Dobrodelni marec: Skupaj lahko ustvarimo boljši jutri!

0
3039

Dobrodelni marec je sedaj že tradicionalna akcija Študentskega kluba Kamnik, saj jo letos izvajamo že 6. leto zapored. Gre za sklop dogodkov skozi celoten mesec marec, s katerimi zbiramo sredstva za socialno ogrožene študente in dijake iz UE Kamnik (Kamnik in Komenda).

Pod okriljem zveze ŠKIS, ki je tudi glavni podpornik projekta, je naše delovanje tesno povezano z lokalnim okoljem, saj v prvi vrsti nudimo projekte in ugodnosti prav za študente in dijake iz Upravne enote Kamnik. Ker nas lokalna skupnost pri tem podpira in z nami sodeluje, se ji želimo na nek način zahvaliti in pokazati, da cenimo njihovo pomoč. Kljub temu, da je poudarek akcije na dobrodelnosti, pa ima Dobrodelni mesec marec tudi drug namen. Z raznovrstnimi projekti želimo privabiti čim več ljudi, da se udeležijo naših dogodkov, kjer se lahko zabavajo, spoznajo, družijo in tako utrdijo dobre medsebojne odnose. Pri vsem tem pa dogodki predstavljajo tudi priložnost za rekreacijo in športno udejstvovanje, ki ga kot klub močno podpiramo.

Z akcijo spodbujamo filantropijo, zato je seveda ključnega pomena, da vključimo študente in tako spodbujamo pomoč med sovrstniki. Vsak izmed nas se lahko nepričakovano znajde v težki situaciji, ko bi si želel oz. potreboval pomoč prijateljev, sovrstnikov in skupnosti, zato ozaveščamo dijake in študente o pomembnosti solidarnosti. Ker je večina projektov športne narave, z njimi ozaveščamo mlade tudi o pomembnosti zdravega načina življenja in o športnem vedenju. Večina projektov znotraj Dobrodelnega meseca marca pa mladim predstavlja alternativo druženju na zabavah ali preko družbenih omrežjih.

Ker želimo vsako leto prekositi same sebe in izpeljati akcijo bolje, kot smo to storili lani, smo si v šestem letu organizacije izbrali naslednje cilje:

  1. Zbrati minimalno 5.000€ prostovoljnih prispevkov, ki jih bomo nato razdelili med socialno ogrožene posameznike iz UE Kamnik.
  2. Doseči rekordno udeležbo na projektu Dobrodelni mesec marec, se pravi privabiti več kot 2.000 obiskovalcev.
  3. Izpeljati medijsko odmeven projekt na lokalni in regionalni ravni, v najboljšem primeru tudi državni ravni.
  4. Utrditi ugled študentskega kluba v lokalni skupnosti kot družbeno odgovornega in pomembnega člena za delovanje Upravne enote.
  5. Organizirati dogodke vredne obiska in udeležbe, ki bodo povezali someščane in oživeli kulturno in družbeno dogajanje.

Kaj smo pripravili letos?

Prvi, prav tako tradicionalni dogodek, so Pohodi na Sv. Primoža. Potekali bodo od 2. do 4. marca, kjer bomo 48-ur neprekinjeno hodili na priljubljeno lokalno pohodniško točko. Na vrhu bomo zbirali podpise, saj bodo sponzorji za vsak podpis prispevali 0,5€ v dobrodelne namene. Prav tako bomo zbirali prostovoljne prispevke. Lansko leto se je dogodka udeležil predsednik države Borut Pahor, letos pa se je povabilu odzvala slovenska športnica Petra Majdič, ki se nam bo pridružila v soboto, 3. marca. Dogodek podpirata sponzorja Gostilna pri Planinskem Orlu in Apolonij d.o.o, za kar se jima izjemno zahvaljujemo.

Več informacij o dogodku: FB dogodek, Pohodi na Sv. Primoža

Naslednja dogodka gresta z roko v roki, saj sta oba obarvana tekmovalno. Prvega v mesecu bomo letos izpeljali prvič in sicer Turnir v nogometu, ki bo potekal 17. marca v telovadnici OŠ Komenda Moste, namenjen pa je vsem nogometnim navdušencem, ki se želijo z udeležbo zabavati in pomagati. Vsa zbrana sredstva bomo podarili prav osnovni šoli Komenda Moste, saj se želimo zahvaliti občini Komenda za podporo dogodka. Drugi turnir pa je sedaj že znani Turnir v odbojki, ki bo potekal v nedeljo, 25. marca v Športni dvorani Kamnik, ki nam jo je v najem podarila Občina Kamnik. Oba turnirja soorganiziramo s pomočjo LEO kluba Kamnik.

Več o prijavi na turnirja si preberite na: FB dogodek, Turnir v nogometu in FB dogodek, Turnir v odbojki

Seveda pa nismo pozabili tudi na bolj sladkosnede med nami. Ker je 24. marec sobota in dan pred materinski dnevom, bomo na ta dan organizirali dobrodelno Tržnico slaščic v okviru tedenske tržnice v Kamniku, se pravi od 8h do 12h. Študentke in študenti bodo spekli razne slaščice, ki si jih boste lahko privoščili ali jih podarili v zameno za prostovoljni dobrodelni prispevek.

Več informacij o dogodku: FB dogodek, Tržnica slaščic

Še ena letošnja novost je Tržnica specialnih znanj, ki bo potekala skozi celoten mesec marec. Posamezniki bodo lahko izbrali termin za določeno svetovanje/pomoč …, ki jo potrebujejo, znotraj baze ponujenih znanj. Aktivisti kluba bomo nudili lektoriranje, pravno pomoč, inštrukcije za osnovno šolo, varstvo in/ali animacijo otrok, arhitekturno in krajinsko-arhitekturno svetovanje ter pomoč pri vzpostavitvi Facebook strani za podjetja v zagonu. Za dane storitve bomo zbirali prostovoljne prispevke.

Več informacij o prijavi: FB dogodek, Tržnica specialnih znanj

Kot vsako leto bomo Dobrodelni mesec marec zaključili z Zaključno prireditvijo, ki bo potekala v sredo, 7. aprila ob 20h v Domu kulture Kamnik. Nastopili bodo Kvatropirci x Tjaša in Uroš, vstopnice pa so že v prodaji preko sistema mojekarte.si. S prireditvijo se želimo zahvaliti vsem sponzorjem, sodelujočim in someščanom, ki ste našo akcijo podprli.

Več informacij o dogodku: FB dogodek, Kvatroprici x Tjaša in Uroš

Aktivisti Študentskega kluba Kamnik uživamo v organizaciji Dobrodelnega marca in smo nanj izjemno ponosni. Vse to počnemo popolnoma prostovoljno in smo se odpovedali kakršnemkoli plačilu, saj trdno verjamemo v pomembnost širjenja solidarnosti med soljudmi, še posebno med mladimi.

Anamarija Dolenc, vodja Dobrodelnega marca
Foto: Jan Gregorin, Študentski klub Kamnik

Oglasno sporočilo