Mladinska izmenjava Odklopi se! – mednarodni »odklop« v Domžalah

0
1437

Konec julija je v Domžalah v organizaciji Centra za mlade Domžale potekala mednarodna mladinska izmenjava Odklopi se! Mladi so bili udeleženi v vse faze projekta, od ideje, prijave projekta do izvedbe aktivnosti. Vtise in kako je potekala sama izmenjava, je v nadaljevanju pripravila udeleženka slovenske skupine. 

V ponedeljek, 19. julija 2021, nas je 6 mladih Slovencev težko pričakovalo prihod naših nedvomno kmalu novonastalih prijateljev iz Grčije, Španije in Francije. Na projekt ”Odklopi se” oz. ang. ”Disconnect to connect” smo se pripravljali že od lanskega leta, ko bi se moral le ta dejansko izpeljati. Situacija s korona virusom nam je v letu 2020 onemogočala, da bi projekt izvedli, zato smo ga premaknili na letošnje leto, ko je končno dobil zeleno luč, in še ena nepozabnih izkušenj za vse nas se je lahko začela. Projekt je potekal v organizaciji Centra za mlade Domžale, okviru programa Erasmus plus, katerega v Sloveniji izvaja nacionalna agencija MOVIT.

Bistvo, ki smo ga mladi želeli doseči s to mednarodno izmenjavo, je bilo ugotoviti, kako lahko mladi preživljamo svoj prosti čas, ki ne temelji samo na uporabi mobilnih naprav, socialnih omrežij in drugih oblik tehnologije s katero si mladi čisto prepogosto krajšamo dni. Da bi lažje razumeli, zakaj postaja to vedno večji problem v naši družbi, vam lahko predstavim ugotovitev, ki nas je vse presenetila med eno izmed diskusij, ki smo jih imeli tekom projekta. Ugotovili smo namreč, da je povprečni čas, ki ga mladi, vključeni v izmenjavo, preživimo na naših mobilnih napravah, kar slabe 4 ure dnevno. Nedvomno je potrebno o takih temah veliko govoriti in to nam je v sedmih dneh, ki smo jih preživeli skupaj, zelo dobro uspelo.

Prvi dan izmenjave je bil najprej namenjen dejavnostim spoznavanja s katerimi nam je zelo hitro uspelo ustvariti zelo prijetno vzdušje v skupini. Vanjo nas je bilo vključenih po 6 mladih iz vsake države in vodja projekta iz Centra za mlade Domžale. Vsi skupaj smo živeli v hostlu pri Hiši na travniku v Dobu. Lahko si predstavljate, kako tesna in dobra prijateljstva lahko nastanejo, če 25 mladih noč in dan preživi skupaj pod eno streho. Hitro smo razvili res dobre odnose, kar je zelo dobro vplivalo tudi na kvaliteto pogovorov, skupnih razmišljanj in diskusij, ki so sledila v naslednjih dneh.

Uvod v samo temo smo začeli z ogledom filma ”The social dilemma”, ki je odprl kar nekaj vprašanj, ki smo jih nato bolj podrobno predebatirali tekom dneva in o katerih smo govorili še skozi celoten teden. Dneve smo zapolnili tudi z različnimi delavnicami, ki smo jih pripravili v slovenski ekipi, nekaj le teh pa so vodili tudi naši gostje. Tako smo odprli teme kot so: vpliv socialnih omrežij na samopodobo mladih, diktiranje socialnih omrežij o kriterijih lepega, odvisnost od ”všečkov” in potrditve, ki jo posamezniki prejmejo na socialnih omrežjih, lažne novice na spletu, nepristranskost in različni zorni koti novic, zasebnost na spletu, odvisnost od socialnih omrežij, odvisnost od mobilnih naprav, vrednote, ki bi jih mladi morali spodbujati, predsodki,… O vseh smo imeli udeleženci veliko mnenj, idej, skrbi in predlogov, kako na vsakem področju izboljšati situacijo in kaj lahko mi sami naredimo, da omenjene teme na nas nimajo vpliva oz. kako se jih lahko zavedamo ter jih lažje nadziramo mi in ne dopustimo, da bi le te nadzirale nas.

Seveda pa niso bili del izmenjavi samo pogovori. Velik del so bili tudi druženje, spoznavanje različnih kultur, navad ter mnogo drugega. V duhu spoznavanja različnih kultur smo imeli tako dva medkulturna večera v sklopu katerih je vsaka država za vse pripravila nekaj njihovih tipičnih jedi ob katerih smo vsi skupaj zares uživali. Ni manjkalo slovenskih žgancev in šmorna, španskih krompirjevih tortilij, gaspača, grških solat in francoskih palačink ter krompirjeve zloženke. Vse skupaj pa smo popestrili še s predstavitvijo različnih zabavnih in zanimivih navad, ki jih je vsaka skupina prinesla s seboj.

Eno popoldne je bilo namenjeno tudi prostemu obisku Ljubljane, kar je bilo za slovensko ekipo nekaj čisto navadnega, naši gostje pa so bili naravnost navdušeni nad lepoto našega glavnega mesta in nad dogajanjem, ki so ga bili tam deležni.

Eden zelo zabavnih dni pa je bil tudi ”dan brez telefona”. Ta dan je bil še posebej zanimiv, saj smo ga (kot že samo ime pove) preživeli čisto brez naših mobilnih naprav. Ta izziv je bil za nekatere čisto preprost, za druge pa že malo težji. Ena od udeleženk se je na koncu dneva odločila celo, da bo z izzivom nadaljevala do konca tedna, kar ji je seveda tudi uspelo. Po končanem izzivu je povedala, da si ni predstavljala, da bo imel čas brez telefona tako dober vpliv nanjo. Navajena je bila namreč veš čas komunicirati s svetom in z njimi deliti, kaj počne, tokrat pa se je popolnoma posvetila drugim stvarem, ki so se dogajale okoli nje, kar jo je, po njenih besedah, zelo obogatilo. Poudarila je, da ni bila stalno deležna pritiska tega, da mora ves čas objavljati na socialna omrežja, in je lahko tako videla, kako bolj pomembni so konkretni in realni stiki z ljudmi, ki so okoli tebe, in ne tisti, ki jih ves čas iščemo na spletu.

Da nam v času dneva brez telefona ni bilo dolgčas, smo le tega napolnili z raznoraznimi delavnicami, ki smo jih pripravili drug za drugega in s tem pokazali, kaj vse počnemo v našem prostem času, in si podelili znanje o stvareh, ki so nam blizu. Tako smo se zabavali z delavnico skupinskih plesov, skrčljive plastike, grških plesov, borbenih veščin, meditacije, z nogometno delavnico, izdelovanjem origamijev, lovilcev sanj in peke mafinov. Tekom dneva smo se zares še bolj povezali, predvsem pa smo spoznali, kako enostavno in na kako zanimiv način lahko preživimo dan tudi brez stalnega preverjanja, kaj vse smo zamudili, ko nismo buljili v naš mobilni telefon.

Na koncu naših diskusij smo zaključili z mislijo, da pogovori, ki smo jih ustvarili, ne smejo iti mimo nas, ampak moramo razmisliti, kako bi le te lahko prenesli vsak v svoje življenje, v svoj vsak dan. Vedeli smo, da so telefoni in socialna omrežja postali tako velik del nas, da je misel na to, da bi se temu popolnoma odrekli, skoraj nerealna. Pomembna popotnica minulega tedna za vsakega pa je bilo sigurno zavedanje, da mobilne naprave čisto prevečkrat diktirajo naša življenja in nam jemljejo nadzor nad nami samimi. Že s tem, ko smo ta problem izpostavili, smo naredili prvi in zelo pomemben korak k temu, da bomo znali vsaj malo obvladovati vpliv, ki ga socialna omrežja, hoteli ali ne, imajo.

Zadnji dan smo namenili evalvaciji in pregledu celotnega tedna. Ena izmed idej tedna je bila tudi ta, da za ustvarjanje spominov v fotografiji ne bi uporabljali mobilnih telefonov. Udeležencem smo torej že na začetku tedna predstavili analogne fotoaparate. Vsaka skupina je tako dobila 36 posnetkov, ki so jih morali razporediti čez cel teden. Zadnji dan smo tako uživali ob ogledu vseh teh slik in se spominjali lepega tedna, ki smo ga preživeli. Sledilo je še slovo in obljuba, da ne bomo pozabili na naše srečanje. Tako smo vse skupaj zaključili s konkretnimi sklepi, z lepimi spomini in novimi trdnimi prijateljskimi stiki.

Za konec lahko nekaj besed namenim še spodbudi za vse mlade, da se udeležujejo takšnih in podobnih projektov, saj te le ti zares obogatijo. Imeti priložnost spoznati nove ljudi, ki velikokrat razmišljajo čisto drugače kot ti in ki s seboj prinesejo veliko novega, je res nekaj posebnega. Vse to te uči biti bolj odprtega za druge, sprejemati drugačnost, poleg tega pa na tak način lahko še bolje spoznaš samega sebe.

Meta Plaznik, udeleženka izmenjave Odklopi se!

Te zanimajo mednarodne priložnosti za mlade? Imaš morda idejo za mladinsko izmenjavo? Morda prostovoljstvo v tujini v okviru Evropske solidarnostne enote? Več informacij lahko dobiš v Centru za mlade Domžale. Projekt z Odklopi se! je bil sprejet in financiran s strani slovenske nacionalne agencije MOVIT, ki izvaja program Erasmus+ Mladi v akciji. Delovanje Centra za mlade Domžale je financirano s strani Občine Domžale.


Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here