Razstava jaslic v Grobljah pri Domžalah

0
2433

Lojze Burja,  ki je član Likovnega društva Mengeš, nikoli ne more sedeti križem rok.  Zato se vedno česa novega loti.  Vsestranski ustvarjalec  in  umetnik  si je konec lanskega leta  zadal poseben  izziv – izdelati  jaslice iz kovine. Kot kipar je v kovini izdelal že marsikateri kip, a jaslic se je lotil še s posebno vnemo.

Kot pravi sam:  »Ročno izdelane jaslice  so iz železa. Železo je brušeno v posamezne dele vsake  figurice, nato zvarjeno in obdelano do končne podobe. Jaslice sestavljajo Sv. Družina v hlevčku, poleg  sta tudi osel in vol, ob  vodnjaku je  nosač vode, furman z volovsko vprego, čreda  štirinajstih ovac z pastirjem in še nekaj posameznih figuric.«

Umetnik Lojze  si je zadal zajetno delo,  več kot dvajset figuric  je izdelal do prefinjenosti in jaslice razstavil v Grobljah   na 7. razstavi jaslic, ki jo je  organiziralo  Kulturno društvo Groblje. Na razstavi so se predstavili najbolj znani slovenski jasličarji. Razstava je  bila odprta  od 27. decembra 2016 do 6. januarja 2017 .

V likovnem društvu Mengeš smo ponosni na našega vsestranskega ustvarjalca in veseli, da je z nami.

Besedilo Binca Lomšek
Fotografije: Lojze Burja

jaslice-v-grobljah-2016-011 jaslice-v-grobljah-2016-050

 

Oglasno sporočilo