Skupaj na poti 2017 

0
2540

Tokrat bi pod naslov lahko zapisali tudi besede upokojenega ljubljanskega nadškofa msgr Alojza Urana, ki je zbranim  obiskovalcem dobrodelnega koncerta Župnijske karitas Domžale, ki so se v petek, 10. novembra 2017, zvečer zbrali v Športni dvorani Domžale, dejal, da neosvetljen križ osvetljuje dobrota. In ta je bila prisotna na obeh straneh, tako med nastopajočimi kakor poslušalci.  Razveseljuje nas, da se vse več mladih in starejših zaveda, da so nekateri potrebni naše pomoči, tako materialne kakor tople besede.  In namen dobrodelnega koncerta »Skupaj na poti 2017«, je bil ravno v tem. Pomagati ljudem v stiski in se ob tem imeti lepo.
Letošnji nastopajoči so bili vseh starostnih skupin in različnih glasbenih zvrsti in tako se je tudi tokrat našlo za vsakega nekaj. Začele so citrarke Notice, ki imajo moških le za vzorec, nato nas je z avtorsko glasbo presenetil Primož Križaj. Da na mladih svet stoji, smo se lahko prepričali ob nastopu otrok iz vrtca Dominik Savio, ki so pri nastopu pomagali še Manci Hribar.
Na tem nastopu so kar trikrat prepletli besedo s petjem, in v prvem govornem delu je spregovoril  Marjan Ravnikar, predsednik KS Slavka Šlandra Domžale, ki je povedal, da čeprav bi si vsi želeli, da takšne organizacije, kot je Karitas, ne bi potrebovali, da bi vsi ljudje imeli osnovne pogoje za preživetje in dobrine,  ki jih potrebujejo, je to danes, žal, neuresničljivo. Karitas v našem mestu svoje poslanstvo uresničuje že 26 let in omogoča, da brezdomci dobijo streho nad glavo, ko jo potrebujejo, skrbi za razdeljevanje hrane in drugih dobrin tistim, ki to potrebujejo. V Karitasu opravljajo tisto poslanstvo, za katero bi moralo biti poskrbljeno sistemsko, a kot rečeno, žal še ni tako. Obenem je poudaril zgledno sodelovanje KS z župnijsko Karitas, zato je slogan dobrodelnega koncerta Skupaj na pot, vsekakor na mestu in na tej poti moramo še naprej delovati in  ostati skupaj, je še povedal Marjan Ravnikar.
Z velikim veseljem sem se odzvala povabilu, da skupaj z vami preživim poseben večer. Večer namenjen sočloveku, bolnim, ostarelim, osamljenim ter vsem, ki so se znašli v materialni ali socialni stiski, je v uvodu svojega govora dejala podžupanja mag. Renata Kosec. V življenju smo po njenih besedah vsi ljudje priča neljubim dogodkom, ki nas zaznamujejo. Mnogim takšni trenutki jemljejo moč, pogum. Postanejo negotovi, plašni, brez želje, da na svoji poti naredijo korak naprej. Pa vendar je njihova pot tudi naša, je skupna pot. Podžupanja Renata Kosec je še dejala, da če hodimo in stopimo skupaj, ni nobeno breme pretežko in je vsak problem rešljiv. Zato moramo gledati naokoli, da opazimo, slišimo in prepoznamo skrbi in stiske drug drugega. V imenu  Občine Domžale in v svojem osebnem imenu se je  zahvalila  za ves trud, nesebičnost in voljo pomagati sočloveku v vsakem trenutku župnijski Karitas Domžale, kajti pri vas delujejo  ljudje velikega srca in poguma, ki s svojim  delom dokazujejo, da je dobrodelnost še kako živa in da dobro resnično prebiva v ljudeh. Župnijska Karitas in ljudje v njej so naše največje  upanje za lepšo prihodnost. Svoj nagovor je zaključila z mislijo: Delaj drugim to, kar bi rad, da drugi delajo tebi. Vse, kar daš, boš dobil nazaj.
S pesmijo, katero so premierno predstavili pred štirimi leti na koncertu Karitas in dvema njihovima novejšima, se nam je predstavil ansambel Anžeta Šuštarja. preden je na oder stopil msgr Alojz Uran,  smo prisluhnili še Manci Izmajlovi z znano Ave Marija.  Slednji nam je  v uvodu spregovoril o  nedavnem potovanju s svojimi nekdanjimi sošolci v Sarajevo, na obisk  k sošolcu, kjer je izvedel mnogo stvari še iz časov, ko je tam potekala vojna in iz povojnega časa, ko je bilo tam veliko pomanjkanje in v katerem se je izkazala s svojo pomočjo  Slovenska Karitas, ki je v materialnih stvareh pomagala, da so lahko ljudje dobili osnovne stvari. Msgr. Uran je v nadaljevanju dejal: Jezus je rekel, uboge boste imeli vedno med seboj. Tudi, če bo vse še tako urejeno, bo potrebna tista srčna dobrota, ki jo vidi samo človek, ki gleda s srcem. In križ, ki je tudi simbol Karitasa, je osvetljen. In kdo ga osvetljuje? Dobrota in ljubezen. Zato ima Karitas dodano vrednost pri svojih prizadevanjih, ker vedno znova lahko črpa svojo pot za poslanstvo, pot svojega Očeta, ker vsi ljudje imamo enega Očeta, ki nas ima rad, ki nas je ustvaril in ki si želi, da bi se enkrat srečali pri njem. Na koncu je dodal še piko na i svojemu nagovoru, saj ga je  zaključil s pesmijo, ki pravi, da On ve, kaj v srcu skrito je…
Manca Izmajlova je svoj  nastop zaključila s priredbo Avsenikove Zvezde na nebu. Če so nas na začetku navdušili otroci iz vrtca Dominik Savio, so nas v drugem delu navdušili člani družine Pirnat. Da se v družini kot je njihova, veliko poje, so nam dokazali in nas poučili, kako pomagati v osnovni celici kot je družina. Na oder je stopil kvintet  Dori, ki je imel najprej težave z ukradenim klarinetom in nato s kravo, a se je vse srečno izteklo. Z najdaljšim naslovom so se ponašale Češminke društva Lipa U3ŽO, ki so nam zaplesale, zapele in nam predstavile Domžale z okolico in slamnikarsko obrt, ki je cvetela v Domžalah. Na vrsto so prišli fantje skupine Poshluschtoe in smo jim prisluhnili, oziroma smo jih poslušali in imeli smo kaj slišati.
Preden je nastopil ansambel Poljanšek, smo prisluhnili še domačemu župniku mag. Klemenu Svetelju, ki se je  zahvalil voditeljici koncerta Mateji Feltrin Novljan in Janezu Kastelicu, za njun  prispevek pri organizaciji koncerta. Ni mogel  niti mimo pohval vseh sodelavcev župnijske karitas Domžale za njihovo  neutrudno delo, s katerim lajšajo stisko pomoči potrebnim ljudem, ter vsem obiskovalcem, nastopajočim in donatorjem dobrodelnega koncerta za njihov prispevek k uspešnemu delu župnijske Karitas Domžale. Ne samo tisto, kar se vidi. Ne samo tisto, kar je opazno navzven. Ampak tudi tiste malenkosti, ki jih nikoli ni videti, nikoli ni opaziti ali slišati, pa vendar vemo, da so. Zato ohranimo odprto srce drug za drugega, tudi za vse tiste malenkosti, ki niso vidne, je zaključil svoj govor mag. Svetelj. Na začetku je dejal, da predolgi govori v cerkvi mnoge silijo na kašelj, a tokrat je bil zelo kratek, saj nihče ni niti pokašljeval, kaj šele kašljal. Koncert so poskočno zaključili člani ansambla Svetlin in tako navdali upanje za boljši jutri.  Poleg številnih gostov je bil na koncertu prisoten tudi predsednik Slovenske Karitas Imre Jerebic.

djd

Oglasno sporočilo