Pogled iz občinske klopi Občine Domžale: »Naša« krajevna skupnost

0
3304

Že lep čas nazaj se je začelo po tihem razpravljat o vlogi Krajevnih skupnosti v naši občini. Mnenja so bila in so seveda še deljena, ker so kompetence KS zelo omejene in njihov status ni urejen in vsekakor ne uravnotežen glede na posamezne krajevne skupnosti.
Sam sem član KS Vencelj Perko, sedaj drugi mandat. Če povem po pravici, ves čas delamo dve zadevi. Prva je, da razdelimo omejena finančna sredstva lokalnim organizacijam, kot so gasilci, godba in tako dalje. Ta sredstva so nekje v višini 1.000 evrov. Druga vloga naše krajevne skupnosti pa je, da občino opozarja na probleme na območju KS, kot je recimo nepokošena trava ali pa slaba prometna signalizacija. In to je več ali manj vse. No, organizira se še čistilna akcija, to je pa res to.
Razlog je v tem, da KS ne razpolaga s finančnimi sredstvi in tudi ne s strokovnimi službami za reševanje problemov. Torej ji ostane vloga povezovanja občanov z občinskimi službami, kjer pa lahko zgolj opozarja in prosi občinske službe naj se problem reši. Kakšna je pomembnost KS priča tudi to, da na naših sestankih (v 6-ih letih) še ni bilo župana. Razen na novoletni zabavi, kar pa ne moremo opisati kot nekaj konstruktivnega.
Za našo KS je še značilna izjemna polariziranost saj v Svetu KS ni nikogar iz stanovanjskega naselja SPB, kot največje stanovanjske enote KS. A to je le še ena od anomalij sistema.
Dejstvo pa je, da se vloga “mestnih” Krajevnih skupnosti in ostalih, primestnih, če hočete bistveno razlikuje. Kolikor poznam delovanje ostalih KS, so neprimerno bolj vpete v lokalno življenje in ga ponekod tudi uspešno usmerjajo. Tak primer je recimo Radomlje, pa tudi Dob in še bi se našla katera. Te krajevne skupnosti dejansko odigrajo svojo vlogo.
Letos pa se je zapletlo pri finančnih sredstvih. Kot uradni razlog je bil navedena ugotovitev Nadzornega odbora o vrsti nepravilnosti v delovanju krajevnih skupnosti. Dejstvo je, da NO ugotovil nepravilnosti zgolj v treh KS, od 13-ih, s tem, da je NO opozoril na napake in predlagal rešitve med katerimi pa ni bila odvzem sredstev. Vse lepo in prav. In zakaj potem odvzem finančnih sredstev vsem krajevnim skupnostim?
Kakorkoli obrnemo nam mora biti jasno, da KS ne delujejo optimalno in da se v vseh teh letih župan tega problema ni loteval. Naj bo kakor je in bo volk sit in koza cela. Smatram, da samo odvzem finančnih sredstev ne pelje nikamor, temveč bi bilo potrebno narediti celovito revizijo delovanja KS v vsej občini in sprejeti ustrezne ukrepe.
Mogoče bi bilo smiselno združiti tri “mestne” v eno enoto. S tem bi dobila na teži in, z ustreznim volilnim sistemom, bi bila tudi reprezentativnost ustreznejša. Cilj tovrstne “reforme” bi moral biti približati delovanje krajevnih skupnosti občankam in občanom, izboljšati transparentnost poslovanja in vključiti čim večje število krajanov v delovanje lokalne skupnosti. Če ne v tem mandatu, pa vsaj v naslednjem. Kako že gre tista “Pa saj smo vendar vsi dobri ljudje”.

Uroš Breznik, SD, občinski svetnik

Uros Breznik_120px

Oglasno sporočilo