Osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti

0
2194

Slovenija je čudovita in bodimo ponosni nanjo!

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki ga praznujemo 25. junija in z njim obeležujemo  spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili namreč sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija 1991, 27. junija pa se je pričela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost. Že tradicionalno je osrednja občinska prireditev ob omenjenem državnem prazniku v Dobu; prvi del ob pomniku državnosti, ob katerem se s spominskim vencem spomnimo vseh žrtev vojne za Slovenijo, drugi dal pa v letnem gledališču na bližnjem Močilniku oz. ob slabem vremenu v dvorani Kulturnega društva Jožef Virk Dob, ki je ob organizatorjih Občini Domžale in Krajevni skupnosti Dob izvajalec slovesnosti.
Letošnje slovesnosti, ki je bila v dvorani doma na Močilniku, prav na praznik državnosti, so se med drugimi udeležili člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, Občinskega združenja slovenskih častnikov ter Policijskega veteranskega društva Sever s prapori, župan Toni Dragar in podžupanja mag. Renata Kosec, poslanec Kamal  Izidor Shaker, svetnice in svetniki.  Prireditev se je začela s slovensko in evropsko himno, nato pa so predstavniki veteranskih organizacij k pomniku državnosti v parku pod Močilnikom odnesli venec in se tako spomnili žrtev vojne za Slovenijo. Zbrane je najprej pozdravila predsednica Sveta Krajevne skupnosti Dob, Marija Ravnikar, ki je spomnila na čas pred 26 leti ter  na prehojeno pot Slovenije na evropskem in svetovnem zemljevidu. Opozorila je na razumevanje in spoštovanje suverenosti ter poudarila, da smo  država vsi, zato se potrudimo, da bo lepa, čista, polna življenje, takšna, kot si jo želimo. Čestitala je ob prazniku in zaželela, da je praznik dan, ko s ponosom povemo, da praznujemo, se veselimo in si zastavimo nove cilje za državo, za našo Slovenijo, ki jo imamo radi.
Tudi slavnostni govornik, župan Občine Domžale Toni Dragar, se je z besedami vrnil v zgodovino ter spomnil na vrednote, ki so bile temelj poti Slovenije do neodvisnosti in samostojnosti: spoštovanje, enotnost, drznost, zaupanje, sodelovanje in delavnost ter izpostavil, da moramo biti.  ponosni na to, da smo Slovenci – ponosni na našo zgodovino in naravne lepote naše dežele. Ob čestitki za dan državnosti si moramo, po njegovih besedah, še naprej prizadevati, da bi naša mlada država Slovenija in njeni državljani živeli tiste vrednote, za katere smo se borili in nas bodo popeljale v še boljši jutri. V nadaljevanju govora je dejal:»Gre za majhne stvari: delajmo dobro drug drugemu, bodimo pošteni do sebe in ljudi, ki nas obkrožajo, s svojo odgovornostjo pokažimo, da nam ni vseeno, kaj se v naši državi trenutno dogaja in po tej poti, ki se nam včasih zdi brezsmiselna in težka, stopajmo pogumno.« Odgovorni smo za tisto, kar delamo in tisto, česar ne naredimo, je dejal in poudaril: »Večkrat se pri svojih odločitvah spomnim na rek, da je bolje sprejeti odločitev, kot pa ne odločiti se. Prav odločitev je bila povod, da smo se Slovenci tistega poletnega dne, dokončno uprli in ustanovili samostojno državo Slovenijo.« Vsem je zaželel prijetno poletje, polno dobrega branja slovenskih knjig, spoštovanja in pogovorov s prijatelji in sprehodov po  prijetnih kotičkih zelene oaze. Občankam in občanom je čestital ob prazniku  ter jim zaželel srečno na njihovih poteh,
V kulturnem programu, ki ga je povezovala Marta Starbek Potočan so sodelovali: Trobilni kvartet Godbe Domžale, Mešani pevski zbor Klas Groblje, ki ga vodi Matevž Kink, Balet Stevens, Otroška folklorna skupina Kulturnega društva Domžale in recitatorji Kulturnega društva Jožef Virk Dob.
Tekst: Vera Vojska
Foto: Vido Repanšek
Oglasno sporočilo