ZGODOVINSKA NAJDBA: Sprememba ustanovne letnice NK Domžale

0
2037

Nogometni klub Domžale se lahko pohvali z izjemno dolgo in bogato zgodovino, ki sega v prvo polovico 20. stoletja. Doslej je veljalo, da so bili temelji sedanjega kluba postavljeni leta 1921, ko je bil v Domžalah ustanovljen Športni klub Disk. Pred kratkim pa smo s pomočjo g. Matjaža Brojana prišli do dveh pomembnih dokumentov, ki navajata, da je bil omenjeni športni klub ustanovljen 7. septembra 1920!

Športni klub Disk so sicer ustanovili domžalski dijaki, ki so v društvu želeli združiti aktivnosti telesne in duševne vzgoje, vseeno pa je bila že od samega začetka najpomembnejša dejavnost prav nogomet. Prve nogometne tekme so bile odigrane na travniku v Hudljah, kasneje, ko je bil ustanovljen še Športni klub Domžale, pa tudi na prostoru med železniško postajo in današnjo Prešernovo cesto v Domžalah. Oba kluba sta sicer temelja razvoja Nogometnega kluba Domžale, čigar navedeno ustanovno obdobje je bilo v vseh dosedanjih letih prav leto 1921, ko je Športni klub Disk odigral prvo uradno nogometno tekmo.

Pred kratkim pa se je g. Matjaž Brojan, sicer sin enega izmed prvih nogometašev v Športnem klubu Disk in novinar, ki je pred nekaj leti napisal knjigo o zgodovini Nogometnega kluba Domžale, dokopal do dveh pomembnih dokumentov, ki začetke kluba postavljajo še leto prej, torej v leto 1920.

Odkrit je bil tudi letak iz leta 1930, ki vse ljubitelje nogometa vabi k praznovanju desetletnice nastanka kluba. Slednja je bila predvidena za 7. september 1930, čeprav je bil dejansko klub ustanovljen 7. novembra 1920, a so nogometaši odločili, da zaradi nizkih temperatur obletnico praznujejo nekoliko prej. Ustanovni datum Nogometnega kluba Domžale je tako 7. november 1920, kar pomeni, da bomo čez tri leta praznovali častitljivo stoto obletnico našega obstoja!

Nogometni klub Domžale je že opravil vse potrebne postopke za spremembo letnice nastanka kluba. Hkrati je poskrbel tudi za novo celostno grafično podobo, katere najpomembnejši del je grb, ki se v svojem spodnjem delu sedaj ponaša z letnico 1920.

Besedilo: Alen Obrez

Oglasno sporočilo