Zaradi prenizke božičnice delavski upor v Heliosu

0
2438
Po treh letih zategovanja pasu je prekipelo delavcem v domžalskem Heliosu. Danes ob 8. uri so zaustavili proizvodnjo in začeli spontano stavko. Razlog? Prenizka božičnica.

 

Več kot 1.700 zaposlenih, ki so jim prejšnji lastniki iz Avstrije zniževali plače in krčili druge stroške, je pričakovalo, da bo po prehodu pod okrilje japonske družbe Kansai Paint drugače. Zlasti zato, ker Helios dosega bistveno boljše poslovne rezultate.

Medtem ko vse več slovenskih podjetij svoje zaposlene pred zaključkom starega leta razveseljuje z (višjimi) božičnicami, so se v Heliosu odločili, da bodo delavcem namenili enako božičnico kot lani – 200 evrov bruto.

 

Nezadovoljni z delom sindikatov

Njeno višino je vodstvo Heliosa predhodno uskladilo s sindikati, ki od nekdaj veljajo za naklonjene vsakokratnemu lastniku, in kolektivno pogodbo. To je sodu izbilo dno.

Zaposleni so zato predsednika konference sindikatov v Heliosu Tomaža Kumra, z njegovim delom naj bi bili nezadovoljni, preprosto zaobšli in mimo njega pripravili seznam ‘stavkovnih zahtev’.

David Kubala, prvi mož Heliosa David Kubala, prvi mož Heliosa Foto: STA
Po naših informacijah so v pisarno uprave Heliosa poslali pet predstavnikov, ki naj bi zahtevali 1.300 evrov bruto božičnice, ob tem pa tudi začetek pogovorov o zvišanju plač.

Na drugi strani naj bi v Heliosu danes dopoldne močno poostrili varnost.

“Danes so se na lokaciji Heliosa na Količevem in v Preski nepričakovano zbrali nekateri zaposleni tovarne Helios TBLUS z namenom izražanja nezadovoljstva nad višino napovedanega izplačila božičnice,” so potrdili v Heliosu.

Letošnja božičnica je bila sicer s sindikati usklajena že poleti in je na enaki ravni kot lani, so dodali. Ob tem so poudarili, da se je vodstvo s sindikati v letošnjem letu dogovorilo za kar 25 odstotkov višji regres. V Heliosu pa so bila izvedena tudi številna napredovanja, povečanja plač, predvsem v najnižjih plačnih segmentih.

“Vodstvo se je že pogovarjalo s predstavniki zbranih delavcev. Dogovora še ni, a vodstvo Heliosa ostaja odprto za konstruktivni pogovor,” so pojasnili v Heliosu.

Avstrijci počistili v Heliosu

Spomnimo, avstrijski Ring je spomladi 2014 prevzel Helios, kmalu za tem pa začel ‘čiščenje’ družbe. Znane so zgodbe o rezanju stroškov na vseh ravneh, zapiranju premalo donosnih trgov in obračunavanju z zaposlenimi, ki je vrhunec doseglo s poskusom odpustitve prve sindikalistke Jane Poljanšek.

Helios Foto: Ana Kovač
Ta je opozarjala na nespoštovanje zavez o triletnem ohranjanju števila zaposlenih in vztrajanje Avstrijcev pri prenovljeni kolektivni pogodbi, ki je prinašala nižje plače. Že pred tem je Poljanškova poudarjala, da bodo Avstrijci kljub danim zavezam odpuščali, raven zaposlenosti pa ohranjali z zaposlovanjem kadra iz lastne družbe Rembrandtin.

Manj kot leto dni in pol po 150-milijonskem prevzemu so v Ringu že začeli aktivno iskati novega lastnika za Helios pod pretvezo iskanja svežega denarja za njegovo širitev. Konec lanskega leta so ga našli v japonski družbi Kansai Paint, enem izmed desetih največjih proizvajalcev premazov na svetu.

S 1. januarjem 2017 je v veljavi nov zakon o dohodnini, kar v praksi pri božičnicah pomeni večji neto znesek za zaposlene. Po novem ni več treba plačati akontacije dohodnine, ampak le prispevke za socialno varnost.

Vir: https://siol.net

Oglasno sporočilo