Regijsko preverjanje ekip prve pomoči v Domžalah

0
1622

V organizaciji Izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Ljubljana, Občine Domžale in Rdečega križa Slovenije, Območnega združenja Domžale, je v soboto, 26. maja 2018, v Domžalah potekalo XXIII. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči civilne zaščite, rdečega križa in prostovoljnih gasilskih društev. Na tekmovanju je sodelovalo dvanajst ekip prve pomoči, ki so na podlagi razpisa izpolnjevali pogoje za tekmovanje. Zahvala za organizacijo gre tudi Centru za zaščito in reševanje Domžale, štabu CZ Občine Domžale, prostovoljnim gasilcem GZ Domžale, tabornikom Rod skalnih taborov, kinološkemu društvu Domžale, planinskemu društvu Domžale, Radio klub Domžale, Društvu za raziskovanje jam Simon Robič – Domžale in kolesarjem iz športnega društva  Energija.

Pred začetkom tekmovanja so vse prisotne tekmovalce in komisijo pozdravili župan Toni Dragar, predsednik RK Območnega združenja Domžale Brane Kosmač in predstavnica URSZR Ljubljana Elza Majcen. Vsem tekmovalcem so zaželeli veliko tekmovalnega duha in znanja ter veliko sreče na preverjanju. Strokovni vodja Urban Iglič pa je vse tekmovalne ekipe seznanil s potekom in pravili preverjanja usposobljenosti.

Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči je pripravil organizacijski odbor v sestavi: Brane Kosmač, Elza Majcen, Tomaž Iglič, Katarina Gobec, Majda Mernik, Janez Kosirnik in Ajda Vodlan. Dvanajst ekip prve pomoči je svoje znanje pokazale pri reševanju in oskrbi realistično prikazanih poškodb ponesrečencev v različnih situacijah. Vsako ekipo je sestavljalo šest članov + ena rezerva in en fotograf. Prvo uvrščena ekipa na regijskem preverjanju bo jeseni sodelovala na državnem preverjanju, ki bo potekalo predvidoma v Postojni. Občino Domžale sta predstavljali dve ekipi in sicer ekipa Rdečega križa in ekipa organizirana v okviru Gasilske zveze Domžale.

Vse ekipe so sicer prikazale odlično znanje pri izvajanju nalog prve pomoči, zmagala pa je ekipa RKS OZ Vrhnika.

Na svoj račun so med tekmovanjem prišli tudi občani, ki so si lahko pobližje ogledali ekipe med delom, saj je preverjanje potekalo na frekventnih točkah po Domžalah. Poleg štirih delovnih točk in počivališč, so bile tudi tri promocijske točke, na katerih so potekala bolj zabavna tekmovanja. Pri garažni hiši so tekmovalci plezali na Garažno hiši in najbolje se je odrezala ekipa iz Mengša. V prostorih TIC Domžale je potekal kviz o Domžalah in največ so o naših krajih vedeli tekmovalci iz Logatca. Pred Mercator centrom Domžale pa so na stojnici Turistično informacijskega centra – TIC Domžale za mimoidoče pripravili tudi prikaz uporabe avtomatskega defibrilatorja. Ekipe so morale motivirati mimoidoče, da so se preizkusili v uporabi. Najboljše so bile tekmovalke iz ekipe Ljubljana – I.

Urad župana

Oglasno sporočilo