Občina Kamnik bogatejša za novo galerijo z imenom Galerija DIKA

0
2733

Župan Marjan Šarec se je včeraj skupaj s predsednico Likovnega društva Senožeti Danico Šraj udeležil odprtja nove kamniške galerije, ki nosi ime Galerija DIKA. Stara kamniška hiša na Maistrovi ulici 14 je svoja vrata odprla z namenom, da ponudi domačinom in obiskovalcem utrip družbenega ter kulturnega dogajanja s področja Kamnika in okolice.

Galerija ime DIKA nosi po pokojni članici Likovnega društva Senožeti Diki Majce Dolenc, saj je bila to njena rojstna hiša in so jo domači že pred časom, ko Diki bolezen ni več dopuščala obiskovanja ur slikanja, njej v veselje spremenili v majhno galerijo. V Likovnem društvu Senožeti so sprejeli predlog njenih sorodnikov in se odločili, da galerija živi naprej, da bodo likovno dejavnost nadaljevali ter jo širili in razvijali še na druga področja kulture in etnologije. Temu je prisluhnila tudi Občina Kamnik in iz naslova sofinanciranja dejavnosti na podlagi javnega razpisa galeriji za večnamensko dejavnost namenila finančna sredstva v višini 10.000 evrov.

.

“>Ob uradnem odprtju je bil predstavljen pregled dogajanja do konca letošnjega leta, ki naj bi odražal utrip mesta in okolice, ker želijo ponuditi nove vsebine, za katere menijo, da bodo Kamniku kot turističnemu kraju koristile. Tudi sama hiša je za obiskovalce izjemno zanimiva, tako v arhitekturnem kot zgodovinskem pogledu in bo že kot sam objekt lahko atraktivna. Prostor bo služil kot galerija za različne razstave (likovne, fotografske, etnološke in podobno) ter nudil možnost za predavanja, literarne dogodke ali predstavitve, atrij hiše pa bo med drugim namenjen tudi manjšim glasbenim dogodkom. Del prostorov predstavlja še spominska soba, posvečena Diki Majce Dolenc, v kateri so razstavljena njena dela.

.

“>Stene nove kamniške galerije je včeraj s prvo razstavo polepšala dolgoletna članica Likovnega društva Senožeti, Kamničanka Alenka Sušnik. Slednja je na ogled postavila dela, ki bi jih lahko opredelili kot ekspresivna, sama likovnica pa se izraža v močnih, toplih barvah v sodobnem likovnem jeziku, kjer najdemo tudi elemente kubizma.

Kot je ob tej priložnosti dejala predsednica Likovnega društva Senožeti Danica Šraj, so v Društvu prepričani, da bo ta mala galerija zaživela kot del mestnega utripa in obenem dostojno prispevala h kulturnemu življenju Kamnika, ki ga je kolegica Dika tako zelo ljubila.

.

“>Župan Marjan Šarec pa je novi pridobitvi in skrbnim članicam ter članom Likovnega društva Senožeti namenil naslednje želje: »Lepo, da smo se zbrali v tem prostoru, ki smo si ga s strani Občine Kamnik ogledali že nekaj časa nazaj, in ugotovili, da je to čudovit prostor za manjše kulturne dogodke oziroma, če lahko rečem, umetniško – intimne dogodke. Pa tudi za literarne, glasbene in druge dogodke ter seveda slikarske razstave. Vrt je čudovit in verjamem, da bo ta prostor zaživel tako, kot je želja nas vseh. Tudi na Občini Kamnik se bomo potrudili, da bi prostor živel in, da bi bil morda celo del turistične ponudbe. Kultura in umetnost nimata meja in to dokazuje dejstvo, da Likovno društvo Senožeti deluje na območju občine Domžale. Kultura, umetnost in glasba govorijo univerzalni jezik, zato verjamem, da bomo vsi z veseljem prihajali v Galerijo DIKA, ki nam bo ponudila še eno dodatno popestritev in dodaten pečat v Kamniku, v mestu ki se, čeprav nekatere pravijo, da temu ni tako, marsikaj dogaja. Iskrene čestitke avtorici razstave, iskrene čestitke vsem za novo pridobitev, zlasti pa iskrene čestitke umetnikom in kulturnikom. Verjamem, da bo ta prostor živel. Srečno.«

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo