Doktor fig v županski podobi

0
3056

Veste, kje je poanta lokalne politike? V čem se lokalna najbolj razlikuje od nacionalne? V odnosih do ljudi, krajanov. Državna, razen v strogem predvolilnem času, le poredkoma navezuje stike z ljudmi, medtem pa mora lokalna te odnose ohranjati močne, zdrave in predvsem poštene. Kaj pa je boljša kampanja od pristnih stiskov rok, pri katerih se občuti toplino in sočutje, ki ga človek izžareva, odkritosrčnih pogledov v oči, ki razodevajo zaupanja vredno osebo, in seveda od iskrenega nasmeha, ki govori zase? Pa še vseeno se marsikdo poslužuje drugih načinov …
Nekateri, pri katerih je nadvse očitno, da se ne morejo izkazati v dobri luči, poskušajo volivce zmesti in jim prikrito pridušiti nekaj popolnoma nepomembnega. Na primer: kakšen nabor strank jih podpira ali pa to, da nima določen kandidat za seboj nikogar, ki je »neodvisen«. Uf, kar na bruhanje mi gre, če samo pomislim, v kaj se je sprevrgel ta status. Včasih je to res pridajalo kandidatu neko dodano vrednost, saj se je vedelo, da nima za seboj gruče požrešnežev, ki bi oklestili občinski proračun, danes pa to najpogosteje nakazuje na to, da ima kandidat največ masla na glavi, in mu taka zadevščina predstavlja izvrstno kamuflažo. Fino je biti »neodvisni« kandidat s svojo stranko, mar ne? V tem primeru gre za britje norcev iz ljudi, ki so za tega hvalevrednega kandidata celo odšli na upravno enoto, izpolnili obrazec in mu ga, revežu, ki ga nobena stranka noče podpreti, celo dostavili natanko pred njegovo visokost! Katastrofa.
Da pa o »kompleksu doktorja Figa« sploh ne izgubljam besed. Nočem skruniti njegovega imidža; seveda je najboljši v njegovi izvorni, prijetni in šarmantni podobi, kako malčkom in malčicam deli suho sadje. No, mi smo pa namesto dobrodušnega in uglednega gospoda z veliko začetnico dobili neko žalostno različico doktorja Figa v županski pojavi, ki vsake 4 leta priredi par srečanj, narodu ponudi nekaj drobtinic s svoje preobložene mize, za konec pa koga še malodušno potreplja po rami in mu v pest stisne kak obesek, ki ga krasi njegova ikona. Krasno! Idealno! In to naj bi bil kandidat, primeren županske funkcije?
Lepo prosim, dragi Domžalčani in Domžalčanke, da vaš pogled seže dlje od mamljivih golažev, da, spoštovani gospodje, vaša britvica ne brije norca, ki bi pohlevno zaupal na videz »neodvisnemu« kandidatu, da, cenjene dame, cenite svoj prav in svoj glas na višjo vrednost od cenenih obeskov in predvsem: da suvereno prebirate. Kandidate in predvsem njihove programe!

Rok Grašič

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here