Predstavitev delovanja in uporabe avtomatskega zunanjega defibrilatorja krajanom KS Krtina

0
4433

KS Krtina je v prejšnjem letu pridobila pomemben pripomoček – avtomatski zunanji defibrilator, na kratko AED. Naprava je dostopna vsem krajanom na zunanji strani starega gasilskega doma PGD Studenec. Čeprav je AED enostaven za uporabo, ga mnogi ne bi uporabili – ker ne vedo, kje je ali kako deluje, ali pa ker jih je strah, da bi pri oživljanju in uporabi AED naredili kaj narobe. Člani ekipe prve pomoči PGD Studenec želimo sokrajane ozavestiti, zato smo v soboto, 4. marca 2017 v stari telovadnici POŠ Krtina pripravili predstavitev te naprave in obnovitev tehnik oživljanja.

AED je prenosna naprava, ki nameščena zazna zastoj srca pri človeku. Za uporabo je zelo enostavna, saj začne predvajati navodila, čim pritisnemo gumb za vklop. Sama uporaba AED brez masaže srca in umetnega dihanja pa ni učinkovita, zato moramo vsi vsake toliko časa obnoviti tudi svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja. Krajanom smo predstavili napravo, ponovili smo, kako pristopamo do poškodovanca in kako ravnati z njim v različnih primerih. Našteli in opisali smo tudi najpogostejše vzroke, ki privedejo do zastoja srca. Ker povprečno v Sloveniji zaradi zastoja srca umre 5 ljudi na dan, je spodaj na kratko predstavljeno, kako ravnati v takih primerih in s tem povečati možnosti preživetja in kvalitetnega življenja po okrevanju.

Če je človek nezavesten, pokličemo na pomoč mimoidoče, poškodovancu sprostimo dihalno pot in preverimo dihanje. V primeru, da ne diha, takoj pokličemo 112, takoj začnemo z oživljanjem po algoritmu 30 stisov prsnega koša in 2 vpiha ter čim prej namestimo AED ter se nato ravnamo po njegovih navodilih.

Po koncu predstavitve smo bili člani prve pomoči na voljo za vprašanja, vsak udeleženec pa se je imel priložnost preizkusiti v oživljanju in namestitvi AED. Prisotni so izrazili pohvale in pa tudi želje, da bi pripravili še take in podobne dogodke, saj je znanje prve pomoči uporabno v vsakdanjem življenju vsakega človeka. Zahvaljujem se vsem, ki so prišli obnavljat in širit svoje znanje, in vsem, ki ste in boste pripravljeni pomagati sočloveku.

Nikoli ne vemo, kdaj bomo tudi sami potrebovali pomoč, zagotovo pa bomo veseli, če bo v tistem trenutku k nam priskočil nekdo, ki ga ne bo strah in ki ve, da sta tehnika oživljanja in uporaba AED enostavni ter nam s svojim trudom in znanjem povrnil življenje. Upamo, da smo krajanom, ki so se udeležili predstavitve, odvzeli vsaj nekaj tega strahu in bodo pogumno pristopili k vsakemu človeku v srčnem zastoju, pa naj bo to neznanec, sokrajan, sosed ali sorodnik.

Katarina Koderman, PP PGD Studenec

AED_KS_Krtina (2) AED_KS_Krtina (3)

Oglasno sporočilo