V Kamniku so se srečali veterani Gorske reševalne zveze Slovenije

0
2960

Z zdaj že tradicionalnim srečanjem gorskih veteranov se Gorska reševalna zveza Slovenije simbolično zahvali vsem, ki že več desetletij rešujejo življenja v gorah. Letošnje leto je bila organizacija srečanja zaupana Društvu Gorska reševalna služba Kamnik. Sicer pa med veterane, ki jih je trenutno 126, gorniki prištevajo tiste gorske reševalce, ki so dopolnili sedem desetletij in več. Gre za izredne osebnosti, za nekdaj odlične vrhunske alpiniste, ki so po srcu vedno pripadni goram in gorskemu reševanju. Na pomoč so priskočili vsem pomoči potrebnim osebam v še tako težkih vremenskih situacijah. Prav zaradi tega dejstva osebnost gorskih reševalcev krasijo vrednote, kot so pogum, srčnost, nesebična požrtvovalnost in humanitarnost.

Kot rečeno, je bil letošnji gostitelj srečanja Društvo Gorska reševalna služba Kamnik zato je zbrane v njihovem imenu pozdravil predsednik Franc Miš in poudaril pomen veteranov reševalcev: »Vesel in ponosen sem, da ste se zbrali tukaj v Kamnik. Zbrali ste se sami plemeniti možje. Možje, ki ste del svojega življenja posvetili plemeniti dejavnosti reševanja v gorah. Vedno ste se odzvali in vedno pomagali. Poleg tega ste prav vi zaslužni, da je gorska reševalna služba v Sloveniji tista, na katero smo lahko ponosni. Služba, ki je vrhunsko organizirana in še vedno temelji na prostovoljstvu in prav to ji zagotavlja to vrhunstvo. V kamniških Alpah imamo pet dedcev imenovanih po krajih in pokrajinah. Danes pa ste v Kamniku možje – dedci kot pravimo, iz vse Slovenije. Pravi dedci – gorski reševalci.«

»Brez vas verjetno takšne službe danes ne bi bilo in zato smo vam iskreno hvaležni. Profesionalci smo že, a še vedno prostovoljci. V Gorski reševalni zvezi Slovenije se skupaj z vsemi 17 gorskimi reševalnimi službami trudimo, da ostanemo prostovoljci, saj le-ti opravljajo službo s srcem. Vsi obiskovalci gora si to zaslužijo,« je med drugim povedal predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik. Ob srečanju je 26 veteranom podelil jubilejne nagrade. Za dopolnjenih70 let so priznanja prejeli Fulvio-Žarko Hrvatič, Jošt Silvester, Vladimir Hlede, Janez Kosec, Matija Blažič, Peter Klofutar, Iztok Štajer in Peter Čufer, za 75 let Ivo Mlekuž, dr. Janez Gorjanc, Iztok Belehar, Kazimir Dašler, Mirko Papler in Janez Mlinar, za okroglih osem desetletij Vasja Klavora, Marjan Pusovnik, Branko Jaklič, Ante Mahkota, Drago Zagorc, Franc Lakota in Anton Štular ter za 85 let Florjan Cveto Jakelj, Emil Herlec, Rado Jeranko, Mitja Kilar in Vlado Šorli.

Župan Marjan Šarec pa je gornikom izrekel prisrčno dobrodošlico v Kamniku, mestu v naročju Kamniško-Savinjskih Alp, iskreno čestital jubilantom in jim ob tej priložnosti namenil naslednje misli: »Danes je priložnost predvsem za zahvalo. Vaše poslanstvo je plemenito. Vaše poslanstvo je marsikomu nerazumljivo. Prostovoljstvo je tisto, ki drži občine in Slovenijo pokonci. Tega ne more razumeti tisti, ki ni bil nikoli prostovoljec. Koliko noči je šlo? Koliko dni je šlo? Koliko praznikov? Koliko družin je bilo doma, ko so čakale, kdaj se bo oče vrnil z naloge, na kateri bi lahko tudi sam izgubil življenje? V vašem življenju se je nabralo mnogo zgodb, mnogo težkih trenutkov. Tudi težkih trenutkov zaradi neumnosti posameznikov, ko so šli v hribe, ko ne bi smeli, slabo opremljeni in podobno. A, ko ste dobili poziv, se niste se spraševali kaj vas v hribih čaka. Ko dobite poziv, greste. Občina Kamnik je zelo hvaležna Društvu Gorska reševalna služba Kamnik za njeno delo in brez njih bi bilo marsikatero življenje izgubljeno. Danes pa izrekam hvaležnost tudi vsem vam, iz širne Slovenije, ki ste prišli na to srečanje. Hvala za vse vaše ure reševanja, za potrpljenje, trepetanja in predvsem pogum, ki ste ga v vseh teh letih dali sočloveku. Nikoli ne bomo natančno vedeli, kdo in koliko življenj ste rešili, a rešili ste jih mnogo. Zato, dragi veterani, še enkrat iskrena hvala za vse, v bodoče pa mnogo obujanja spominov in bodite zdravi ter zadovoljni.«

Zbrani so si ogledali prvi film z alpinistično tematiko, ki sta ga v 70. letih posnela kamniška alpinista, člana Društva GRS Kamnik Janez Kosec in Bojan Pollak, ter ob koncu strnili svoje misli ob pripovedovanju preteklih doživetij.

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo