Evropsko prvenstvo v gorskih tekih

0
2126

AHMET ARSLAN – Prvi favorit evropskega prvenstva je zagotovo Ahmet Arslan. Turški gorski tekač je tudi že dolgoletni znanec s slovenskih prizorišč (Grintovec, Šmarna gora, Velika planina, Planica). Ahmet Arslan ima najbogatejšo bero osvojenih naslovov evropskega prvaka v dosedanjih 15 izvedbah. V letih 2007 do 2012 je bil na evropskih prvenstvih nepremagljiv in osvojil kar zaporedni niz šestih zlatih kolajn. Leta 2013 pa še bron. Je tudi lanski zmagovalec najtežjih tekaških 400 metrov na svetu – Red Bull400 v Planici. Zadnja leta je to njegova specialnost.  Leta 2011 je zmagal tudi na teku na Šmarno goro in na teku na Grintovec. Da ga bo ob dobri pripravljenosti težko premagati, je nakazal lani na svetovnem prvenstvu, ko je pritekel bron, za Američanom in Mehičanom. Turška atletinja je v vzponu in ima veliko uspehov tudi v mlajših kategorijah.

Le še evropski naslov manjka v zbirki Italijana ALEXA BALDACCINIJA, tudi starega znanca tekov na Šmarno goro in Grintovec. Je med tistimi, ki si je 10 dni pred prvenstvom ogledal traso teka. Tek navkreber mu leži. Arslan, Baldaccini in njegov rojak Xavier Chevrier so med udeleženci Velike planine z lanske top10 svetovnega prvenstva, ko je bil na sporedu v Bolgariji tudi tek navkreber. Chevrier ima izpred let tudi naslov svetovnega prvaka, a ostaja redni član elitne deseterice na svetovnih in evropskih prvenstvih.

Če bo na Veliko planino najhitreje pritekel Norvežan Johan Bugge, tudi ne bo presenečenje. Brani evropski naslov z zadnjega prvenstva teka navkreber l. 2015 s portugalskega otoka Madeira. Norveška ima tudi hitrega tekača tudi v Torsteinu Tensareidu, ki je bil med elitno petnajsterico (14.) lani na SP.

V širši evropski vrh sodijo Britanec Andrew Douglas, na robu dobitnikov kolajn na zadnjih evropskih prvenstvih. Čeha Jan Janu in Robert Krupička, tudi stara znanca slovenskih prizorišč tekmovanj v gorskih tekih. Francoz Julian Rancon, Švicar Pascal Egli, Španec Enrique Meneses lahko tudi mešajo vrstni red tekačev v smeri Gradišče 1666.

Nesporna prva in edina kandidatka za evropsko krono gorske tekačice Andrea Mayr je tudi trenirala na Veliki planini. Najboljša gorska tekačica vseh časov je za zadnje priprave za 16. EP izbrala okolico Kamnika. Na Veliki planini je 2010 že osvojila eno od velikih lovorik. Naslov svetovne prvakinje.

Avstrijska atletinja je v tekih v klanec nepremagljiva. V letih 2006, 2008, 2010 (Velika planina), 2012, 2014 in 2016, ko je po pravilniku WMRA na sporedu tek navkreber, je nanizala šest zaporednih naslovov svetovne prvakinje. Uspehe je začela nizati 2004 z bronom, leta 2007 pa je bil v disciplini gor-dol srebrna.

Na evropskem prvenstvu je osvojila štiri zlate kolajne (2005, 2013, 2014, 2015). Ima še dve naj lesketajoči kolajni. Je tudi aktualna zmagovalka svetovnega pokala. Zmagala tudi na finalu na Šmarni gori. Je tudi vodilna v pokalnem nizu te sezone. Na olimpijskih igrah v Londonu je tekla v maratonu. 37- letna atletinja, doma iz Vocklabrucka blizu Solnograških jezer, je po poklicu zdravnica.

Kandidatk za dve kolajni je veliko več. Nemara druga najbolj trofejna tekačica je Italijanka Valentina Bellotti. Trikrat druga na SP in trikrat druga na EP. Nemara ima smolo, ker živi v eri Mayr.  Je lanska svetovna podprvakinja in zmagovalka Red Bull400 v Planici! Z Alice Gaggi in Saro Bottarelli so kandidatke za naslov ekipne svetovne prvakinje. Močno ekipa ima po tradiciji že Velika Britanija.

Iz Norveške prihaja Eli Anne Overgsdal, evropska podprvakinja iz pred dveh let.

Iz vrst smučarskih tekačic prihaja Čehinja Petra Novakova. Lani je bila na SP peta v Bolgariji. Ima že posamično uvrstitev med šest v svetovnem pokalu smučarskih tekačic in kolajno s SP do 23 let, ko je izpodrinila prav Slovenko Anamarijo Lampič. Češka bo imela močno ekipo z Pavlo Schorna – Matyasovo. Slovakinja Sona Vnenčakova, lani 4. na SP in Silvia Schwaiger (6. na SP) lahko Slovaško dvigneta do ekipne kolajne.

Na EP bo nastopilo 26 držav. 73 članov iz 24 držav (brez Srbije in Bolgarije), 69 članic iz 24 držav (brez Albanije in Romunije), 55 mladincev iz 18 in 44 mladink iz 17 držav. Skupaj je v predprijavi 241 tekačev.  

Svetovno prvenstvo na Veliko planino 2010 – odskočna deska za vrhunske športnike, dokaz sta KIPROTICH in HEIDI WENG

–      KIPROTICH – Leta 2010 si je na SP na Veliko planino peto mesto pritekel Stephan Kiprotich. Atlet iz Ugande je dve leti kasneje na olimpijskih igrah v Londonu dosegel zlato olimpijsko kolajno. Leta 2013 je na maratonu svetovnega prvenstva v Moskvi osvojil še naslov svetovnega prvaka in s tem postal drugi, ki mu je uspel tovrstni dvojček v zaporednih sezonah. Stephen Kiprotich (Uganda) je v atletiki najbolj znan udeleženec svetovnega prvenstva v gorskih tekih 2010 na Veliko planino.

–       HEIDI WENG – Četrto mesto med mladinkami je bil dosežek tedaj malo znane Norvežanke Heidi Weng na Veliki planini 2010. V sezoni 2016/17 je postala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v smučarskih tekih in veliki kristalni globus, ter dvakratna svetovna prvakinja na SP v Lahtiju 2017.

–       Stephen Kiprotich in Heidi Weng sta dokaz, kakšne sposobnosti mora krasiti gorskega tekača za vrhunske dosežke.

–       Iz 17- članske slovenske reprezentance, ki je zastopala Slovenijo na SP na Veliko planino leta 2010, je letos uvrstitev v reprezentanco med 13 znova zraven le Gašper Bregar. Med najbolj znanimi reprezentanti tiste dobe sta Lea Einfalt (6. med mladinkami), sedaj članica A reprezentance v smučarskih tekih in Lenart Oblak, biatlonski A reprezentant.

Metod Močnik

Oglasno sporočilo