Odprtje razstave ob 80. obletnici najdbe neveljskega mamuta

0
1550

Pred 80 leti so delavci pri obnovi mostu preko Nevljice našli eno najpopolnejših mamutovih okostij v Evropi. Čeprav so bili najprej prepričani, da so našli zgolj stare štore, se je po zaslugi Josipa Nikolaja Sadnikarja hitro izkazalo, da gre za pomembno odkritje.
V čast te obletnice Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik v sodelovanju z Društvom Peter Naglič, Medobčinskim muzejem Kamnik, Paleontološko zbirko Hitij in Žalohar, Prirodoslovnim muzejem Ljubljana in prof. Danijelom Bezekom prireja razstavo »80 let neveljskega mamuta«, ki bo v Galeriji Doma kulture Kamnik.
Vabimo vas na otvoritev razstave »80 let neveljskega mamuta«, ki bo v petek, 20. aprila 2018, ob 17. uri. Na otvoritvi v Galeriji Doma kulture Kamnik bodo sodelujoči v razstavi predstavili različne vidike tega pomembnega odkritja.
Razstavljen bo nabor fotografij, ki so nastale med regulacijo potoka Nevljice in posledičnem odkritju okostja mamuta leta 1938. Te fotografije, ki sta jih posnela Peter Naglič in Stane Cuderman, danes predstavljajo ključen vir pri ohranjanju spomina na najdbo. Razstavljeni bodo tudi posamezni paleontološki elementi iz zbirke Hitij in Žalohar, Medobčinski muzej Kamnik pa bo predstavil arheološke vidike pri evidentiranju in vzdrževanju okostja neveljskega mamuta.

Razstava bo odprta do 18. maja 2018, vstop pa je prost.

Besedilo: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

Oglasno sporočilo