Uradno odprtje Akademije Nogometnega kluba Domžale

0
2975

Deveti november bo za vselej z zlatimi črkami zapisan v zgodovino Nogometnega kluba Domžale. Leta 1920 je bil namreč ustanovljen Športni klub DISK, zakoniti predhodnik našega kluba – danes, 97 let pozneje pa se je zgodil še en izredno pomemben dogodek. Svoja vrata je namreč uradno odprla Akademija Nogometnega kluba Domžale, ki bo dodala pomemben kamenček v celoten mozaik razvijanja novega rodu najboljših domžalskih in hkrati tudi slovenskih nogometašev.

Na današnji dan pred 97. leti so prvi predsednik, gospod Stanko Skok, in ostali pionirji domžalskega nogometa ustanovili Športni klub DISK, zakonitega predhodnika Nogometnega kluba Domžale. Slednji je v zadnjih petnajstih letih postal eden najuspešnejših in najbolje organiziranih nogometnih kolektivov v Sloveniji in tudi širše v regiji.

Prav pred petnajstimi leti je predsednik Stane Oražem začel uresničevati svojo vizijo o Mladinskem nogometnem centru Nogometnega kluba Domžale. Ta se je pod strokovnim vodstvom Mihe Kebeta hitro razvijal in postal sinonim za načrtno in kakovostno delo z mladimi nogometaši. Za uradno potrditev tega dejstva je poskrbela Nogometna zveza Slovenije, ki je v zadnjih letih domžalsko nogometno šolo večkrat označila za najboljšo v državi.

Trenutno v Mladinskem nogometnem centru vadi 280 mladih domžalskih nogometnih upov, nad razvojem katerih vsakodnevno bdi kar 22 strokovno in pedagoško podkovanih trenerjev. Devet naslovov državnega prvaka v kategorijah do 15, 17 in 19 let govori o rezultatski uspešnosti mladinskega centra, ki je pomembna, a ne tudi najpomembnejša. Osnovni cilj Mladinskega nogometnega centra Nogometnega kluba Domžale je ustvariti osebnostno in nogometno zrele nogometaše, ki bodo po končanem mladinskem stažu dorasli poklicnemu igranju nogometa v prvi ekipi Domžal in pozneje tudi na višji ravni v tujini.

Novonastala Akademija bo dodala pomemben kamenček v celoten mozaik razvijanja novega rodu najboljših domžalskih in hkrati tudi slovenskih nogometašev. Nastala je v sodelovanju z Avto moto društvom Domžale, ki je v najem predal svoje prostore, in podjetji Esad Mulalić s.p., MG Inštalaterstvo, Metal Profil in Elpro Križnič, ki so poskrbeli za temeljito prenovo objekta. Glavni arhitekt obnove je bil Damir Islamović.

Največ zaslug za ustanovitev Akademije in novo nadgradnjo dela z mladimi ima nedvomno prav predsednik Nogometnega kluba Domžale Stane Oražem, ki je prepričan, da bo nova pridobitev pomembno vplivala na nadaljnji razvoj kluba: “Vsa ideja zasnove Akademije temelji na želji, da v čim večji meri pomagamo mladim nogometašem našega kluba. Ne le nogometno, temveč tudi osebnostno. Odločitev, da realiziramo ta projekt je večplastna, kakršno je tudi delovanje našega kluba. V tej nameri torej nismo le posnemali evropskih velikanov, ampak smo želeli dodati nekaj edinstvenega. Zelo smo ponosni, da smo Akademijo tudi uradno odprli, močno pa se veselimo vseh novih rodov nogometašev, s katerimi bomo v prihodnje delali in, ki bodo lahko del obstoja tega projekta. V mlade vlagamo ogromno energije in sredstev, prepričani pa smo, da bomo na ta način v prihodnje le še boljši.“

V Akademiji je osem sob, ki so posvečene ljudem, ki so zaznamovale zgodovino Nogometnega kluba Domžale, funkcionalno opremljena kuhinja, skupni prostor za druženje in pripadajoče sanitarije. Pretežna večina stanovalcev v Akademiji šolske obveznosti opravlja v Srednji šoli Domžale, s katero klub že več let zgledno sodeluje. Enako velja tudi za bližnjo restavracijo Park, kjer vsi člani Akademije jedo kosilo in večerjo, ki sta skrbno načrtovana obroka, za kar poskrbi klubski nutricionist. Mladi nogometaši imajo enkrat tedensko na voljo tudi športnega pedagoga, kar je edinstven primer v Sloveniji. Vse usluge so dostopne v neposredni bližini, s čimer se lahko osnovni pogoji za razvoj nogometašev v Domžalah primerjajo s pogoji v največjih evropskih klubih.

Besedilo: Alen Obrez
Foto: Lado Vavpetič & Žiga Zupan

Oglasno sporočilo