V tujino s CZM-jem

0
1783

Te mika tujina? Bi v tujini opravljal prostovoljno delo, se družil in učil z mladimi iz Evrope in drugih držav sveta? Spoznaval nove teme in se dodatno, neformalno izobraževal? Bi si rad nabral neprecenljive mednarodne izkušnje in pridobil kompetence, ki jih delodajalci neprestano iščejo? Vse to ti ponuja program Erasmus+, katerega projekte izvaja tudi Center za mlade Domžale. To so EVS projekti oziroma projekti Evropske prostovoljske službe, mednarodne izmenjave in usposabljanja.

V preteklem letu je Center za mlade Domžale gostil EVS prostovoljca Maxima, ki prihaja iz francoskega Marseilla. Maxime je v centru pomagal pri izvajanju počitniških programov za otroke, organiziral je aktivnosti za mlade, po šolah promoviral aktivnosti Centra za mlade Domžale in Evropsko prostovoljsko službo ter pomagal pri različnih drugih aktivnosti centra. S tem se je ne le naučil organizacije in izvajanja aktivnosti za mlade, ampak je tudi pridobil na samozavesti, izboljšal svoje digitalne kompetence, predvsem s področja fotografije, ter se naučil samostojnega življenja. Kot je poudaril sam, je bila to neverjetna izkušnja, za katero mu je žal, da se je že zaključila. »V Slovenijo se bom še vrnil. Ko ne boste pričakovali, vas bom obiskal v Centru za mlade,« je poudaril tik pred vrnitvijo.

Evropska prostovoljska služba mladim omogoča, da se za obdobje od 14 dni do enega leta odpravijo v drugo evropsko ali partnersko državo, pri čemer imajo krite vse osnovne stroške – pot v tujino, najemnino, prehrano, lokalni prevoz, dobijo pa tudi manjšo žepnino. Idealna priložnost za vse mlade, ki še razmišljajo, kaj bi študirali ali kje bi se zaposlili, ali pa so zgolj željni novih znanj in izkušenj. To možnost lahko izkoristijo tudi vsi Domžalčani, stari med 17 in 30 letom. Na EVS se lahko odpravijo prek Centra za mlade Domžale. Vse informacije lahko dobijo na info@czm-domzale.si ali 040/255-568.

Če vas zanima osebna izkušnja katerega od EVS prostovoljcev, pa boste kmalu spet imeli to možnost tudi v CZM. Že avgusta se jim pridružuje nov EVS prostovoljec Martin iz Estonije.

In če je določitev za EVS, sploh dolgoročni, težka, je za mladinsko izmenjavo veliko lažja. Mladinske izmenjave so krajše in namenjene temu, da se mladi družijo s sovrstniki iz drugih držav ter skupaj raziskujejo nove teme. Mladi iz CZM-ja so se tako med letošnjimi prvomajskimi počitnicami odpravili na 10-dnevno izmenjavo v hrvaški Sisek. Temi izmenjave sta bili šport in zdrav način življenja. Mladi so tako poleg delavnic, na katerih so se med drugim spoznali z zdravo prehrano, prvo pomočjo in načrtovanjem mladinskih projektov, veliko ukvarjali tudi s športom. Organiziran je bil pohod na bližnji hrib, kolesarski izlet, vožnja s kajakom in igre brez meja. »Kolesarski izlet je bil super. Res sem uživala. Čeprav sem mislila, da ne bom zdržala toliko časa, sem sama sebe presenetila,« je bila po izletu navdušena udeleženka Evita, ki se je mladinske izmenjave udeležila prvič, a je prepričana, da ne tudi zadnjič.

CZM nove projekte prijavlja skozi celotno leto, objave o prostih mestih lahko spremljate na spletni strani www.czm-domzale.si ali Facebook profilu. Naslednja mednarodna priložnost se mladim ponuja že konec avgusta. Takrat bomo usposabljanje za mladinske delavce gostili v Domžalah, v okviru istega projekta pa novembra še mladinsko izmenjavo. Tema projekta sta nestrpnost in medkulturnost, prijave pa že zbirajo prek spletne strani.

Tinkara Koleša

 

Oglasno sporočilo