Ste vedeli, da imamo v Domžalah ulico, ki se imenuje po Jožetu Plečniku?

0
2479

Ste vedeli, da neposredno ob njej stoji spominsko obeležje – Zajčevo znamenje, ki je nastalo po Plečnikovi zasnovi? Postavil ga je g. Zajc v zahvalo za sinovo ozdravljenje. V Domžalah in okolici so ohranjene še druge stavbe in znamenitosti, ki se idejno in načrtno povezujejo s Plečnikom oz. delom njegovih učencev: portal Vrečarjeve hiše in notranje trapezasto stopnišče na Kolodvorski ulici, pevski kor v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja na Goričici, nagrobnik družine Končan na domžalskem pokopališču, vhod s pergolo Bolharjeve hiše na Usnjarski cesti, krstilnica s prižnico v župnijski cerkvi sv. Martina v Dobu in Pirnatova vila v Homcu.
Prav je, da se ob Plečnikovem letu spomnimo priznanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika tudi v Domžalah in okolici. Že pred desetletjem se je pripravila prva razstava v njegov spomin, ki jo je realizirala Komisija za turizem Občine Domžale z avtorjem Romanom Kosom. V Menačenkovi domačiji smo jo nadgradili s vpogledom v delo mizarskega mojstra Janeza Vrečarja in ključavničarskega mojstra Franca Končana. Namreč Plečnik je pri izvajanju svojega dela sodeloval z njima ne le v naših krajih, temveč tudi drugod po Sloveniji. Njihov poslovni odnos pa so prepletale tudi prijateljske vezi. Večkrat je z vlakom prihajal v Domžale ter se z njima srečaval in družil.
Na odprtju razstave z naslovom Sprehod po Plečnikovi dediščini v Domžalah, ki je bilo 21. novembra, smo se spomnili Plečnikovega pomena tako v Sloveniji, v Ljubljani, kot tudi na Dunaju in v Pragi. Pred kratkim so se mu v Pragi poklonili s posthumnim odlikovanjem za izredne dosežke. V naši organizaciji smo izpeljali še dva pomembna dogodka. Prvi je bil vodeni ogled po Plečnikovi poti na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, ko nas je Roman Kos popeljal po spomenikih v centru Domžal. Poleg ogleda Plečnikovih del nam je razkril še marsikatero stavbo ali zgodbo iz domžalske zgodovine. Drugi dogodek pa se je odvil 6. decembra v Slamnikarskem muzeju, ko sta v pogovoru Srečanj pod slamniki gostji iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine OE Kranj, mag. Maja Avguštin in Saša Lavrinc, predstavili Plečnikovo delo v Domžalah in Kamniku. Izvedeli smo marsikatero podrobnost in povezavo v Plečnikovem sodelovanju z lokalnimi obrtniškimi mojstri, predvsem pa sta avtorici razkrili skrivnosti posameznih načrtov iz Končanove delavnice, ki so bili prvič predstavljeni na razstavi v Menačenkovi domačiji.

Vabljeni, da si razstavo ogledate do 20. decembra, od torka do petka dopoldne (10.00 – 12.00) in popoldne (17.00 – 19.00), v soboto dopoldne (10.00 – 12.00).

K.R.K.

Na naslovni fotografiji: Roman Kos na eni od postaj Plečnikove poti – pri nekdanji Končanovi delavnici (Foto: arhiv MD)

Oglasno sporočilo