Uvodnik 16 2017: Občina ali kleptomanski zavod

0
3539

V naši občini pa res ni nikoli dovolj, si rečem vsakič, ko na dan pride nova zgodba o potratnosti naših oblastnikov. Včasih sem še verjel, da se kakšna malenkost sem in tja zgodi in da nekdo pač ni dovolj pozoren pri porabi občinskega (beri našega) denarja. No, zdaj v naključja enostavno ne verjamem več in upam si trditi, da je nekdo na občini nor ali pa je zgolj in samo velik lopov.
Poglejmo si nov primer kraje davkoplačevalskega denarja, ki smrdi do neba. No smrdelo je v tem primeru zagotovo, saj gre za obnovo javnega WC-ja. Pohvalno, boste rekli, obiskovalci tržnice si pač zaslužijo tudi pošteno stranišče. Se strinjam! Ampak, pozor, za obnovo tega stranišča je občina plačala 37 tisoč evrov (sedemintrideset tisoč)?! Ja, prav ste prebrali. In ker ravno poznam gospo, ki je v celoti prenovila kopalnico, to pomeni da ima celotno napeljavo novo, nove ploščice, novo školjko in umivalnik, novo pipo in podometni splakovalnik in novo tuš kabino, skratka, popolnoma novo kopalnico, za katero je z delom mojstra vred odštela 3500 (tritisočpetsto) evrov, se mi je ob tem podatku seveda zmešalo. No, pa smo malo preverjali in kar je očem videno, so zamenjali ploščice, 3 wc školjke, 3 umivalnike, 2 pisoarja, armature in vrata. Če greste to iskat v trgovino in ne kupujete najcenejših artiklov, boste za ves material skupaj odšteli največ 3 tisoč evrov in vsak normalen gospodar oz. davkoplačevalec se potem vpraša: “Kam, hudiča, je šlo ostalih 30 tisoč evrov?” Ja, dragi moji, z delom vred bi običajni smrtniki plačali manj kot 10 tisoč evrov za takšno obnovo, naša občina pa 37 tisoč. Da bo stvar še lepša, je samo strošek nadzora in izdelave projekta stal 2.196,00 evrov.
Ja, tudi to ste prav ste prebrali. Za zadevo, ki vam jo pri vsakem večjem gradbenem centru v eni uri narišejo zastonj (če pri njih seveda kupite material), smo mi plačali več kot 2000 evrov in v to je vštet še nadzor. Si lahko mislite, kako dobro je plačan takle nadzornik? Za tak denar bi moral biti cel mesec za vratom izvajalcem in to osem ur na dan. Seveda se nič od tega ni zgodilo, imamo pač po petih letih obnovljeno javno stranišče in vse skupaj se bo hitro pozabilo. Tako kot se bo pozabilo, da smo za obnovo Kulturnega doma Bernik namesto predvidenih 60 porabili 120 tisoč evrov in da smo za obnovo mostu pri Repovžu porabili skoraj 100 tisoč evrov. Ne pozabite, včasih smo veljali za najbogatejšo občino in očitno nekateri na občini mislijo, da temu primerno lahko tudi kradejo. Če že krademo, počnimo to na veliko, koga brigajo davkoplačevalci in nadzorniki. V Domžalah so že davno vsi obupali, očitno.
Rajko

P.s.
V tem času se v Domžalah izvaja cel kup majhnih projektov po ključu praznjenja občinskega proračuna. Tudi zato Domžalčani še dolgo ne bomo imeli pokritega bazena.

Oglasno sporočilo