Domžalski rogisti v Avstrijo po novi »Zlati rog«

0
2358

Domžalski rogisti smo pričeli z vajami in nastopi leta 1991, kar pomeni, da imamo za sabo že 27 let uspešnega nastopanja tako z B rogovi, zadnjih 12 let pa tudi v Es zasedbi. Za nami je več kot 970 nastopov v Sloveniji in tudi tujini (Avstrija, Italija, Češka, Hrvaška). Lahko rečemo, da so dnevi »potnih rok, suhih ust in ostalih znakov treme« pred in med nastopi že zdavnaj za nami… pa vendar vedno iščemo možnost napredovanja v kakovosti igranja, širjenja svoje mreže poznanstev in s tem možnost predstavljanja naše skupine, občine in naše države v najlepšem možnem načinu.

Foto: Marko Majcen

Tako se skoraj vsako leto (v kolikor nam finance dopuščajo) odpravimo na vsaj eno tekmovanje v Avstrijo, kjer je lovska kultura mnogo bolj razvita in mnogo bolj sprejeta v širšem okolju – med vsemi ljudmi in ne samo lovci. Tako na primer cel mesec, celotno območje, diha in živi za ta 3-dnevni dogodek tekmovanja. Takrat so na tej prireditvi prisotni vsi – od najmlajšega pa vse do najstarejšega vaščana tega območja (in vsi po pravilu v tradicionalnih narodnih nošah). Za nas pa to pomeni, da moramo ta dan, v 15 minutah, pred strogo žirijo strokovnjakov, predstaviti svoje znanje in talent, ki smo ga pridobili tekom let. To pa je nekaj, kar ti zopet požene kri po žilah,… dvigne nivo adrenalina, saj to ni le en izmed nastopov, saj tu ni popravkov…teh nekaj minut je višek celoletnega pripravljanja, višek vseh ur vloženih v vaje in izobraževanje.
Tako smo se tudi letos člani KD Domžalski rogisti, 19.5.2018, kot edini slovenski predstavniki, odpravil na mednarodno tekmovanje rogistov v Avstrijo, v kraj Kremsmünster (grad Kremsegg).

Tako kot vedno, smo se morali tudi letos na tekmovanju predstaviti s tremi skladbami. Tokrat smo se predstavili z obveznim signalom (Reh tot), obvezno skladbo iz kategorije »zahtevna skladba« (Jagdliche Festfanfare – A. Sollfelner) in skladbo po lastnem izboru iz kategorije »zahtevna skladba« (Lackenhofer Jägerpolka – J. Hayden).
V izredno težki skupini Es, smo z naskokom ohranili status osvojene kategorije »Zlati rog«. Pet-članska komisija strokovnjakov nam je namenila 511 točk, kar je skoraj 95% vseh možnih točk.
Letos smo v rahlo spremenjeni in pomlajeni zasedbi sodelovali: Daniel Savnik (dirigent), Jernej Hribar, Tomaž Tavčar, Ivan Kozarič (UV), Andrej Volkar in Tine Pavli.
Pet mesečna priprava na tekmovanje in več kot 500 prostovoljno vloženih ur članov, pa nam je dala dodatni zagon, saj se nam že z začetkom junija začenja projekt udeležbe na 2. Evropskem prvenstvu lovskih rogistov na Slovaškem, ki se bo zgodil konec letošnjega septembra.
Tako kot smo v začetku 90-ih let prejšnjega stoletja orali ledino in se kot prvi podali na mednarodno tekmovanje v tujino, tako se bomo tudi letos kot prvi udeležili zgoraj omenjenega Evropskega prvenstva.

V ta namen smo s pomočjo občine Domžale letos kupili tudi tri nove Es rogove in nove uniforme, saj nastopi rogistov ne vključujejo le slušnega zaznavanja, ampak je silno pomemben tudi vidni del slike.

Na tem mestu bi se rad samo še zahvalil za izjemno požrtvovalnost vseh članov, saj smo dokazali, da se da redno, leto za letom, ohranjati visoko raven pripravljenosti izvajanja težkih skladb in dokazovati v Evropi, da tudi v Sloveniji visoko cenimo in negujemo lovsko kulturo.

Jernej Hribar,
predsednik KD Domžalski rogisti

Oglasno sporočilo