jim zaželel obilo glasbenih užitkov v večeru, ki je pred nami, pozdravil je vse ljubitelje zborovskega petja, nastopajoče zbore in strokovno spremljevalko srečanja Andrejo Martinjak. Obenem se je zahvalil za pomoč pri izpeljavi tega dogodka Občini Lukovica in mešanemu pevskemu zboru Šentviški zbor.
Zgodovino zborov je nam, poslušalcem, predstavila Helena Urbanija, ki ji vezni tekst ne dela popolnoma nobenih težav.
Kako je bilo z težavami pri izvajanju posameznih pesmi, kje so še rezerve in kje škriplje, bo zborovodjem povedala po končani analizi pevskega večera v Lukovici strokovna spremljevalka tokratnega srečanja odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin, Andreja Martinjak.
Letošnje leto se je na srečanje prijavilo kar 20 zborov in zato je bil razdeljen v dva dela. Prvi je bil v kulturnem domu v Grobljah in drugi v kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici. Maloštevilni obiskovalci koncerta smo bili deležni odličnega petja tako različnih zborov kakor zvrsti glasbenih del. Od vtisa, ki ga zbori s svojim petjem naredijo na strokovnega ocenjevalca, je odvisno, kakšno naj bo delo v zboru naprej in na kakšno tekmovanje se zbor še lahko prijavi.
Za nami sta dva čudovita večera za ljubitelje zborovskega petja v želji, da se v prihodnjem letu, vsaj kar se obiskovalcev tiče, srečamo še v večjem številu na ponovni območni reviji odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin, ki jo pripravlja JSKD Domžale.
Po prvem večeru Območnega srečanja odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin 2019, ki je v Kulturnem domu Groblje potekal v četrtek, 14. marca, je bil v petek, 15. marca, na sporedu še drugi večer, na katerem je deset odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin poskrbelo, da je pesem odmevala v Lukovici, saj je drugi večer potekal v tamkajšnjem kulturnem domu. S tem pa se je zaključilo letošnje že 59. Območno srečanje odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin, ki vsako leto poteka v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Domžale. Na obeh večerih se je predstavilo dvajset odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin iz občin Domžale, Lukovica, Moravče, Mengeš in Trzin.
Območno srečanje odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin je vsako leto odlična priložnost, da se pevski zbori predstavijo v čim boljši luči, saj nastope vedno spremlja in ocenjuje strokovni spremljevalec. Seveda pa takšen nastop od posameznega zbora zahteva predhodne priprave in vaje. Nastopajoči zbori za območno pevsko revijo pripravijo repertoar treh pesmi in sicer ljudsko, novejšo in priredbo. Strokovni spremljevalec po zaključnem večeru vsem zborovodjem in umetniškim vodjem poda prvo oceno nastopa njihovih zborov ter jim tudi svetuje, kaj vse bi bilo potrebno izboljšati. Na podlagi ocene je tudi odvisno, na kakšno tekmovanje se glede na trenutno kakovost posameznega zbora, le-ta lahko prijavi (državno, regijsko, območno). Na teh revijah vedno na svoj račun pridejo tudi ljubitelji zborovskega petja.
Kot smo že omenili v uvodu, se je letos na območno srečanje prijavilo dvajset pevskih zborov in malih pevskih skupin, zato je potekalo v dveh večerih, vsak večer v eni kulturni ustanovi na območju občin, ki jih pokriva JSKD, Območna izpostava Domžale. Letos je prvi večer potekal v Kulturnem domu Groblje, drugi večer pa v Kulturnem domu Lukovica. Pevke in pevci pa so poskrbeli, da je v obeh krajih odmevala in združevala pesem. Po slišanem in videnem lahko rečemo, da imamo v naši sredi kvalitetne zbore, v katerih pevke in pevci prepevajo s srcem in dušo. Tudi samo število nastopajočih veliko pove. Skrb za lepo pesem je doma v naši sredi in naj bo tako še naprej.
djd

 

Oglasno sporočilo