27. april – Dan upora proti okupatorju

0
2559

Praznik spomina in opomina.

V četrtek, 27. aprila smo v Domu krajanov v Žejah, na osrednji občinski prireditvi ob 27. aprilu – Dnevu upora proti okupatorju in 76. obletnici ustanovitve OF, obeležili spomin na našo zgodovino, kakršne vsekakor ne bi bilo brez upora našega naroda.

S pozdravnim in slavnostnim nagovorom se je udeležence dotaknila predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Domžale, Marija Majhenič. Zbrane je opomnila na upor s katerim se je vojska upala in znala postaviti za svoje ljudstvo, okupatorju po robu.

Domžale so bile, poleg Kamnika in Mengša, tretje veliko žarišče upora in revolucije na Kamniškem. 19. maja 1944 je bil v eni od akcij požgan Sokolski dom, 8. avgusta istega leta pa so domobranci v Domžalah ustanovili svojo prvo postojanko na Kamniškem. Mesto je za narodnoosvobodilno gibanje prispevalo velike človeške in materialne žrtve. V štirih letih okupacije je bilo ustreljenih 53, zaprtih in izgnanih 696 in padlih 221 Domžalčanov. V Slamnikarskem parku pri občinski stavbi stoji spomenik, posvečen žrtvam iz naše občine, ki so padli v narodnoosvobodilnem boju.
V bojih so za vedno ugasnila življenja številnih bork in borcev in prekinila njihove sanje o lepšem jutrišnjem dnevu za katerega so bili pripravljeni žrtvovati največ, kar lahko človek žrtvuje – svoje življenje.
Slovesnosti so se udeležili poslanec državnega zbora Kamal Izidor Shaker, državna sekretarka in občinska svetnica Marija Pukl, častni občani, svetniki, borci in številni drugi obiskovalci. Iskrena hvala Združenju borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Občine Domžale in vsem sodelujočim na slovesnosti in hvala vsem udeležencem za prisotnost s katero ste izrazili spoštovanje do zgodovinskega upora proti okupatorju.
V kulturnem programu so nastopili: Godba Domžale z dirigentom Damjanom Tomažinom, Folklorna skupina Groblje, harmonikar Tine Lesjak, učenci Osnovne šole Dob in kvartet Krt, program je povezovala Draga Jeretina Anžin.
 
Občina Domžale, Urad župana
Oglasno sporočilo