Ukrepi za večjo dostopnost do zdravstvenih storitev in obvladovanje epidemije Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik

0
1078

Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik občanke in občane obvešča, da so za obvladovanje epidemije in za čim lažjo dostopnost storitev tudi za vse ostale bolnike, ki potrebujejo zdravstveno obravnavo, uvedli sledeče ukrepe:

  • Dodatna telefonska linija »koronamobi« za 051 642 922 posvete v zvezi z okužbami dihal in vročinskimi stanji pri odraslih,  za naročanje na brise na COVID 19 in preglede, s katero smo bistveno olajšali dostopnost za to problematiko 12 ur/dan in povečali dostopnost ambulante za ostale klice. Na tej telefonski številki deluje zdravnik.
  • Ločena telefonska številka za posvete in naročanje tistih bolnikov družinskih ambulant, katerih izbrani zdravnik je tisti dan odsoten, za paciente ZD Kamnik (»kronični telefon«) 041 445 548.
  • V stavbi ZD Kamnik smo uredili novo otroško izolacijsko ambulanto, ki obravnava okužbe dihal otrok in COVID okužbe, v njej dela specialist pediater in zdravstveni tehnik, naročanje pri izbranem pediatru.
  • V stavbi ZD Kamnik smo uredili še eno odraslo izolacijsko ambulanto za preglede oseb z okužbami dihal, vročinskimi stanji in sumi na novi koronavirus, v njej dela zdravnik in zdravstveni tehnik. Naročanje na Koronamobi 051 642 922 (obe ambulant sta zaradi boljših pogojev dela in prijaznosti do bolnikov, nadomestili oba korona kontejnerja)
  • Zaradi izrednega povečanja potrebe po brisih na COVID smo postavili montažni objekt in kadrovsko pokrili dodatno Drive-in »ambulanto« za odvzem brisov pri pacientih, pri katerih pregled ni potreben, pokrivata ga diplomirani zdravstvenik in zdravstveni tehnik, s tem smo bistveno povečali kapacitete za jemanje brisov, kjer sedaj nimamo čakalne dobe. Naročanje na koronamobi 051 642 922.
  • Poleg obstoječega informatorja/telefonista na vhodu, zagotavljamo na vsaki izmeni še dve osebi na vstopni točki (vhodu v ZD) za usmerjanje bolnikov, merjenje temperature, vročanje dokumentacije (da zanjo bolnikom ni treba vstopati v zdravstveni dom), že dosedanji informator pa se posveča zgolj telefonskim klicem. Prost vstop v ZD Kamnik ni možen zaradi zagotavljanja varnosti drugim bolnikom, naročanje je potrebno zaradi racionalnejše časovne razporeditve bolnikov (da jih je v čakalnicah čim manj naenkrat), veliko naših pacientov predstavljajo rizične skupine in tako kot vsi ostali morajo imeti zagotovljeno varno obravnavo.
  • Uvedena je možnost naročanja online receptov, bolniških listov, napotnic, e-posvetov v ambulantah osebnega zdravnika preko interneta, na voljo na povezavi https://www.zdkamnik.si/urniki-ambulant.
  • Dodatno je uvedeno je on-line okolje »Administrativna ambulanta«, ko lahko naši pacienti naročajo zgornje storitve centralizirano preko interneta, če je odsoten njihov osebni zdravnik, na voljo na povezavi https://www.gospodar-zdravja.si/reservation/patients/service_provider/664/doctor/13/409.
  • Uvedli smo terminsko naročanje na laboratorijske storitve, da zagotavljamo večjo varnost za bolnike in na minimum zmanjšamo srečevanje bolnikov med seboj in popolnoma odpravili vrsto pred laboratorijem. Naročanje opravi osebje ambulante ob napotitvi v laboratorij in se ni potrebno naročati pacientu posebej.
  • Nujna medicinska pomoč za nujne bolnike deluje ves čas nemoteno 24 ur na dan, seveda brez naročanja, tel. 112 ali osebno.

V Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik obdelamo tedensko med 7.000 in 8.000 telefonskih klicev, v letošnjem leto smo v zadnjih 6 mesecih opravili skoraj 100.000 obravnav pacientov.

Vse naše paciente prosimo, da se primarno poslužujejo internetnih možnosti naročanja ali komuniciranja z ambulanto, da bo telefon čim dostopnejši za tiste ljudi, ki interneta niso vešči ali ko je klicanje po telefonu nujno.

Besedilo in fotografije: Sašo Rebolj, direktor Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here