Rastem s knjigo

0
2929

 

Brati je na sploh enostavno.
Črke hrustaš kot zalogaj.
Teže pa je, a tudi bolj slavno,
brati pravilno in hitro nazaj.
(Tone Pavček)

Tudi letos smo  uspešno zaključili   projekt Rastem s knjigo SŠ. Rasti s knjigo SŠ pomeni, da kot dijak prvega letnika srednje šole dobiš v dar knjigo. Lansko šolsko leto je bil to strip Andreja Rozmana Roze Živalska kmetija.

Javna agencija za knjigo vsako leto izbere knjigo z aktualno vsebino. Brali smo že uspešnico  Jugoslavija, moja dežela avtorja Gorana  Vojnovića, Ime mi je Damijan avtorice Suzane  Tratnik , Desetka avtorice Cvetke  Bevc, zabavne Izbrane  rozine v akciji avtorja Andreja Rozmana Roze.  Izbrana  so mladinska leposlovna dela  slovenskih avtorjev, ki naj bi spodbudila dijake k bralni kulturi in obiskovanju splošnih knjižnic.

Projekt teče v  sodelovanju Srednje šole Domžale in Knjižnice Domžale.  Dijaki  so v začetku šolskega leta prejeli knjigo.  Podarjeno  knjigo  so prebrali in se o njej pogovarjali pri pouku slovenščine in pri razrednih urah. V projekt smo  poleg učiteljev slovenščine  vključili  tudi razrednike, ki so spremljali zanimanje dijakov.

Strip Andreja Rozmana Roze z naslovom Živalska kmetija je bil perfektno izbrano delo. Dijaki so bili navdušeni.  Kmetijo so primerjali z Živalsko farmo Georga Orwella.

Februarja oziroma marca smo dijaki in razredniki v času razredne ure obiskali knjižnico. Z animatorjema smo delili mnenja v zvezi  z dogajanjem na živalski kmetiji. Ker s knjižnico sodelujemo že več let in pri večjih projektih in  ker poznamo animatorja, ki vodita pogovor, vemo, da bo za dijake zabavno in poučno.  Pogovarjali smo se  o prebrani knjigi, dotaknili smo se tudi avtorja, ki ga dijaki poznajo iz medijev.  V drugem delu sta nam animatorja pomagala pri iskanju knjižnega gradiva. Predstavila  sta nam novosti in projekte, ki jih organizirajo, pokazala sta čitalnico ter nas povabila, naj veliko prihajamo v knjižnici in si radi izposojamo knjižnično gradivo.  Povabila sta nas še na ogled razstave, ki jo  včasih  pripravijo tudi v sodelovanju z  dijaki ali učitelji naše šole.

Karmen Koprivec

Oglasno sporočilo