Vrhunec 18. poletnega kulturnega festivala

0
2627

Lepo je bili muzikant na Studencu

Letošnje poletje doživlja v teh dneh svoj vrhunec in prav tako bi lahko zapisali za 18. kulturni poletni festival Studenec 2018, s katerim Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan že desetletja lepša poletja vsem, ki si počitniški čas radi popestrijo z obiskom različnih kulturnih dogodkov. Čeprav ima festival številko 18, ljubitelji kulture dobro vemo, da so poletna kulturna dogajanja v Poletnem gledališču Studenec uspešno organizirana in dobro obiskana precej več poletij, le pod drugim imenom. Tudi letos je pestro, še posebej pa oblegano od srede julija, ko se je Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan 20. julija 2018 predstavilo z domačo gledališko predstavo, ki je vsa leta najbolj težko pričakovan dogodek. Letos so se ob 65-letnici njunega glasbenega ustvarjanja odločili za igro z glasbo Slavka in Vilka Avsenika z naslovom Lepo je biti muzikant, ki je hkrati pomenila krstno izvedbo predstave. Na premieri je navdušila polno obnovljeno poletno gledališče. Med obiskovalci je bil tudi njen avtor Andreas Brandstätter, ki je ob koncu za režiserja in vse sodelujoče našel same navdušujoče besede.
Premiera v do zadnjega sedeža napolnjenem obnovljenem Poletnem gledališču Studenec je postregla z vsem, kar so ljubitelji tradicionalnega festivala pričakovali. Zgodbo o mladostnih sanjah, prijateljstvu, ljubezni in življenjskih preizkušnjah so obiskovalci pozorno spremljali in bili navdušeni nad igralci, pevci, glasbeniki in plesalci, predvsem pa nad imenitnim ansamblom Fantov pet, ki je bil izvrsten interpret glasbe bratov Avsenik, zato ni nenavadno, da je bila prav vsaka skladba v njihovi izvedbi pospremljena z glasnim aplavzom. Odločilno je k novi poletni uspešnici pripomogel Alojz Stražar, v katerega rokah so bili dramatizacija, odrska predstavitev ter režija., Z njim je sodelovala Eva Kraševec, Darja Erbič je besedilo prevedla, glasbeni producent pa je, le kdo bi lahko to delo bolje opravil, Slavko Avsenik ml.
Obiskovalci Studenca smo na življenjsko pot harmonikarja pospremili zaljubljenca v Avsenikovo glasbo Miha (Jernej Gašperlin), ki s prijatelji iz srednje šole: Jožetom (Primož Ložar, trobenta), Janijem (Grega Čepon, klarinet), Kristjanom (Klemen Bračko, kitara) in Ivanom (Blaž Prašnikar, bariton) ustanovi ansambel Fantov pet in se poda na pot uresničitve mladostnih sanj, kjer je veliko prostora za prijateljstvo in ljubezen, pa tudi ovir in nasprotovanj ne manjka. Seveda ne gre brez sodelovanja deklet muzikantov (Ana Plahutnik, Natalija Cerar), nepogrešljivega menedžerja (Jure Sešek), Mihovih staršev (Jože Vunšek, Pia Brodnik – ne le Mihova mati temveč tudi mentorica solističnih pevcev), pomembnega gostilničarja (Konrada Pižorna – Kondija, ki navdušuje s svojimi humorističnimi vložki) in mnogih drugih, ki so vsak zase in vsi skupaj ustvarili gledljivo predstavo, ki je že sedaj hit poletja in bo zanesljivo imela veliko obiskovalcev – od blizu in daleč. Ob ansamblu Fantov pet čudovito prepeva tercet: Tina Debevc, Lidija Križnik in Tone Habjan, sicer pa smo v predstavi prisluhnili tudi Peškemu oktetu in članom Komornega pevskega zbora Šutna Kamnik pod vodstvom zborovodje Karla Leskovca. Seveda je potrebno omeniti tudi »povezovalni« trio: Blaža Avsenika, klaviature; Katarina Kozjak, čelo; in Luka Štiftar, violina. Na tehničnem področju z režiserjem Lojzetom Stražarjem sodeluje preverjena ekipa, ki se je tudi letos potrudila, da je vse, kot je treba, pa naj gre za sceno (Jože Napotnik s sodelavci), kostumografijo (Nada Slatnar), koreografijo (Goran Bogdanovski) in vseh drugih, ki ne smejo manjkati.
Letošnja domača gledališka predstava Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan bo zanesljivo prispevala k še večji popularizaciji narodno-zabavne, posebej pa glasbe bratov Avsenik, hkrati pa še enkrat več potrdila naslov Lepo je biti muzikant in vzpodbudila mlade za to zvrst glasbe.
Lepo je biti muzikant je 50. predstava v režiji Lojzeta Stražarja. Njemu in kompletnemu društvu iskrne čestitke – tako za odlično predstavo kot bližajočo 70-letnico.

Vera

Oglasno sporočilo