Medobčinska vaja »Požar v naravi 2017«

0
1773

Včeraj, 7. oktobra 2017, je Civilna zaščita Občine Kamnik v sodelovanju s PGD Sel in PGD Gornji Grad izvedla napovedano medobčinsko praktično vajo »Požar v naravi 2017«, in sicer z namenom, da se preizkusi in izpopolni organiziranost in pripravljenost operativnih gasilskih enot na mejnem območju občin Kamnik in Gornji Grad. Vaja je bila usmerjena v gašenje požara v naravi, ob katerem je obstajala možnost, da se požar razširi na bližnji gozd na območju nad Tomanovo planino (v občini Gornji Grad) proti grebenu Podbevška peč (v občini Kamnik).

.

Na vaji je sodelovalo 80 gasilcev s 14 gasilskimi vozili gasilskih enot občine Gornji Grad (PGD Nova Štifta, PGD Gornji Grad in PGD Bočna) ter gasilskih enot občine Kamnik (PGD Sela pri Kamniku, PGD Gozd in PGD Kamnik). Vaji pa je prisostvovala tudi ekipa s helikopterjem letalske enote 15. brigade vojnega letalstva Slovenske vojske.

Vaja je bila izvedena na podlagi predpostavke, da je prišlo do požara nad Tomanovo planino proti vrhu grebena Podbevška peč (vrh grebena Podbevška peč je na nadmorski višini 1.190 metrov), kjer poteka meja med občinama. Ker je na lokaciji veliko suhega materiala še od naravnih nesreč iz preteklih let (neurja z močnim vetrom, žledolom v februarju 2014), se je požar hitro širil proti grebenu.

 Glavni cilji vaje so bili:

  • preveriti stanje organiziranosti in usposobljenosti operativcev za posredovanje ob primeru požara v naravi;
  • preveriti stanje organiziranosti, usposobljenosti in opremljenosti operativne enote PGD Gornji Grad, PGD Bočna, PGD Nova Štifta in PGD Sela pri Kamniku, PGD Gozd, PGD Kamnik;
  • preveriti operativno uporabnost sistema zvez ZARE ter sistema obveščanja in alarmiranja;
  • preveriti načrte za zaščito, reševanje in pomoč v primeru požara in
  • preveriti usposobljenost, reagiranje in ukrepanje operativcev v primeru več nepredvidenih situacij ob intervenciji.

Med vajo so posvetili posebno pozornost preverjanju:

  • delovanja ekip na nedostopnem območju;
  • pravilne in hitre odločitve vodij;
  • obveščanja in aktiviranja gasilskih enot;
  • učinkovitosti vodenja ter
  • hitrega in strokovnega ukrepanja.Vaja se je med 9. in 12. uro izvedla kot enodnevna, napovedana in poučna vaja. Praktične aktivnosti na prizorišču vaje so se začele pol ure pred pričetkom. Na kraj sprejemnega mesta so pred pričetkom vaje prišle enota PGD Kamnik z vozilom Sprinter (06), in sicer z namenom postavitve sprejemnega in poveljniškega mesta. Aktiviranje operativne enote PGD Nova Štifta, PGD Gornji Grad in PGD Bočna se je izvedlo v dejanskem času in v skladu z načrti, prav tako gasilske enote občine Kamnik PGD Sela pri Kamniku, PGD Gozd in PGD Kamnik.

.

“>Za napajanje bazena in vode do požarišča je bil postavljen cevovod (veriga) iz potoka Dreta pod Črnivcem na dolžini približno 1.200 metrov. Mesto požara je bilo, kot rečeno, nad Tomanovo planino proti vrhu grebena – Podbevška peč, katere nadmorska višina je 1.190 metrov. Rezervna lokacija naravnega vira za zajem vode (ribnik) s helikopterjem pa se je nahajala pri objektu Zgornji Dol 18, Gornji Grad. Zajem vode je potekal iz bazena, ki je bil lociran na travniku pri Lovskem domu Gornji Grad pri Črnivcu, kjer je bilo postavljeno tudi sprejemno mesto, poveljniško mesto za vajo in locirana ekipa prve pomoči članic PGD Kamnik in PGD Sela pri Kamniku.

Vaja je bila uspešno izvedena in je imela izjemen pomen za praktično preverjanje pripravljenosti gasilcev in njihovega sodelovanja z drugimi vpletenimi silami, s tem pa posledično vezana tudi na večjo učinkovitost in odpravo morebitnih pomanjkljivosti v delu gasilskih enot obeh občin.

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo