Peti startup weekend v KIKštarterju

0
2925
cof

V KIKštarterju se je zadnji vikend v novembru odvil že peti STARTUP WEEKEND. Na tokratni zagonski vikend se je prijavilo enajst ekip, a na koncu jih je sodelovalo le šest. Kljub manjšemu številu sodelujočih ekip, so vse presenetile z odličnimi idejami, saj šteje kvaliteta in ne kvantiteta. Za vse, ki ne veste, je Startup Weekend program, kjer v dveh dneh ekipe svoje podjetniške ideje izpopolnijo s pomočjo mentorjev, predavanj in delavnic. Ob koncu dvodnevnega programa ekipe svoje ideje predstavijo pred strokovno komisijo in se potegujejo za nagrade. Strokovno komisijo so sestavljali člani Podjetniškega kluba Kamnik (PKK): Aleš Juhant, predsednik PPK-ja in direktor podjetja Metalprofil, d. o. o., Tomaž Lah  podpredsednik PKK-ja in direktor podjetja Nektar Natura, d. o. o., Jože Homar direktor podjetja Menina, d. o. o., Matej Humar pomočnik direktorja Elektrina d. o. o. in seveda Urban Bergant, direktor podjetja Elektrina, d. o. o., ki bedi nad idejami že od samega začetka. Sponzorji dogodka so bili Elektrina d.o.o., Nektar Natura d.o.o. in Podjetniški klub Kamnik.

Po uvodnih predstavitvah Matjaža Juga, vodje KIKštarterja je sledila prva predstavitev ali prvi pitch prijavljenih ekip in njihovih poslovnih idej. Na podlagi le-teh so ekipe dobile prve ocene svojih predstavitvenih sposobnosti in konstruktivne komentarje o njihovih poslovnih idejah v sklopu delavnice z naslovom »Delamo vitko«. Po zaključeni prvi delavnici in kratkem premoru je sledila naslednja delavnica z naslovom »Kako narediti pitch«, ki jo je vodil Rok Colarič (SleppyBottle). V sklopu delavnice je ekipe izuril v podajanju primerne predstavitve poslovne ideje pred potencialnimi investitorji. S tem se je prvi dan tudi končal.

Po jutranjem prebujanju ob zajtrku in kavici se je drugi dan začel s predavanjem in delavnico z naslovom »Prodaja«, ki ju je vodil Jure Knehtl, soustanovitelj digitalnega marketinškega podjetja ADSTAR. Sledilo je delo z mentorji ena na ena, kjer je vsaka ekipa dobila 30 minut individualnih konzultacij s strani vsakega od mentorjev. Po treh urah intenzivnih konzultacij je sledil premor za kosilo in nato naslednja runda mentorstva 1:1, ki je trajala naslednje 4 ure. V zadnjem dejanju pred glavno predstavitvijo je bila na vrsti ponovna predstavitev ali t. i. »Zadnji pitch«, ko so ekipe ponovno predstavile svoje ideje pred mentorji, tokrat v izboljšani in bolj dodelani verziji. Zadnjo uro so ekipe porabile za zadnje lepotne popravke pitch-a, nato pa je sledila glavna zaključna predstavitev pred strokovno komisijo.

Na glavni predstavitvi je vsaka od šestih ekip imela na voljo 3 minute časa za učinkovito predstavitev svoje poslovne ideje, s katero so hoteli prepričati strokovno komisijo. V poznih urah sobotnega večera je komisija prišla do težke odločitve, katere ideje si zaslužijo nagrado in  katere ne. Malo pred 22.00 uro zvečer je predsednik Podjetniškega kluba Kamnik, Aleš Juhant razglasil vrstni red ekip od zadnjega do prvega in podelil nagrade zmagovalnim ekipam. Ob vsaki razglasitvi je odločitev komisije utemeljil in komentiral vsako ekipo posebej. Najboljša ekipa je dobila 500 EUR, za drugo mesto je bilo podeljenih 300 EUR in za tretje mesto 200 EUR.

Nagrado za prvo mesto in najboljšo poslovno idejo je dobil Urban Selič s programom VIRTUALIZACIJA PODJETJA. Mladenič, dijak srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije je moral izdelati projekt za maturitetni predmet. Pri razmišljanju o možnih tematikah je naletel na idejo, ki rešuje problem varnosti na delovnem mestu. V vsakem podjetju lahko pride do nesreč, predvsem v določenih panogah in proizvodnih dejavnostih pri nevarnem in težkem delu. Z razvojem virtualizacije podjetja, ki je 3-D prikaz podjetja, omogoča delavcem in vsem ostalim obiskovalcem obrata, ki je se morebiti giblje po proizvodnji, na varen način predstaviti potek dela in možne nesreče, ki se lahko pripetijo.

Drugo mesto je zavzela ekipa z INTERAKTIVNIM SOBNIM KOLESOM  in SFL.NETWORK-om. Ekipo sestavljajo 26-letni Janez Dobnikar iz Medvod, sicer študent magistrskega študija geografije na Filozofski fakulteti v Ljubljani in velik ljubitelj športa, 18-letni Tanej Junež iz Kranjske Gore, ki obiskuje Ekonomsko gimnazijo in srednjo šolo Radovljica in je prav tako ljubitelj športnih aktivnosti in Primož Zorko, ki je idejni vodja celotnega start-upa in interaktivnega kolesarjenja ter se je že v preteklosti veliko ukvarjal s podobnimi projekti, sicer pa skrbi za projekte in obšolsko dejavnost na EGSŠ Radovljica. Spoznali so se v omenjeni šoli na podjetniškem krožku in tako nekako zasnovali in skupaj osnovali idejo, ki so jo sedaj predstavili na Startup Weekendu. Pri tem gre za kolesarjenje na predelanih sobnih kolesih, ki vključujejo animacijo in posnetke nekaterih najbolj znanih slovenskih kolesarjev (Jure Robič, Marko Baloh), ki jih obiskovalci ob kolesarjenju gledajo. Nudijo tudi nekaj kolesarsko obarvanih računalniških iger, ki omogočajo kolesarjenje npr. po Logarski dolini. Obiskovalci in uporabniki lahko prosto kolesarijo ali pa med seboj tekmujejo v virtualni kolesarski dirki na sobnih kolesih. Njihov namen je v prvi vrsti implementirati t. i. Šolsko fitnes ligo (SFL.Network), kjer omogočajo mladim kolesarjenje in gibanje preko zabavne računalniške igre. Izdelek obenem združuje gibanje in zabavo, kar je v današnjih časih vsekakor pomembno, saj se danes vse generacije soočajo s problemom nezadostnega gibanja.

Tretje mesto sta zasedla Fuad Šabotić in Mohamed Aljabary z novonastalim podjetjem PACKAGE SENDER d. o. o. Zaradi pomanjkanja ugodne poštne storitve med Evropo in Arabskimi državami so razvili poenostavljeno platformo, ki omogoča pošiljanje pošiljk po ugodnih cenah za fizične osebe in mala podjetja.

Dobre ideje pa niso pošle z nagradami, kajti tudi tiste, ki med komisijo niso požele uspeha, so bile vsaka po svoje zanimiva.

Nikola Balaban, Jernej Jump in Tadej Bukovec je skupina mladih razvijalcev in entuziastičnih programerjev z idejo ustvarjanja skupnosti in stimulativnega delovnega okolja za programerje. Predstavili so idejo ustanovitve skupnosti MIDP01NT, kjer imajo vsi enakomiselni in ambiciozni priložnost, kot skupnost delati na projektih v stimulativnem okolju, ki je primeren tudi za druženje, saj kot pravijo sami, programiranje ni samo delo, temveč tudi hobi, ljubezen in celo stil življenja. V sklopu skupnosti zagotavljajo prostore z vso infrastrukturo, ki je na voljo vsem članom skupnosti.

Zelo prisrčna ideja in zabavna predstavitev je prišla s strani Mihe Pleskoviča, oblikovalca, risarja, grafičnega oblikovalca in spletnega programerja. Miha je razvil DEFEKTNO CELICO ali DEFECTIVE CELL, angleški kratko-segmentni strip o njegovem alter egu Mike-u Patty-ju, ki komentira aktualne dogodke v našem svetu. Ideja je bila sad večletnega opazovanja okolice, navad ljudi, spremljanja aktualnih novic, političnih premikov in samocenzure, saj mu strip predstavlja orodje samo-izražanja. Trenutno je enočlanska ekipa, z nadaljnjim razvojem pa upa, da se mu bodo pridružili tudi drugi umetniki, ki bi na kakršenkoli način pripomogli k višji kvaliteti, pogostosti objav ter večji bazi naročnikov.

Donato Dekleva je predstavil projekt SAVE A MINUTE, SAVE A LIFE. Med vožnjo v avtomobilu se mu je porodila zamisel, na kakšen način bi lahko reševalna vozila ob intervenciji prihranila dragocene minute, ki so ključnega pomena za reševanje življenja. Domislil se je sistem medsebojno povezanih opozorilnih luči, ki bo kot del cestne infrastrukture opozarjale voznike na prometno nesrečo in prihod reševalnega vozila že vnaprej. Tako bi vozniki dobili priložnost, da se že prej odstranijo oziroma umaknejo in če imajo možnost izberejo drugo pot.

Peti Startup Weekend se je zaključil z druženjem, kjer so ekipe dobile priložnost za sproščen pogovor s člani komisije o svojih poslovnih idejah ali morda celo o morebitnem prihodnjem sodelovanju.

Oglasno sporočilo