TeDni(K) Občine Kamnik (14.5.2018)

0
1509

Oddelek za gospodarske dejavnosti, gospodarske javne službe in finance

Oddelek za gospodarske javne službe

Obnova vodovoda in ceste na Cesti treh talcev

Izvajalec del, KPK Kamnik d. d., je v preteklem tednu z asfaltiranjem ceste v celoti zaključil z deli na Cesti treh talcev, kjer se je saniral vodovod. Sočasno z obnovo vodovoda so se v cesto položile še cevi za optično omrežje in elektro-kabelska kanalizacija.

Sanacija kanalizacije in vodovoda na Žebljarski poti

Izvajalec del, LAVACO d. o. o., je nadaljeval z deli na Žebljarski poti, kjer se sanirata kanalizacija in vodovod. Sočasno Telekom Slovenije d. d. gradi optično omrežje. Dela potekajo ob popolni zapori ceste. V tem tednu je predvideno nadaljevanje del.

Sanacija kanalizacije in vodovoda na Levstikovi ulici

Izvajalec del, EURO GRAD d. o. o., je nadaljeval z deli na Levstikovi ulici, kjer se sanirata kanalizacija in vodovod. Sočasno Telekom Slovenije d. d. gradi optično omrežje. Dela potekajo ob popolni zapori ceste. V tem tednu je predvideno nadaljevanje del.

Izgradnja kanalizacije v Spodnjih Stranjah

Izvajalec del, Komunalno podjetje Ljubljana d. o. o., je nadaljeval z izgradnjo odpadne kanalizacije v naselju Spodnje Stranje. Dela potekajo ob delni zapori regionalne ceste Kamnik – Stahovica, ter ob popolni zapori ter prekopu lokalne ceste Sp. Stranje – Zg. Stranje, ki bo trajala 30 dni (od petka 20. 4. 2018 do petka 1. 6. 2018). V času popolne zapore bo na tem območju urejen obvoz. V tem tednu je predvideno nadaljevanje del.

Sanacija odpadne in padavinske kanalizacije na Palovški cesti

Izvajalec del, HIDROTEHNIK d. d., je pričel z deli na Palovški cesti, kjer gradi odpadno in padavinsko kanalizacijo. Dela se izvajajo ob popolni zapori ceste, za prebivalce zalednih vasi pa je urejen obvoz skozi Vaseno.

Oddelek za družbene dejavnosti

Občina Kamnik je s strani Slovenske filantropije prejela potrditev oziroma podelitev naziva Prostovoljstvu prijazno mesto tudi v letu 2018. Podelitev bo potekala na Slovesnem dnevu prostovoljstva, in sicer v torek, 15. maja 2018, ob 14. uri v Kulturnem domu Krško. Slovesne podelitve se bo udeležil župan Marjan Šarec.

Predvidoma v tem tednu bo na uradni spletni strani Občine Kamnik in portalu javnih naročil objavljen javni razpis za podelitev koncesije za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti na področju ginekologije in porodništva v občini Kamnik, v obsegu 0,5 programa za dobo 15 let, in sicer od 1. 7. 2018 dalje.

V torek je na Brdu pri Kranju pod vodstvom Ministrstva za zdravje Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sodelovanje izvedel prvo konferenco o neformalni oskrbi v Sloveniji. Na povabilo Inštituta, smo se okrogle mize med drugimi udeležili predstavniki občin Žiri, Ivančne Gorice, Kanala in Kamnika. Govor je tekel v smeri predstavitev različnih aktivnosti, ki potekajo v posamezni občini in jih lokalna skupnost za svoje občane tudi finančno podpira.

Statistika kaže, da je v tem trenutku v vlogi neformalnega oskrbovalca vsak deseti Slovenec. Neformalni sokrbovalec je človek, ki nekaj ur tedensko ali celodnevno brezplačno oskrbuje starega, kronično bolnega ali invalidnega svojca, prijatelja, znanca, soseda in mu tako omogoča, da živi doma; velika večina neformalnih oskrbovalcev so družinski člani.

Družinski sokrbovalci neopazno nosijo tri četrtine dolgotrajne oskrbe. V Sloveniji namreč dolgotrajno oskrbo potrebuje 80.000 ljudi, od tega jih okoli 20.000 živi v domovih za starejše, za več kot 50.000 ljudi pa skrbijo svojci.  Brez sodelovanja formalne oskrbe in množične družinske in druge neformalne oskrbe, bi se socialni sistemi sesuli, saj javne blagajne nikjer na svetu ne morejo kriti dela in stroškov celotne oskrbe tako velikih skupin prebivalstva, kot bodo to bolni in stari ljudje.

V preteklem tednu je bila opravljena uvedba v delo za sanacijo stropa v Podružnični šoli Sela. Dela se bodo pričela z pričetkom šolskih počitnic, in sicer v drugi polovici meseca junija in končala do meseca septembra.

Na uradni spletni občine Kamnik je objavljen javni razpis za sofinanciranje izvajanja kulturnega programa v Preskarjevi bajti na Veliki planini z namenom ohranjanja kulturne dediščine za leto 2018. Rok oddaje ponudb je do 11. 6. 2018 do 10. ure.

Mekinjski samostan

.

“>V samostanu Mekinje so se ta teden začela dela, s katerimi se bo obnovil del pritličja in osrednji atrij samostana. Občina Kamnik se je lani prijavila na razpis LAS – Srce Slovenije, kjer smo bili uspešni in pridobili evropska sredstva za obnovo dela objekta. Dela se bodo izvajala predvidoma v poletnih mesecih, atrij pa naj bi bil urejen že pred poletjem, tako, da bi se v njem poleti že odvijale prve prireditve.

V tej fazi gre za investicijsko vzdrževalna dela, s katerimi se bo v pritličju pridobilo 4 nove prostore (poleg že obnovljenih prostorov  in dvoran Marijinega doma), tako, da bo objekt lahko zaživel v novi funkciji kot prostor za kulturne, izobraževalne, protokolarne in druge prireditve in dogodke ter druženje občanov Kamnika. 

Obnova bazenske školjke

Ta teden se na gradbišču Pod Skalco intenzivno izvajajo dela pri obnovi bazenske školjke. V velikem bazenu je že položen večina folije, s katero bo obdana bazenska školjka, zaključujejo se dela neposredno ob bazenu, poteka tudi prenova malega bazena. Dela bodo zaključena do začetka kopalne sezone.

Oddelek za razvoj in investicije

Na spletnih straneh www.razvoj.si in www.srceslovenije.si/okolje je objavljen Razpis za pridobitev pravice do uporabe kolektivne znamke Srce Slovenije za rokodelske izdelke ter pridelke in prehranske izdelke, na katerega se lahko brezplačno prijavite vsi tisti, ki živite ali delujete v občinah Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji. Rok za prijavo je 4. junij 2018. Že certificirane izdelke si lahko ogledate na spletni strani www.srce-slovenije.si. Projekt se izvaja v okviru LAS Srce Slovenije in je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Glede na to, da so sicer ocenjevanja plačljiva, vas vabimo, da izkoristite to izjemno priložnost in se prijavite na ocenjevanje, ki je tokrat brezplačno. Že v letošnjem letu predvidevamo odprtje štirih prodajnih točk na najbolj frekventnih lokacijah v Srcu Slovenije, kjer bodo imeli prednost certificirani izdelki.

V preteklem tednu smo sodelovali pri organizaciji t.i. urbanega sprehoda, kiv okviruiniciative z imenom ”Jane’s Walk” po celem svetu potekajo vsako leto v začetku meseca maja. Gre za globalno akcijo, poimenovano po idejni voditeljici Jane Jacobs. Glavni namen je ozaveščanje prebivalcev o pomenu pešačenja predvsem na območju mest, hkrati pa želijo takšne akcije poudariti učinek pešcev na urejanje mestnega prostora.

V soboto smo se udeleženci sprehodili skozi industrijska območja nekdanje Smodnišnice, Trivala na Žebljarski ulici in Alprema. Nekdanja industrijska območja predstavljajo degradirana območja znotraj mestnega območja, ki so se s propadom osnovne industrijske dejavnosti industrije začela spreminjati in dobivati novo podobo.

Oglasno sporočilo