Tematska pot »Sprehod med tovarnami slamnikov v Domžalah« je uvrščena med deset najzanimivejših izletov Osrednje Slovenije

0
3832
Lov na zaklade Osrednje Slovenije je promocijska kampanja Turizma Ljubljana, kjer sodeluje tudi turistično informativni center (TIC) Domžale. Za vas so pripravili 10 odličnih predlogov za izlete, kjer boste uživali v naravnih in kulturnih zakladih Osrednje Slovenije, pri tem pa boste tudi nagrajeni:

1. Polhograjska graščina
Odpravite se v Polhov Gradec. To je eno od izhodišč za planinarjenje po Polhograjskih dolomitih in odlično mesto za spoznavanje zgodovine. V Polhograjski graščini se lahko spoznate z razsvetljenskim mecenom, botanikom in grofom Blagajem ter obiščete Muzej pošte in telekomunikacij.

2. Velika planina
Podajte se na Veliko planino, kjer ne boste samo zamenjali okolja in se nadihali gorskega zraka, ampak boste tudi izkusili drug čas. Velika planina je odlična točka za planince, lahko pa se tudi samo sprehajate, spoznate pastirsko naselje z značilnimi lesenimi bajtami, si ogledate muzejsko zbirko v Preskarjevi bajti in poskusite odlične sirove štruklje v gostišču Zeleni rob, tradicionalni sir trnič in domači rušovec.

3. Županova jama
Spustite se pod zemljo in odkrijte Županovo jamo, najlepšo jamo na Dolenjskem. V njej je 600 metrov poti, ki vas vodijo skozi šest velikih dvoran in mimo številnih brezen, rovov, kapnikov vseh vrst, sigastih ponev ter pozimi tudi ledenih kapnikov. V bližini sta še dve zanimivi izletniški točki: Tabor nad Cerovim in Radensko polje.

4. Zbiljsko jezero
Včasih želimo le sproščeno uživati v razgledu na naravo in Zbiljsko jezero je primerna točka za take dni. Če se vam zahoče nekaj aktivnosti, si lahko v čolnarni izposodite čoln na vesla. Ob obali jezera je več kavarn, urejeno pa je tudi igrišče za otroke. Če bi radi razmigali noge, pa je v bližini Stari grad nad Smlednikom.

5. Arboretum Volčji Potok
Cvetje je vedno fotogenično in največ ga boste našli v največjem slovenskem botaničnem parku, v Arboretumu Volčji Potok, ki je zanimiv v vseh letnih časih. Tam boste našli kar 3.500 različnih rastlinskih vrst! Na igralih in ob dinozavrih in kitih pa se bodo zabavali tudi otroci.

6. Razgledni stolp na Planini nad Vrhniko
Odpravite se na Vrhniko in se povzpnite se na leseni razgledni stolp na Planini, od koder boste imeli čudovit razgled na Osrednjo Slovenijo in še dlje. Ob lepem vremenu boste videli vse do Triglava. Na poti naprej ali nazaj grede priporočamo obisk novega in zelo zanimivega muzeja »Moja Ljubljanica« na Vrhniki.

7. Pustolovski park Geoss
Za najbolj aktivne in adrenalina željne smo izbrali največji pustolovski park v Sloveniji, ki ga najdete v vasi Spodnja Slivna pri Vačah. Pustolovski park Geoss ponuja šest plezalnih poti na drevesih in 91 plezalnih elementov na različnih višinah. Najlažja pot je primerna tudi za otroke od četrtega leta dalje. V tem lepem vremenu si privoščite posebno doživetje v naravi, bivanje v krošnjah dreves.

8. Grad Bogenšperk
Grad Bogenšperk je en lepših slovenskih gradov in obenem en najpomembnejših kulturnih spomenikov na Slovenskem. Sprehod po gradu vam bo razkril, s čim vse se je ukvarjal njegov lastnik slovenski polihistor in znanstvenik Janez Vajkard Valvasor in kakšen svetovljan je bil. Vredno ogleda.

9. Slamnikarski muzej v Domžalah
Veste, da so Domžale znane po slamnikarstvu? V Slamnikarskem muzeju sredi Domžal boste spoznali vse značilnosti te rokodelske obrti. Razstavljene so zbirke slamnikov, slamnikarski predmeti, pripomočki, orodja, naprave, fotografije, dokumenti in zgodbe ljudi, lahko pa se sprehodite tudi po tematski poti: »Sprehod med tovarnami slamnikov«. Kulinarično ponudbo Domžal pa od letos dalje dopolnjuje restavracija Stara fabrka, kjer se z ambientom in imeni jedi ozirajo v preteklost, na meniju pa boste našli hamburgerje in druge sodobne jedi ter lokalni izbor piva. Ljubitelji etnologije vabljeni tudi v Menačenkovo domačijo, ki skozi avtentične postavitve predstavlja nekdanje življenje kmečko-obrtniške družine.

Značilno darilce vas čaka v Slamnikarskem muzeju. Odprt je od torka do petka od 10.00 do 12.00 in od 17.00 do 19.00, ob sobotah pa od 10.00 do 12.00. Pozor, ob praznikih, nedeljah in ponedeljkih je muzej zaprt.

10. Veslanje po Ljubljanskem barju do Tromostovja
Ljubljana je več kot le center mesta. Vabimo vas, da jo spoznate z drugačne perspektive – na sproščujočem veslaškem izletu po reki Ljubljanici do središča Ljubljane. Izlet traja 2 uri, primeren je tudi za otroke od 10. leta naprej, cena pa vključuje izposojo veslaške opreme, prevoz, vodnika in izvedbo izleta.
Darilce iz Ljubljane boste dobili pri organizatorjih, le predhodno omenite naš Lov na zaklade Osrednje Slovenije. Prijavite se lahko tudi prek spleta.
.
Občina Domžale, Urad županaVir: Turizem Ljubljana
Foto: iz arhiva SMD

Oglasno sporočilo