Mednarodna udeležba kolesarjev je zaznamovala 12. Maraton Alpe Scott

0
2418

V Kamniku, ki je včeraj gostil štart in cilj najtežjega kolesarskega maratona – Maratona Alpe Scott, smo v zgodnjih jutranjih urah pozdravili 584 kolesarjev, ki so se podali na izziv okoli Kamniško-Savinjskih Alp. Traso, na kateri kolesarji vsako leto premagajo kar 130 km in 2000 m višinske razlike, sta najhitreje prevozila Matej Kravos (TUŠ Team) s časom 3:36:15 v absolutni moški kategoriji in Laura Šimenc (BK Umag) s časom 3:50:29 med ženskami. Organizatorji so veseli, da maraton postaja vse bolj prepoznaven tudi v tujini, saj je bilo letos med udeleženci kar 72 tujcev iz 10 držav, od Finske, Nizozemske, Belgije, Velike Britanije do sosednjih držav.

»Dirka je bila naporna, zame je bil najtežji vzpon na Pavličevo sedlo, kjer sem tudi malce zaostal za skupino in jih potem znova ujel na spustu. Je pa dirka zelo lepa, le vmes ni kaj dosti časa za opazovanje okolice,« je v cilju pokomentiral zmagovalec Matej Kravos.

Zadovoljna v cilju je bila tudi zmagovalka med ženskami Laura Šimenc. »Vreme je bilo idealno, oblačno in zato ne prevroče. Tempo na Jezersko je bil umirjen, sama sem nato nadaljevala v svojem ritmu. Predvsem sem vesela, da mi je tokrat uspelo pravilno razporediti moči in sem zelo dobro odpeljala zadnji vzpon na Črnivec,« je še dodala.

Na štartu so organizatorji pozdravili tudi našega biatlonca Klemna Bauerja. »Maraton Alpe ima posebno mesto med tekmovanji rekreativnega značaja. Med samo tekmo niti nimaš občutka, da si med amaterskimi kolesarji, čeprav vemo, kako velika je razlika. Hitrosti so visoke, vzponi zahtevni, rezultat je pomemben,« je pokomentiral Bauer v cilju in dodal, da ga konec julija čaka še zahteven gorski tek na Grintovec, nato pa počasi zaključuje s poletnimi tekmovanji.

Dokaz, da maraton postaja vse bolj prepoznaven tudi širše, je preko 70 tujih udeležencev, ki so danes na kolesu spoznavali lepote pod okriljem Kamniško-Savinjskih Alp. Dogodka se je prvikrat udeležil Avstrijec Burkhard Breithuber. »V preteklosti sem se udeležil le Maratona Franje. Alpe so zelo težke, ampak tudi zelo lepe in zagotovo se še vidimo.«

Zanimiva je tudi zgodba Nizozemca Franka Wilschuta, ki se je maratona udeležil že tretjič. Prvikrat leta 2013, ko je med dopustovanjem v Kamniku izvedel za maraton, kolo pa mu je takrat posodi kar vodja maratona Janez Jarm. V Slovenijo se je vrnil že naslednje leto s ciljem, da izboljša rezultat, kar pa mu je uspelo tudi letos. Vsakič pa nekaj dni nameni tudi odkrivanju lepot naše dežele.

Tekmovalce je na pot pospremil Igor Žavbi, podžupan Občine Kamnik v začasnem opravljanju funkcije župana. Priznanja najboljšim pa je ob koncu podelil Luka Mezgec, naš odličen profesionalni kolesar, v preteklosti tudi zmagovalec Maratona Alpe.

Foto: Domen Lisec, Blaž Cerk

Udeležence je na pot s piskom v rog pospremil pastir z Velike planine
Prve tri v absolutni ženski kategoriji – Laura Šimenc, Tina Brelih in Špela Škrajnar (priznanja je podelil Luka Mezgec)
Prvi trije v absolutni moški kategoriji – Matej Kravos, Uroš Bogša in Uroš Komac (priznanja je podelil Luka Mezgec)
Prve tri v kategoriji ženske 16 – 39 let – Laura Šimenc, Tina Brelih in Kaja Logar (priznanja je podelil Franci Kramar, Organizator športnih programov Zavoda za turizem šport in kulturo Kamnik)
S trase Maratona Alpe Scott
Prvi trije v kategoriji 40-49 let – Dean Bratuš, Jani Prešeren in Borja Jelič (priznanja je podelila Vida Uršič, nekdanja izvrstna profesionalna kolesarka)

 

Oglasno sporočilo