Z novimi tehnologijami odslej lažje do učinkovitega čiščenja voda in zraka z ozonom

0
2055

V Javnem podjetju Centralna čistilna naprava Domžale – Kamnik so v oktobru pripravili strokovno izobraževanje na temo učinkovite rabe ozona pri čiščenju industrijske in komunalne odpadne vode, v procesih priprave pitne in čiščenju bazenske vode ter pri odpravljanju smradu v predelovalni industriji. Ta izjemno oksidativen plin je namreč čedalje bolj dostopen in ga je mogoče pri obdelavi vode ali zraka uporabiti kot koristno tehnološko rešitev. Na izobraževanju so predstavili nekaj primerov uporabe ozona v praksi ter izpostavili njegove prednosti v primerjavi z drugimi metodami čiščenja. Izobraževanje je bilo prvenstveno namenjeno upravljavcem in nadzornikom čistilnih naprav ter vodovodnih sistemov, pa tudi tehnologom, projektantom in izvajalcem, ki redno spremljajo novosti za morebitno uporabo naprednih tehnologij v svoji dejavnosti. O možnostih čiščenja vode ali zraka z ozonom so se seznanili tudi predstavniki podjetij, občin in strokovnih okoljskih ter vladnih služb. Predstavitev uporabe ozona je pripravilo podjetje IMP Tehnologija vode, s svojimi tehnološko dovršenimi generatorji pa se je predstavilo še inovativno švedsko podjetje Primozone, ki bo na območju EU skladno z direktivo eno izmed ključnih ponudnikov opreme za proizvodnjo ozona.

Tehnologija in uporaba ozona pri čiščenju vode in obvladovanju smradu ni nova, saj jo zaradi učinkovitosti uporabljamo že skoraj 120 let, vendar je doslej veljala za izjemno drago. Nove in inovativne rešitve nam odpirajo nove in cenovno bolj privlačne možnosti njegove uporabe pri čiščenju pitne, odpadne ter kopalnih voda ter pri obvladovanju neprijetnega vonja v industriji in bioplinarnah.
Ozon imenujemo tudi trikisik, saj je sestavljen iz treh atomov kisika. Pri sobni temperaturi ga zaznamo kot svetlomoder plin z značilnim ostrim vonjem, v majhnih količinah pa ga zaznavamo kot svež vonj. Je močan oksidant in je v manjših koncentracijah prisoten povsod v naravi, največja koncentracija pa se nahaja v stratosferi, kjer prestreza in absorbira škodljive UV žarke iz sonca. Njegova gostota pri 0°C je 2,14 kg/m3, topnost v vodi je 1,05 g/L, vrelišče ima pa pri – 112 °C. Ozon iz kisika v naravi nastaja ob prisotnih virih energije, na primer med nevihtami, v bližini slapov ali v gozdovih, v pisarnah pa tudi v bližini laserskih tiskalnikov.
Ozon je precej močnejši od klora in ga uporabljamo za uničevanje bakterij in virusov v vodi. Učinkovit je kot kot algicid, amebicid, baktericid, deodorant in koagulant, kot razstrupljevalno ali dezinfekcijsko sredstvo, pa tudi kot fungicid ali viricid. Z njim je mogoče odstranjevati raztopljene trdnine ali delce, uporaben pa je tudi kot oksigenator in mehčalno sredstvo. Učinkovito lahko reagira na kovine, zlasti na železo in mangan, ali pa reagira z minerali, kot so na primer barvila. Uporaben je za izboljšanje okusa ter vpliva na motnost pri pripravi organskih ali anorganskih snovi za filtracijo.
Kljub njegovim številnim prednostim je potrebno pri proizvodnji ozona upoštevati več dejavnikov in pred njegovo uporabo za vsak posamezen primer predhodno izdelati ustrezne študije. Tako ozon na primer ne odpravlja trdote vode, z njim ni mogoče uničiti nekaterih pesticidov iz sintetiziranih snovi, kar zahteva dodatne postopke čiščenja s pomočjo filtracije, paziti pa tudi na to, da so nekatere snovi v oksidiranem stanju škodljive za zdravje ljudi.
Topnost ozona v vodi je tudi veliko boljša od topnosti kisika. Z naraščanjem temperature topnost ozona pada, z večanjem kisika pa narašča. Za ozon velja, da ga je potrebno proizvajati neposredno na mestu uporabe. Ko ozon doziramo v vodo, je plin potrebno razbiti na čim manjše mehurčke. Ozon je zaradi svojih močnih oksidativnih lastnosti lahko izjemno učinkovit pri pripravi bistre, okusne in s kisikom bogatejše pitne vode, saj lahko s procesom ozonacije nadomestimo proces kloriranja. Ozon se uporablja tudi pri odpravljanju smradu, ki ga povzročajo spremembe temperature ali določene koncentracije snovi v odpadnem plinu, za beljenje oblačil v tekstilni industriji ali za razbarvanje odpadne vode, pa tudi za uničevanje mikroonesnaževalcev, saj povzroča biorazgradljivost. Kot tak je uporaben tudi pri čiščenju podtalnice, saj ga je mogoče pred črpanjem vbrizgati v vrtine. Ozon v vodi zmanjšuje tudi količine olja, bencina, nafte, naftalenov in drugih zdravju škodljivih snovi.
Švedsko podjetje Primozone, ki je od leta 2003 v lasti norveškega industrijskega podjetja Westfal-Larsen Technology, je danes prisotno na petih kontinentih in s svojimi rešitvami oskrbuje številne partnerje v 40 državah sveta. Svoje izkušnje z novimi tehnologijami v skladu s standardi kakovosti nadgrajujejo že od leta 2000, med njihovimi zadovoljnimi uporabniki pa so upravljavci čistilnih naprav pri čiščenju odpadnih voda ter upravljavci sistemov za pripravo pitne vode. Tako so v zadnjem desetletju na tržišču prepoznavni po proizvodnji izjemno močnih, kompleksnih in robustnih ozonatorjev, ki predstavljajo drugo tehnološko generacijo za proizvodnjo ozona ter imajo z višjo koncentracijo ozona do 7-krat višjo proizvodno kapaciteto kot konkurenčne rešitve.
Ozonatorji so sestavljeni iz dveh delov in so izdelani iz nerjavečega jekla ter anodiziranega aluminija. Za proizvodnjo ozona lahko uporabniki koristijo enega ali več v sestavu zaporedno vezanih ozonatorjev, odvisno od potreb in obsega priprave vode. Naprava zavzame malo prostora in jo je mogoče enostavno postaviti v kateri koli prostor ter jo po potrebi dopolniti z novimi enotami glede na potrebe uporabnika. Za razliko od tradicionalnih naprav nove generatorje ozona odlikuje vrsta prednosti, kot so kompaktnost in modularnost naprave, neprekinjeno delovanje ob morebitnem izpadu posameznega modula ter visoka učinkovitost proizvodnje ozona, ne nazadnje pa tudi nizka poraba električne energije pri delovanju v načinu stand-by, enostavna zamenjava ključnih elementov ter dolga življenjska doba. Njihovi generatorji se hkrati ponašajo z najmanjšim ogljičnim odtisom na trgu, vrednost naložbe v opremo pa je cenovno veliko bolj privlačna, kot velja za investicijo v tradicionalno tehnologijo. Z njimi je že opremljena marsikatera čistilna naprava na Finskem, Norveškem in v Angliji, v Luksemburgu pa njihove generatorje ozona uspešno uporabljajo pri pripravi pitne vode.

Več kot 80 udeležencev iz vse Slovenije, ki so 19. oktobra spremljali predavanja na temo uporabe ozona, je uvodoma pozdravila dr. Marjeta Stražar, direktorica JP CČN Domžale – Kamnik, predavanji pa sta prispevali Katja Vozel iz podjetja IMP Tehnologija vode in Ilaria Azzara, predstavnica švedskega podjetja Primozone.

Oglasno sporočilo