Transparentnosti v izobilju

0
2062

Zopet je naokoli 14 dni in zdaj boste znova vzdihnili, ali se mora ta človek res ves čas oglašati in pritoževati zoper vse, kar leze. Ja, mora se! To sploh ni vprašanje. Poglejte naše zdravstvo. Čakalne vrste so daljše od tistih, ki si jih lahko ogledamo po televiziji, kadar pride v prodajo nov telefon. Pa šolstvo? Vsebine in način poučevanja so se ustavili v 90-ih letih. Javna uprava … Moram sploh izgubljati besede z njo? Zaposluje vsakega desetega Slovenca. Niste vedeli? Čudno, ko pa so upravni postopki hitrejši od šviganja formul, birokracije pa je ravno toliko, da bi ji bil celo prvošolček kos. Morda res, če bi vsi opravljali svoje delo, kot bi ga morali. Socialna država? Mhm, v sanjah. V resnici pa ljudje, ki se komaj preživljajo, stalno živijo v negotovosti, ali bodo prihodnjega dne lahko poravnali svoje račune in zaužili obrok ali dva. Potem je pa tu sploh ena fina zadevščina – slovensko pravosodje: učinkovito, pravično in kredibilno. Če bo kadarkoli imelo samo eno izmed naštetih vrlin, se bom za to kolumno javno opravičil.
Transparentnost? Kaj je že to? Ne vem, ali kdo v naši ljubi državici v resnici pozna to besedo, predvsem pa njen megalomanski pomen. O tem, dragi moji, se bom razpisal danes. O transparentnosti.
Verjetno veste, da je glavni organ naše občine občinski svet … Ta ima v rokah največje škarje in bistveni kos platna. Občinski svet Občine Domžale šteje nekih 30 članov. Seje praviloma potekajo vsak mesec, v praksi pa je to, recimo, 8-krat letno. Na vsaki seji zasedajo župan, podžupanja, svetniki, posamezniki izmed zaposlenih pri Občini Domžale in preostali gostje. Načeloma lahko prisostvuje tudi vsak drugi, nevabljeni občan, toda običajno ni nikogar takega. Temu pa se ni čuditi, saj četudi bi jo obiskal, bi moral molčati kot miš; oglašati se smejo namreč zgolj svetniki in vabljeni na sejo. Seje se snemajo, posnetek pa je na voljo za ogled v živo na občinskih spletnih straneh. Ker pa vse, kar se sveti, ni zlato, tudi v občinskem svetu ni vse tako rožnato, kot morda deluje na prvi pogled.
V svojem poslovniku je Občinski svet Občine Domžale zapisal, da je delo že omenjenega organa javno. Pa je res? Ne izgleda tako. Resda so to navidezno zagotovili z neposrednim prenosom svojih sej, ampak veste, kaj je pri vsem najbolj humorno? Če se jih da pogledati v živo, pa posnetkov sej ni na razpolago za ogled kasneje. In če torej zamudiš termin, ko je v sejni sobi naše občine najbolj zanimivo, se lahko še zgolj temeljito obrišeš pod nosom. In nič drugega.
Na seji, ki bo potekala 21. junija, pa se bo obravnavalo tudi predlog, ki bi rešil že prej omenjeni problem. Četudi župan takšnemu predlogu, češ, da gre za kršenje zakonodaje na področju varovanja osebnih podatkov, nasprotuje, se je, če se mene vpraša, treba najprej na lokalni, nato pa tudi na nacionalni ravni zavzemati za več transparentnosti. In tak predlog, če bo sprejet – občinski svetniki, ki to berete, prosim, dobro premislite, kako boste glasovali –, nam bo navadnim smrtnikom doprinesel nekaj, kar nam je bilo doslej odvzeto. Vpogled v sleherni trenutek odločanja o naši usodi.
Vse vas lepo vabim na vse sledeče seje. Če že poteka seje ne morete pogledati preko spleta, vse skupaj preverite v živo. Da boste vedeli, komu gre za občino, komu za lastne interese in komu zares za občane.

Rok Grašič

Oglasno sporočilo