Vikend na Veliki planini v znamenju harmonike in trniča

0
2073

V soboto, 28. julija, je bilo pred gostiščem Zeleni rob veselo kot že 22 let vsak zadnji julijski konec tedna. V nedeljo, 29. julija, pa je bil dan posvečen siru trniču z Velike planine, ki ima še danes čisto svojo ljubezensko zgodbo.

S soncem obsijane Kamniško-Savinjske Alpe so v soboto v planine privabljale številne obiskovalce. Prve prijave harmonikarjev so potekale na spodnji postaji nihalke in na planino se je povzpelo kar 44 harmonik, seveda v spremstvu odličnih harmonikarjev. Tako stari kot mladi so že kmalu po prihodu na Zeleni rob raztegnili meh, trenirali svoje prijeme in se pripravljali na nastop. Zvok harmonike je odmeval po Veliki planini, širilo pa se je veselje tekmovalcev in dobra volja organizatorjev, saj je že 22. tradicionalno tekmovanje harmonikarjev na Veliki planini ponovno uspelo. Absolutna prvakinja tekmovanja je bila tokrat Danaja Grebenc, najmlajši tekmovalec Gašper Pleško pa je bil star komaj 7 let.

Nedelja je bila v znamenju trniča, prav posebnega sira z Velike, Male in Gojške planine. Trnič so pastirji nekoč izdelovali v paru. Enega so obdržali zase, drugega pa podelili svoji izvoljenki v znak ljubezni in naklonjenosti. Danes trnič predstavlja dediščino Velike planine, uporablja pa se tudi v kulinariki kot dodatek k jedem. Tako smo ga v gostišču Zeleni rob preizkusili v dveh jedeh, in sicer v strjenki na ješprenčkovi solati ter v gobovi juhi. Obiskovalci Velike planine so si svoj trnič lahko tudi izdelali, in sicer pod budnim očesom Sonje iz kmetije Pr’ Gabršk, ki je poznavalka in izdelovalka trniča.

Ohranjanje kulturne dediščine Velike planine je zelo pomembno. Danes namreč trnič izdelujejo le še redke pastirice. Želimo si, da bi znanje in tradicijo širili še naprej, zato vas 12. avgusta vabimo že na naslednji dogodek pred Preskarjev muzej, kjer si boste ponovno lahko ogledali izdelavo trniča ter spoznali življenje na Veliki planini in izročilo njenih prebivalcev – pastirjev.

Besedilo in fotografije: Velika planina d. o. o.

 

Oglasno sporočilo