Gostovanje Folklorne skupine Kamnik na Poljskem

0
1962
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Folklorna skupina Kamnika se je na povabilo folklorne skupine Trebaczewianie iz Poljske, udeležila  praznovanja  kresne noči (23. junija).

Po 12 urnem nočnem potovanju z avtobusom smo prispeli v pokrajino in mesto Dzialoszyn, ki leži na južnem delu Poljske. Ob prihodu smo doživeli prisrčen sprejem članov folklorne skupine, članic turističnega društva in celo župana.

Sprva nas je skrbelo sporazumevanje. Le redki Poljaki razumejo angleški jezik, saj je v šolah njihov tuji jezik ruščina. Ugotovili smo, da  sta si naša jezika sorodna in imamo kar nekaj podobnih besed, zato smo se v treh že odlično sporazumevali.

Z enournim nastopom smo na festival navdušili in bili smo edina gostujoča skupina. Predstavili  smo se v slovenski kostumski podobi. Poleg naših plesnih spletov, smo predstavili tudi nekaj naših narodnih pesmi. Poleg nas so nastopale še domače folklorne skupine in popularni Poljski ansambel.

Po prireditvi je sledilo druženje z gostujočo folklorno skupino.   Naši glasbeniki so z našo narodno glasbo osvojili člane folklorne skupine  Trebaczewianie in njihovi glasbeniki so hitro osvojili slovenske melodije.

Preiskusili smo tudi veliko njihove kulinarike in vsi smo mnenja, da je odlična.  Dan po nastopu smo imeli prosto in domačini so nam razkazali še mesto in pokrajino Dzialoszyn. Prisrčen sprejem smo doživeli tudi pri ogledu cerkve Marije-Magdalene v Dzialoszynu, ki nam jo je razkazal župnik. Ker je Poljska zelo velika, so nam ostale glavne znamenitosti pokazali kar z videoposnetkom na turistični agenciji in nam predstavili njihovo zgodovino, ki je bila zelo boleča. Zgodovino ohranjajo v spominu a se vsi zelo trudijo za rast in razvoj, ki s pomočjo evropskih sredstev hitro napreduje. Ponosni so na vsako novo pridobitev, vsak nov kulturni dom, vsako novo podjetje, novo šolo itd. Nedeljsko popoldne smo zaključili s prijetnim piknikom  na peščinah ob reki Varti.

S ponosom smo delili naš ples, pesem in nošo ter tako predstavili Slovenijo oz. naše mesto Kamnik.

Na ponedeljkovo jutro pa smo se skozi kilometre in kilometre ravnin in žitnih polj odpravili proti domu.

Člani folklorne skupine  Trebaczewianie so nam obljubili, da nam obisk vrnejo in se nam septembra pridružijo na naši prireditvi na Dnevih narodnih noš v Kamniku.  Upamo, da jim bomo tudi mi uspeli vrniti njihovo gostoljubje. Od  7. do 9. Septembra jih boste lahko srečali tudi vi na Kamniških ulicah in si ogledali njihov nastop na odru, kjer vam  bodo predstavili njihovo nošo, ples in glasbo. Veseli bodo stika z vami in če boste imeli priložnost jih le pozdravite in poskusite poklepetati z njimi. Nekaj slovenskih besed smo jih že naučili.

Jolanda Anžel

Oglasno sporočilo