Otvoritev novega parka za ulično vadbo v Domžalah

0
1735

Na Zavodu za šport in rekreacijo Domžale z veseljem prisluhnejo predlogom, kako obogatiti rekreativne površine v naši občini, da bodo namenjene čim širšemu krogu občanov in občank. Tako minuli konec tedna v uporabo predali nov park za ulično vadbo oziroma gimnastiko na prostem (street workout park). Z letošnjim letom je zelena os naše regije bogatejša še za en park z orodji za ulično vadbo, ki se nahaja v parku 88 lip, tik pred virskim mostom.

Nov park predstavlja svojevrstno inovacijo, ki je plod slovenskega podjetja ELAN, je prvi tovrstni na svetu, nova linija, ki omogoča dolgoročno uporabo naprav in je narejena iz kvalitetnih materialov ter po najvišjih varnostnih standardih. Predstavlja korak naprej v prizadevanjih po izboljšanju kvalitete športnih in rekreativnih možnosti.

»V naši občini želimo tudi v praksi organizirati prostor za vse ljudi. Pomembno je, da ob izvedenem projektu ljudje vzamejo prostor za svoj, da to postane mesto, kjer se dobro počutijo in s svojim zadovoljstvom to širijo tudi navzven. S tem namenom smo se odločili, da ob že zelo rekreativno organizirani zeleni osi, dodamo še enega izmed parkov za vse generacije in ki je, ob pravilni uporabi, velika pomoč za razvijanje motoričnih sposobnosti in zdravje ljudi. Prostor kjer se park nahaja je pomirjujoč, zato verjamem, da se bodo tam stkali novi, iskreni in prijazni odnosi med ljudmi vseh generacij,« pravi direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale Uroš Križanič.

Urh Vrenjak iz ZŠRD, ki je prevzel skrb za tehnično izvedbo postavitve parka, pa je na otvoritvi izpostavil, da je to nadaljevanje izvajanja nove zastavljene strategije v smeri ustvarjanja prostora, ki je namenjen vsem generacijam, z namenom, da tudi amaterski športi in rekreacija pridejo do izraza.

Na otvoritvi se nam je pridružil tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, ki je povedal, da so tovrstni projekti priložnost, da našo pot ob Kamniški Bistrici od Ljubljane do Kamnika usposobimo za vse, ki imajo interes in želijo najti svoj prostor ob Kamniški Bistrici. »Ob Kamniški Bistrici poteka rekreacijska pot; kolesarska pot, tu se nahajajo mamice z vozički, sprehajalci, vsakodnevna vadba Šole zdravja, to je prostor, kjer vsi izvajamo neko rekreacijo. Park za ulično vadbo je nadgradnja rekreacije, ki jo vsak lahko izjava po svojih sposobnostih. Upamo, da ne bo ponovno prihajalo do vandalizma, bomo pa vsekakor skrbeli za vzdrževanje in obnovo parka, ki je narejen na občinski parceli. Mi pa nadaljujemo iskanje novih parcel od Ljubljane do Kamnika, kjer bomo postavili še več tovrstnih parkov in verjamem, da jih bodo naši rekreativci s pridom uporabljali,« je izpostavil župan Toni Dragar. Ob tem je povedal, da je po šestih manjših parkih za ulično vadbo, ta največji v Domžalah.

Pri gimnastiki na prostem pa ne gre zgolj za trening z lastno težo na prostem, ampak veliko več. »Ulična vadba je odgovor na moderen način življenja. Le-ta je poln stresnih situacij ter zdravju škodljivih okoliščin. Ulična vadba je na voljo vsem, je popolnoma brezplačna oblika kvalitetnega treninga z lastno telesno težo. Pomembno je, da vaje izvajamo pravilno ter si poiščemo primerno pomoč osebnega trenerja v kolikor nismo primerno športno podkovani. Gre za trening celotnega telesa obenem pa ne smemo pozabiti tudi na komponento socializacije, torej spodbujamo ljudi k druženju na prostem, kjer se lahko obenem naužijemo svežega zraka ter sonca, ki sta ključna za ohranjanje našega zdravja,« ob novi domžalski pridobitvi sporoča Simon Grižon, predsednik slovenskega združenja za ulično vadbo. Na otvoritvi je poskrbel tudi za prikaz pravilne rabe tovrstnih naprav z izvajanjem osnovnih vaj, ki so primerne praktično za vsakega posameznika, ki pride v park in si želi narediti nekaj dodatnih vaj za moč in gibljivost z namenom krepitve svojega telesa in duha.

Mateja Kegel Kozlevčar

igrala_kamniska_Bistrica_2

Oglasno sporočilo