Pozabljeni osamosvojitelj

0
2292

V petek 24. februarja je kulturnem domu Antona Martina Slomška avtor knjige Vloga nadškofa Šuštarja pri osamosvojitvi Slovenije Jernej Vrtovec predstavil vsebino knjige, ki je izšla pri Mohorjevi družbi.
Ko se takole oziramo nazaj v našo kratko zgodovino kot samostojne Slovenije nam le ta nikoli ne razkrije veliko vlogo takratnega nadškofa Alojza Šuštarja.
Potem, ko preberemo knjigo Jerneja Vrtovca zvemo, da so njegove veze in poznanstva skrajšale čas priznanja samostojnosti. Uvod v predstavitev je pripadel tokrat fantom klape Sidro, nato nam je o pomenu vloge nadškofa spregovoril avtor knjige začenši vse od leta 1977 naprej, ter vse do osamosvojitve.
Prav je, da knjigi, ki jo je izdala Mohorjeva družba, da priznanje, njemu kot pozabljenemu osamosvojitelju, ki nikoli ni zaslug za pomoč obešal na veliki zvon, kakor to sedaj delajo tako levi kot desni. Kronološko nas avtor popelje čez čas, začenši od njegovega študija v Vatikanu preko Švice do mesta tajnika Evropske škofovske konference, kjer si z leti nabere številna poznanstva, ki mu pri osamosvojitvi še kako prav pridejo. Ob nastopu službe nadškofa je njegova prednostna naloga ureditev odnosov med Cerkvijo in državo, kar ni bilo lahko, saj je imela takrat prste vmes še partija. Zanimive dogodke naše zgodovine je avtor podkrepil z številnimi dokumenti začenši od prisluškovanja, šikaniranja, kontrole vsebine pisem in drugo, tako, da spoznamo tudi drugo plat zgodovine. Nadškof je bil za enakopravnost in za demokracijo v pravem pomenu besede. Njegova poznanstva so pripomogla, da se je za dejansko stanje tiste prve dni vojne zvedelo po vsem svetu in zato je prišlo tudi do hitrega priznanja Slovenije, kot države. Veliko novega, predvsem zamolčanega smo tokrat zvedeli na predstavitvi knjige, a naj zaključim z nadškofovimi besedami: ” Ko se zdi, da je dialog nemogoč, ne preostane nič drugega, kot da spet začnemo z dialogom.” Knjiga je vredna, da jo vzamemo v roke in preberemo.

djd

sustar_knjiga2

Oglasno sporočilo