Japonska 2018 Karate-Do

0
2063

V znamenju Sakure, Karate treninga, proslave in imenitnih druženj svetovnega gibanja Karate-Do – poti.

Karate ali Karate-Do, na začetku je prav gotovo Karate, šport in veščina, ki nedvomno krepi tako telesno kot mentalno. In prav lahko se zgodi, da šport, veščina postane del človeka, njegova pot, način življenja, Karate-Do.

V japonskem mestu Kamata, delu Tokia, se je na koncu meseca marca in začetku meseca aprila, 2018, zbrala množica karateistov, tako ženske kot moške populacije, ki jim je Karate prerastel v Karate-Do. Pred petimi leti je bila želja mnogih, da se vsako leto v Tokiu, (Omori sport center), naredi svetovni Karate seminar uresničena in vsaki seminar do sedaj je bil nekaj izjemnega. Spomladanski čas je na japonskem že tako in tako zelo slavnosten mesec, saj cvetijo češnje – sakura in mesta na Japonskem so prepravljena z druženjem – hanami, pod temi čudovitimi cvetovi, ki jih gospodične in gospe v tradicionalnih narodnih oblačilih – kimonah, še polepšajo.

Soke Hirokazu Kanazawa 10.Dan, nedvomno veliko ime v izgradnji Karate-Do sveta, večkratni nagrajenec največjih in prestižnih naslovov, navsezadnje tudi Meijin zares redkega naslova, je skupaj s svojimi karateisti praznoval 88 let in 40. Oblednico Shotokan Karate-Do internacional Federacije, ki ima danes 136 članic sveta. Človek je s svojim delom Karateju dal veliko ime v pozitivnem smislu, saj ga je skupaj z učinkovitostjo, popeljal v sam vrh umetnosti in prepoznavnosti kot izredno kakovosten, zdrav način življenja. Temu je priča tudi neizmerna velika zakladnica izdanih knjig in ostalega zgodovinskega zabeležja. Na slavnosti, ki je bila v Keio Plaza Hotel v Main Tower 5F Concord Ballroom, so se mu v njegovo čast prišli poklonit vsi, ki v svetu Karateja nekaj pomenijo in odmeven je bil govor predsednika organizacije OI, Tokyo 2020, Japonska. Proslava se je pričela v značilnem slogu japonske točnosti in gostoljubja, z veliko skupino bobnarjev in seveda govori. Predsednik zveze Kancho Nobuaki Kanazawa je v govoru omenil, da je potrebno federacijo krepit in jo obdržat v dobri kondiciji. Na proslavi je bilo prisotnih 44 držav sveta in domačini. Med državami je bila tudi SKIF Slovenija s petimi predstavniki, Shihan Ivan Čerič 8.Dan Kyoshi, ustanovitelj SKIF zveze Slovenije in glavni inštruktor, kateri je slavljencu tudi izročil priznanje v obliki plakete iz strani Slovenije. Soke Kanazawa je Slovenijo obiskal devetkrat. Sensei Darjan Rošker 6.Dan Renshi, predsednik UO, g. Miroslav Martinuzzi 1.Dan, gospodična Malena Emilija Martinuzzi 1.Dan in Sensei Lovrenc Kokalj 6.Dan Renshi, Karate-Do Domžale – Ljubljana, ZZBŠS. Nastala je prav lepa fotografija. Syuseki Shihan Manabu Murakami je na koncu z govorom in tradicionalnim plesom v katerem se mu je pridružil nemški glavni inštruktor Japonec Shihan Akio Nagaj, zaključil slavnostni del, po katerem je sledilo druženje s prijatelji sveta.

Proslava, je bila organizirana v sklopu 5. Karate seminarja, katerega so ob Soke Hirokazu Kanazawa 10.Dan, vodili visoki inštruktorji sveta, Shihan Shiro Asano 9.Dan, Shihan Masaru Miura 9.Dan, Shihan Akio Nagai 9.Dan, Shihan Rikuta Koga 9.Dan, Shihan Hiroshi Ishikawa 9.Dan, Syuseki Shihan Manabu Murakami 8.Dan, Kancho Nobuaki Kanazawa 8.Dan in mlajši inštruktorji, Sensei Shinji Tanaka, Sensei Fumitoshi Kanazawa, Sensei Ryusho Suzuki, Sensei Daizo Kanazawa. Celodnevni treningi so bili organizirani skozi tri aktivne dni in po skupinah glede na nivo. Seveda so bile teme prestižne in vse utemeljene s prakso.

Tudi letos se je po koncu obveznih programov množica Karate-Do prijateljev, na povabilo gostiteljev, tradicionalno zbrala pod drevoredom cvetočih češenj – sakure, ob reki Tama. S prihodom na Hanami je velik aplavz požel Soke Kanazawa, s katerim je v lepem sončnem dnevu vsakdo želel narediti zgodovinsko fotografijo. Veliko je bilo narejenih spominskih obeležij in verjamem, da so delček izjemnega dogodka, ki se je zgodil, ponesli v svoje države, telovadnice – Doje, med svoje ljudi, s katerimi tako zavzeto gojijo Karate-Do, veščino, šport, umetnost. Tokrat smo si ob prostem času po obveznostih, ob obisku Japonske, ogledali mesto Yokohama s stolpom, znamenitostmi Tokia, predel cesarjeve palače, ki nam je ob vožnji s kočijo po parku, prav lepo pomahal. Tudi tokrat nas je prijelo, da se vrnemo.

Pot v Karateju je odprta, samo stopiti je potrebno nanjo.
Lovrenc Kokalj Renshi

Zenmedia

 

Oglasno sporočilo