Tradicionalni pomladanski koncert Pihalne godbe Moravče

0
2015
jhdr

Pihalna godba Moravče v mesecu maju že vrsto let prireja pomladanski koncert. Letošnji koncert v soboto, 12. maja, je sovpadal s tednom ljubiteljske kulture, ko v našem širšem slovenskem prostoru potekajo različne kulturne prireditve.
Godbeniki se na koncert začnejo pripravljati že kmalu po novem letu. Na rednih vajah, enkrat ali dvakrat tedensko, pod budnim očesom in ušesom dirigenta profesorja Mirana Šumečnika, pridno vadijo. Občasno se vmes pojavi kakšna kriza, ko se obveznosti nakopičijo in zmanjka časa za vse, kar bi želeli še postoriti. Vendar izkušeni godbeniki premagajo vse prepreke in na koncu vedno pripravijo zanimiv in pester program.
Letošnji koncert je bil zasnovan malo drugače, kot smo navajeni. Voditelj Franci Podbrežnik nas je z besedo popeljal malo skozi zgodovino, malo v sedanjost, na humoren način je predstavil vrste dirigentov in hitro je popredalčkal tudi moravškega dirigenta.
Posebnost letošnjega koncerta je bila, da so v svoj program uvrstili skladbe, napisane za soliste, in da so solisti, seveda so vsi člani godbe, pripravili izjemen nastop, za kar so bili nagrajeni z bučnim aplavzom.
Navdušenje nad nastopajočimi je izrazil tudi moravški župan g. Martin Rebolj, ki je zelo ponosen na moravško godbo in ima vedno posluh za njihove težave, ki so običajno predvsem finančne narave.
Nekaj besed je vsem namenil tudi Matej Primožič, vodja območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki je poudaril pomen ljubiteljske kulture za kraj in državo.
Finančno podporo sta poleg Občine Moravče nudili tudi podjetji Termit in Ora-Vent, katerega lastnik je nekdanji član godbe Tone Orehek.
Godba se v mesecu juniju odpravlja na festival pihalnih orkestrov na Mali Lošinj, kjer, verjamemo, bodo občinstvo s tako kvalitetnim programom prav tako navdušili.

Božena Groboljšek
Avtor fotografij: Peter Pergar

Oglasno sporočilo