Odprtje razstave »Naše tovarne – naš ponos. Industrijska dediščina Gorenjske« ob mednarodnem dnevu muzejev

0
2184

Župan Marjan Šarec je pozno popoldan, na mednarodni dan muzejev, odprl razstavo z naslovom »Naše tovarne – naš ponos. Industrijska dediščina Gorenjske«, ki krasi prostore gradu Zaprice.

Gre za tretjo v nizu skupnih razstav, ki jih pripravljajo vsi muzeji Gorenjske, in sicer Gorenjski muzej, Loški muzej Škofja Loka, Medobčinski muzej Kamnik, Tržiški muzej, Muzeji radovljiške občine, Gornjesavski muzej Jesenice, ter letos prvič tudi Slamnikarski muzej Domžale. Življenje današnje Gorenjske v veliki meri opredeljuje njena industrijska preteklost. Industrija je bila nosilka in usmerjevalka ne le gospodarskega, ampak vsesplošnega razvoja gorenjske pokrajine v preteklem stoletju.

Med izdelki, ki pričajo o ustvarjalnosti in dosežkih gorenjskega človeka, je bilo nekaj izjemno uspešnih zgodb, ki so vodile v oblikovanje mednarodno uveljavljenih blagovnih znamk. Vendar so se na prehodu v dobo novih tehnologij in tržnih zakonitosti v marsikateri gorenjski tovarni stroji ustavili. V vseh gorenjskih muzejih zbirajo in ohranjajo materialne ter druge dokaze bogate in raznovrstne industrijske dediščine pokrajine. Sledijo razvoju industrije od prvih obratov z nekaj zaposlenimi, ki so sprva le delno vključevali strojno proizvodnjo, do velikih industrijskih gigantov, ki so dajali delo več tisoč delavcem in so imeli velik pomen v vseslovenskem in širšem evropskem merilu.

Pričujoča razstava oziroma Gorenjski muzej predstavlja tovarni Sava in Iskra, Gornjesavski muzej Jesenice se predstavlja Železarno Jesenice in Lip Bled, Tržiški muzej pa Peko in Bombažno predilnico in tkalnico – BPT. Muzeji radovljiške občine so se razstavi pridružili s predstavitvijo tovarne Almira in Plamen, Loški muzej Škofja Loka s Šeširjem in Odejo, Medobčinski muzej Kamnik pa s Kemijsko industrijo Kamnik in Titanom.

Odprtje razstave sta s pozdravnimi besedami pospremila gostiteljica, direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar in župan Marjan Šarec. Slednji je ob tej priložnosti poudaril pomen nekdanje industrijske dediščine in ponosa naših pridnikov. Ob koncu pa je zaželel, da bi si razstavo ogledalo čim več obiskovalcev in iskreno čestital vsem avtorjem.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo